Intalnire „istorica” la Washington: Kievul va produce armament impreuna cu SUA. Prioritatea este reprezentata de sistemele de aparare antiaeriana

externe

patriot, rachete sol aer

Kievul si Washingtonul organizeaza o prima intalnire „istorica” a unor inalti oficiali guvernamentali si a industriilor de aparare pentru a explora posibilitatea de a produce arme impreuna, relateaza Kyiv Post.

Dupa votul de miercuri al Senatului SUA de respingere a ajutorului pentru Ucraina, dezvoltarea productiei interne de arme a Ucrainei s-ar putea dovedi esentiala pentru ca aceasta sa se apere impotriva invaziei neprovocate a Rusiei.

„Acesta este un nou nivel al unitatii noastre”, a declarat presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„O noua baza industriala, noi locuri de munca pentru ambele noastre natiuni. Mai exact, Ucraina va putea produce sisteme de aparare antiaeriana. Ne pregatim sa cream un nou ecosistem de aparare impreuna cu Statele Unite pentru a produce arme care sa consolideze si mai mult libertatea si protectia vietii”, a mai spus el.

Reuniunea reprezentantilor industriilor de aparare, care include oficiali guvernamentali ucraineni – ministrul apararii Rustem Umerov, seful biroului presedintelui Andrii Iermak, presedintele Parlamentului Ruslan Stefanciuk, ministrul industriilor strategice Oleksandr Kamisin si ministrul adjunct al afacerilor externe Mikola Tocitki, precum si seful partidului „Slujitorul poporului” David Arahamia, a fost programata miercuri si joi la Washington.

Evenimentul a avut loc in urma acordurilor incheiate in septembrie intre Zelenski si presedintele american Joseph Biden.

„Summitul Bazei Industriale de Aparare a Ucrainei este un format fara precedent de cooperare ucraineano-americana in domeniul industriei militare si strategice”, a spus ambasadorul Ucrainei in SUA, Oksana Markarova.

Markarova a declarat ca, in timpul vizitei in SUA, reprezentantii Ucrainei se intalnesc cu reprezentanti ai industriei de aparare, ai Casei Albe, cu membri ai Congresului, ai Pentagonului, ai Departamentului de Stat, ai Departamentului de Comert si viziteaza grupuri de reflectie si mass-media.

Anterior, la jumatatea lunii noiembrie, presedintele Ucrainei a dezvaluit cateva detalii despre conferinta de la Washington, care se doreste a fi o prelungire a Forumului industriilor de aparare din septembrie, care a avut loc la Kiev.

„Acum, este vorba de un forum la Washington si de lucrari corespunzatoare privind armamentul atat in Ucraina, cat si in Statele Unite. Multumesc Statelor Unite – presedintelui Biden, echipei sale, si Congresului – ambelor partide. De asemenea, vreau sa imi exprim recunostinta in mod special companiilor americane de aparare si partenerilor din Europa – tuturor celor care au fost alaturi de noi pentru apararea libertatii”, a declarat Zelenski.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: