externe

Institutul pentru Studiul Razboiului: armata rusa pregateste o ofensiva masiva pentru luna mai, dar nu a ales inca frontul pe care va ataca

Trupele rusesti au mai multe optiuni tactice pentru viitoarele ofensive in apropiere de Avdiivka, dar ramane neclar unde isi vor concentra eforturile in viitorul apropiat.

Analistii de la Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) afirma ca stabilizarea pozitiilor rusesti la nord-vest de Avdiivka pune comandamentul rusesc in fata unei alegeri:

– fie sa continue sa impinga spre vest, catre obiectivul sau operational declarat din Pokrovsk;

– fie sa incerce sa impinga spre nord, pentru a desfasura posibile operatiuni ofensive suplimentare in jurul Chasiv Yar.

„Fortele rusesti au obtinut castiguri tactice marginale suplimentare la nord-vest si sud-vest de Avdiivka incepand cu 29 aprilie, dar nu au facut progrese semnificative in directia Avdiivka in ultimele 24 de ore.

Fortele rusesti au posibilitatea de a alege intre mai multe directii tactice pentru viitoarele actiuni ofensive in apropierea Avdiivka, dar ramane neclar unde isi vor concentra eforturile in viitorul apropiat, in perspectiva unei ofensive masive care ar putea fi lansate inca din luna mai, in fereastra de oportunitate pana la sosirea armamentului occidental pentru Ucraina”, se arata intr-o informare a ISW.

Investigatiile efectuate atat de agentiile de stiri ucrainene, cat si de catre mass-media din opozitia rusa sugereaza ca Rusia refuza tutorilor legali ai copiilor ucraineni deportati si adoptati cu forta posibilitatea de a repatria acesti copii, ceea ce submineaza si mai mult afirmatiile Kremlinului potrivit carora deportarea si adoptia copiilor ucraineni reprezinta un efort umanitar necesar.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat in timpul unei vizite neasteptate la Kiev, la 29 aprilie, ca aliatii occidentali ai Ucrainei trebuie sa ofere asistenta militara pe termen lung si previzibila Ucrainei si sa semnaleze Kremlinului ca Rusia nu poate „astepta” sprijinul occidental pentru Ucraina.

Kremlinul desfasoara o campanie hibrida care vizeaza direct statele NATO, inclusiv prin utilizarea bruiajului GPS si sabotarea logisticii militare pe teritoriul membrilor NATO.

Recent, Telegram a blocat temporar chatbot-urile menite sa faciliteze raportarea de catre civili a activitatii militare rusesti catre canalele oficiale ucrainene, inclusiv catre unele canale gestionate de serviciile de securitate ucrainene.

Fortele rusesti au facut recent progrese confirmate in apropiere de Avdiivka si de orasul Donetk.

Oficialii ucraineni continua sa raporteze ca autoritatile rusesti ii constrang pe ucrainenii din Ucraina ocupata sa se alature armatei ruse.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Vicepremierul Neacsu i-a pacalit pe angajatii Guvernului, acestia anunta ca greva continua: „Nu s-a intamplat ce a promis”

Angajatii din Aparatul de lucru al Guvernului Romaniei anuntat ca greva japoneza continua. El il…

O oră ago

Jurnalista Adina Florea acuza ca a fost violata de Razvan Baltaretu, fost redactor-sef Vice: „Azi sunt suficient de puternica sa o spun”

Jurnalista Adina Florea l-a acuzat, public, marti, pe Razvan Baltaretu, fost redactor-sef al revistei Vice,…

51 de minute ago

Un moscovit a fost amendat pentru „discreditarea” armatei ruse si trimis pe front, din cauza ca si-a vopsit parul in albastru, galben si verde

Tribunalul Districtului Tverskoi din Moscova l-a amendat pe Stanislav Netesov cu 50 de mii de…

10 minute ago

Franta si-a exprimat sprijinul pentru decizia Curtii Penale Internationale de a cere mandate de arestare pentru premierul israelian Netanyahu

Franta s-a despartit de aliatii sai occidentali si si-a exprimat sprijinul pentru Curtea Penala Internationala…

44 de minute ago

Ministrul german de Externe a sosit la Kiev, intr-o vizita surpriza. Este a 7-a calatorie in Ucraina a Annalenei Baerbock de la inceputul razboiului- Video

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a sosit la Kiev, in cea de-a saptea vizita…

31 de minute ago

Un barbat din Alaska a fost ucis de o femela de elan, dupa ce a vrut sa faca poze cat mai de aproape puilor nou-nascuti ai acesteia

Un barbat in varsta de 70 de ani din Alaska, care incerca sa faca fotografii…

14 minute ago