Insulele grecesti se confrunta cu o criza de apa in plin sezon turistic

pagina verde

Cel mai mare rezervor de apa de pe insula greaca Naxos a secat, ajungand sa fie util doar testoaselor care navigheaza in adancurile sale noroioase. In aval, apa de mare s-a infiltrat in puturile de irigare goale, daunand recoltei de cartofi de pe insula, potrivit Reuters.

Mai la sud, pe insula Karpathos, autoritatile au impus restrictii privind umplerea piscinelor, in timp ce in insula Thasos, oficialii cauta o unitate de desalinizare pentru a face apa de mare potabila.

Cea mai mare parte a Greciei a avut parte de putina ploaie sau deloc in ultimele luni. Acum, pe masura ce insulele se pregatesc sa primeasca un numar record de turisti, presiunea asupra rezervelor a fost rareori mai mare, au spus oficiali, fermieri si oameni de stiinta.

„A fost o lipsa intensa de precipitatii in Marea Mediterana si, in special pe Naxos, rezervoarele noastre de suprafata sunt goale”, a spus primarul insulei, Dimitris Lianos.

Milioane de turisti viziteaza Grecia in fiecare an pentru a se bucura de siturile sale antice, plajele curate si apele turcoaz. Dar efectele schimbarilor climatice, inclusiv temperaturile mai ridicate, precipitatiile neregulate si incendiile de vegetatie ameninta viitorul celui mai mare motor economic al tarii.

Dupa cea mai calda iarna inregistrata, incendiile au inceput neobisnuit de devreme, unele in zone in care in mod normal ar fi zapada. Cel putin sase turisti, inclusiv cunoscutul prezentator de televiziune britanic Michael Mosley, au murit luna trecuta, in timp ce tara a fost cuprinsa de valuri de caldura.

Expertii in clima se tem ca cei mai rau urmeaza sa vina. Andrea Toreti, coordonatorul Observatorului european si global al secetei din cadrul Serviciului de management al urgentelor Copernicus, a declarat ca odata ce efectele secetei devin vizibile, este prea tarziu pentru a lua masuri asa ca trebuie luate masuri de prevenire.

Lipsa de apa este grava in Naxos, o insula muntoasa cu 20.000 de oameni intr-una dintre cele mai populare – si uscate – parti ale Marii Egee. Zeci de mii de turisti se ingramadesc pe tarmurile sale in fiecare zi in timpul verii.

Cele doua rezervoare ale insulei au o capacitate de 220.000 de metri cubi de apa utilizabila, o treime din nivelul de anul trecut si echivalentul a doar cateva zeci de piscine olimpice.

Autoritatile au asigurat trei unitati portabile de desalinizare care vor trata apa de mare pentru a o face potabila si despre care primarul Lianos a spus ca ar trebui sa acopere deficitul pentru case, hoteluri si piscine.

Dar fermierii nu vor primi apa tratata si trebuie sa se bazeze pe puturi care insa au fost contaminate de straturile de apa de mare. Fermierii au spus ca aceasta contaminare are loc atunci cand fantanile sunt suficient de goale pentru ca apa sarata sa se strecoare.

Tarile riverane Marii Mediterane, inclusiv Spania si Italia, cauta modalitati de a-si sustine rezervele de apa prin desalinizare, dar furnizorii au spus ca exista o penurie de unitati in aceasta vara din cauza cererii in crestere.

Chiar si in Thasos, care este mult mai verde decat Naxos, oficialii au spus ca doresc sa cumpere o astfel de unitate pentru utilizare ulterioara.

Producatorul grec Sychem nu a putut satisface pe deplin cererea clientilor in aceasta vara din cauza lipsei de componente cheie si a duratelor de constructie mai lungi, a declarat directorul executiv Alexandros Yfantis. Unitatile noi ar trebui sa fie disponibile abia dupa septembrie. „Deoarece probleme sunt peste tot, toate echipamentele temporare au fost deja inchiriate”, a spus Yfantis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: