externe

Institutul pentru Studiul Razboiului: Rusia pregateste o noua ofensiva, in sudul si estul Ucrainei, in urmatoarele saptamani

Rusia se pregateste sa lanseze o noua ofensiva in urmatoarele saptamani, odata ce terenul din sudul si estul Ucrainei va ingheta, a anuntat Institutul pentru Studiul Razboiului in evaluarea sa zilnica din 14 ianuarie.

Numeroase surse rusesti sustin ca armata va lansa un efort ofensiv de amploare in Ucraina, potrivit rapoartelor. Unele surse estimeaza ca ofensiva ar putea incepe candva intre 16 ianuarie si 2 februarie, dupa ce solul ingheata si Ucraina devine „epuizata” de apararea pozitiilor sale. Este important de mentionat ca, desi efectivele militare de pe linia frontului permit Rusiei sa desfasoare activitati localizate, sursele nu mentioneaza ca armata rusa nu ar fi probabil in masura sa sustina actiuni semnificative din punct de vedere operational.

Conditiile meteorologice reci par sa afecteze activitatile la sol de ambele parti. Fortele ucrainene din partile sudice ale tarii au raportat, de asemenea, ca aviatia rusa nu poate opera in regiune din cauza vremii geroase, scrie cotidianul Kyiv Independent.

ISW a evaluat anterior ca este probabil ca conditiile de inghet sa limiteze operatiunile de-a lungul frontului. Rusia va incerca probabil sa sustina sau sa intensifice operatiunile ofensive localizate in estul Ucrainei pentru a castiga si a mentine initiativa chiar si cu o vreme de iarna mai putin favorabila. Cu toate acestea, ISW evalueaza, de asemenea, ca Rusia nu va putea face progrese semnificative din punct de vedere operational.

In plus, ISW raporteaza ca in Rusia un Comitet de Investigatii va lansa oficial o ancheta privind incendiul masiv care a cuprins un depozit din Sankt Petersburg la 13 ianuarie, apartinand unuia dintre cele mai mari magazine online din Rusia, Wildberries. Se pare ca incendiul a afectat cel putin 70.000 de metri patrati din proprietate.

Surse anonime apropiate Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta au declarat pentru agentia de presa rusa RBC ca un sabotaj a fost una dintre posibilele cauze, iar o investigatie a fost demarata pentru a afla cum a izbucnit incendiul. Alte surse au mai spus ca pagubele provocate de incendiu ar putea depasi 11 miliarde de ruble (125 de milioane de dolari).

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Este oficial: Rusia a declansat un razboi electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei, afectand semnalele GPS din Moldova din Dobrogea

Rusia a declansat un razboi electronic nu doar in partea de nord a continentului, vizand…

O oră ago

„Marea conventie patriotica” de la Madrid. Principalele declaratii ale liderilor extremei drepte: „Patriotii sa ocupe Bruxelles-ul”

Lideri internationali de extrema dreapta, printre care Marine Le Pen din Franta, Viktor Orban din…

4 minute ago

„Nu voi mai bea niciodata apa de la robinet”. Zeci de persoane din Marea Britanie s-au imbolnavit dupa ce au baut apa contaminata cu un mic parazit

Cel putin 46 de persoane din Brixham (Marea Britanie) si zone invecinate au fost confirmate…

O oră ago

Ceata densa si vechimea elicopterului – principalele cauze ale accidentului in care a murit presedintele iranian. Implicarea Mossad – total exclusa

Presedintele si ministrul de externe al Iranului au fost oficial declarati morti, dupa ce agentiile…

3 ore ago

Pregatiri pentru prezidentiale, Ciuca isi lanseaza cartea “Un ostas in slujba tarii”: „De cand ma stiu mi-a placut sa pescuiesc”

Presedintele PNL a anuntat, luni, pe site-ul personal, ca in luna iunie isi va lansa…

2 ore ago