Instinct politic. Basescu a gasit o noua tema cu puternic impact electoral: „Clanurile tiganesti care au revenit acasa”

politica

Traian Basescu a identificat o noua tema electorala un un potential electoral mare. El avertizeaza asupra pericolului tot mai mare reprezentat de „clanurile tiganesti care au revenit acasa”.

Basescu aforma ca daca Politia nu actioneaza acum in forta, „peste sase luni va fi prea tarziu”.  „Daca Ministerul de Interne va continua sa ramana desprins de informatia din teritoriu, in lipsa careia nu poate actiona, este posibil ca peste 6 luni sa ne fie frica sa iesim pe strada dupa caderea intunericului, sau sa avem teama a ne parasi ziua locuinta de frica spargatorilor”, afirma Basescu.

„Peste sase luni va fi prea tarziu! Parte din clanurile tiganesti au revenit acasa si par a refuza categoric sa respecte legile tarii. Lupta acerba pentru a controla afaceri ilegale in zonele pe care si le-au auto-atribuit impingandu-i la acte de violenta greu de imaginat a se petrece in Romania cu doar cateva luni in urma.

Gruparile de spargatori profesionisti de locuinte specializate, in neutralizarea instalatiilor de supraveghere si devalizarea locuintelor in doar cateva minute, isi fac tot mai simtita prezenta prin cresterea rapida a numarului de locuinte jefuite.

Gruparile de spargatori specializati in golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine, se misca si ei cu dezinvoltura pe meleagurile natale dupa ce s-au specializat in Europa.

Gruparile tiganesti de tip mafiot, care incep sa-si imparta zonele in care percep taxa de protectie de la comercianti, isi fac si ele simtita prezenta cu atat mai mult cu cat este in plina desfasurare si procesul de ocupare a zonelor in care vor asctiona retelele de cersetori.

Desi exista, inca nu a aparut ca fenomen continuu talharirea batranilor, a femeilor si a copiilor in plina zi pe strada sau la poarta scolii, dar nu suntem departe.

Violenta in spatiul public a devenit un fapt divers cotidian care pana acum cateva luni era o raritate.

In acest timp, politia si jandarmeria nu actioneaza pentru ca pur si simplu nu au informatii. Cei 2500 politisti de proximitate nu au cum sa acopere toata tara, iar falnica si bine platita politie locala, raporteaza primarului despre gropile din asfalt si ocoleste cu mare grija zonele mafiei tiganesti sau cartierele unde spargerile de locuinte au devenit frecvente.

Iar peste toate, ori de cate ori in temperature ridicata a unei interventii in forta un jandarm sau un politist reactioneaza mai barbateste, sa te tii critici si infierari la adresa institutiilor statului si a oamenilor platiti sa impuna legea in strada, daca este nevoie facand uz de forta si de arma.

Cand vad un politist sau un jandarm lovit de un infractor, parca am impresia ca statul insusi a primit un pumn in plina figura, dar societatea ii cere statului sa raspunda proportional la violenta infractorului. Iar infractorul nu sta pe loc , pentru ca statul sa-I raspunda proportional. Ori mai loveste odata, ori fuge si lasa statul fara raspuns proportional.

Oare gruparile de crima organizata actioneaza proportional cu puterea victimei de a se opune cand cer taxa de protectie sub amenintare, cand sparg si jefuiesc locuinte, cand insala si santajeaza tinere carora le distrug viata fortandu-le sa se prostitueze, cand talharesc in plina strada batrani sau femei care numai ce au scos banii de la banca sau din bancomat, cand ocupa fara aprobare spatiul public pentru a-si desfasura retelele de cersetorie?

Nu mai avem prea mult timp. Politiile locale trebuie sa devina un partener al Politiei Nationale. Trebuie sa transmita zilnic la Inspectoratele de Politie informatii despre grupari infractionale din comunitate, despre distribuitorii de droguri care circula prin cartiere mai ceva ca postasii, trebuie sa se implice in asigurarea sigurantei cetateanului.

Daca Ministerul de Interne va continua sa ramana desprins de informatia din teritoriu, in lipsa careia nu poate actiona, este posibil ca peste 6 luni sa ne fie frica sa iesim pe strada dupa caderea intunericului, sau sa avem teama a ne parasi ziua locuinta de frica spargatorilor.

Daca acum nu cerem si nu lasam Politia si Jandarmeria sa neutralizeze fara menajamente gruparile de crima organizata, folosind mijloace proportionale cu raul facut victimelor, pentru a instaura legea si ordinea publica in strada, peste sase luni va fi prea tarziu”,  a scrisBasescu pe Facebook.

Mai mult despre:

Comentarii: