Intai au ras: „Romani prosti”. Acum au alta parere: „ROMANIA e la ani lumina in fata noastra”

analize

Vecinii nostri bulgari amintesc mereu de Romania, atunci cand vor sa masoare mersul lucrurilor in tara lor.

Intr-un articol pentru Deutsche Welle, jurnalistul Iasen Boiadgiev aminteste ca, saptamana trecuta, in presa bulgara s-a strecurat si o stire care a trecut aproape neobservata: demisia procurorului general al Romaniei.

Procurorul general al Romaniei si-a dat demisia la doar o saptamana dupa ce numele sau a fost implicat in asa-numitul scandal al coloanelor oficiale. DNA-ul romanesc, organism fara echivalent in Bulgaria (care e parte a procuraturii, dar, observati, procurorul-sef e independent de procurorul general), a cerut ridicarea imunitatii unui fost vicepremier, acuzat de abuz in serviciu.

Citeste si: Vecinii de la sud, UIMITI de progresele tarii noastre: De ce romanii traiesc mai BINE decat bulgarii?

Primele comentarii in presa bulgara au fost ironice: „Ce prostie, si-a dat demisia pentru o astfel de tampenie”, „Romani prosti isi dizolva statul si se destabilizeaza singuri, cand au atata nevoie de stabilitate”.

Apoi au inceput sa-si schimbe parerea: „Romania este la ani lumina in fata noastra”, „Diferenta de civilizatie”, „Procurorul nostru general, a carui munca nu da rezultate palpabile, ce mai asteapta?”.

Au fost si comentarii sceptice care spuneau ca mandatul procurorului general al Romaniei este de trei ani, iar peste 3 luni acesta expira. S-a mai amintit ca acesta depinde de puterea executiva (chiar daca este numit de presedinte) si ca este legat de guvernarea lui Ponta. S-a mai spus ca premierul Ponta a tinut cu dintii de scaun, in ciuda acuzatiilor de plagiat, scrie autorul citat.

Scepticii au pe undeva dreptate. Romania nu a ajuns chiar la standarde occidentale, dar aceasta demisie chiar a avut loc, asta fiind prima diferenta intre cele doua state vecine. In Bulgaria, astfel de gesturi de „responsabilitate si onoare” nu exista cu toate ca ar trebui sa fie la ordinea zilei.

In Bulgaria, avionul prezidential plimba cluburi de fotbal la meciuri amicale. Autorul mai aminteste si alte cazuri in care nu s-a luat nicio masura penala. In Romania, procurorului general nu numai ca i se poate cere demisia, dar are si cine sa il cerceteze (spre deosebire de Bulgaria unde, mai presus de procurorul general, e numai Dumnezeu). Pe deasupra, in Romania, are cine sa ii cerceteze si pe oameni politici, pe guvernanti, fara ca institutia care ii urmareste sa fie dependenta de ei. Si nu numai sa-i cerceteze, ba chiar sa ii acuze si sa-i „agate”.

Citeste si: Pericol neobisnuit in Bulgaria. HAITE de caini uriasi invadeaza tara din Turcia

Un judecator roman a fost condamnat la 22 de ani de inchisoare si confiscarea unor sume de bani si a unui automobil de lux, pentru luare de mita. Impreuna cu el, au fost condamnat alti trei judecatori. Cate istorii de acest gen s-au intamplat in Bulgaria? Aici, procuratura se verifica doar pe sine iar conducatorii sunt verificati doar dupa ce nu mai sunt la putere, dar fara urmari. Nimic nu este dovedit niciodata, cu toate ca lucrurile sunt foarte clare. Aceste diferente intre Romania si Bulgaria stau scrise clar in raportul MCV.

„In ultimul an, poporul roman si-a exprimat disponibilitatea de a lupta impotriva coruptiei si de a apara independenta justitiei. Demonstratiile in masa au aratat cat de importante sunt acestea pentru romani”, mai sta scris in raportul MCV. Asta arata ca tinerii romani, educati, iau lucrurile in propriile maini. Pentru societatea bulgara, din pacate, astfel de probleme nu sunt prioritare. Romanii, desigur, nu sunt la ani lumina fata de noi, dar ei au ales calea corecta. Si deja ne pierd din vedere, incheie jurnalistul bulgar.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: