Insulele grecesti Creta si Gavdos au inregistrat o crestere a numarului de migranti sositi din Libia. Insula Gavdos are 60 de locuitori si un singur politist

externe

Insulele grecesti Creta si Gavdos au inregistrat o crestere brusca a sosirilor de migranti din Libia in acest an, arata datele ONU, punand presiune asupra autoritatilor prost echipate si ridicand temeri cu privire la o noua ruta de trafic de persoane in Marea Mediterana, potrivit Reuters.

Peste 1.075 de migranti – majoritatea din Egipt, Bangladesh si Pakistan – au sosit pe insule din ianuarie pana acum, in crestere de la 860 in intregul an 2023, potrivit agentiei ONU pentru refugiati UNHCR.

Grecia a fost o intrare preferata in Uniunea Europeana pentru migrantii si refugiatii din Orientul Mijlociu, Africa si Asia din 2015, cand aproape 1 milion de persoane au ajuns pe insulele sale, provocand o criza umanitara fara precedent. Alte mii de persoane au murit pe mare.

Creta si micul sau vecin Gavdos, care sunt relativ izolate in centrul Mediteranei, nu s-au aflat printre preferatele migrantilor, in comparatie cu alte insule mai la est, langa Turcia.

„Aceasta este o situatie fara precedent. Cifrele sunt mici, dar tendinta arata un impuls care ne deranjeaza”, a declarat miercuri ministrul migratiei, Dimitri Kairidis, unui post de televiziune local.

Primarul insulei Gavdos, Lilian Stefanaki, a declarat pentru Reuters ca, incepand cu weekendul trecut, barci care transportau zeci de persoane au sosit aproape zilnic. Aproximativ 63 de migranti se aflau in prezent pe insula, asteptand sa fie transportati in Creta. Gavdos are aproximativ 60 de rezidenti permanenti si un ofiter de politie, a spus ea.

Nici Gavdos, nici Creta nu au facilitati pentru migranti. Noii sositi s-au adapostit intr-o cladire abandonata din Gavdos sau in tabere de copii dezafectate din Creta. ICNUR, care nu are o prezenta in Creta, a trimis provizii, inclusiv saci de dormit si truse de igiena.

„Aceasta este o povara mare pentru noi. Suntem o insula mica, nu avem provizii sau magazine. Mancarea este o mare problema. Finantele noastre sunt limitate”, a spus Stefanaki.

In acest an, majoritatea migrantilor au sosit in Spania, urmata de Grecia si Italia, potrivit datelor ONU. De obicei barcile care parasesc Libia in nordul Africii pleaca in general spre Italia.

„Se pare ca majoritatea barcilor care calatoresc din Libia catre Creta si Gavdos se indreapta direct catre Grecia, si nu ar fi ocoliri accidentale”, a declarat Stella Nanou, purtatorul de cuvant al UNHCR Grecia, adaugand ca este prea devreme sa spuna daca va deveni o ruta stabilita.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: