Intalnire Scholz-Netanyahu. Cancelarul german se declara ingrijorat de reforma judiciara, iar premierul israelian neaga ca vrea sa limiteze independenta justitiei

externe

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut, joi, Israelului sa-si pastreze statutul de democratie liberala si si-a exprimat ingrijorarea cu privire la reforma judiciara planificata de guvern, care a aruncat tara in criza, potrivit Reuters.

In cadrul unei conferinte, alaturi de Netanyahu, Scholz a spus ca spera ca un compromis cu privire la reforma, sugerat de presedintele israelian Isaac Herzog, nu este exclus. El si-a atenuat criticile exprimandu-si increderea ca s-ar putea gasi o solutie.

Netanyahu a vizitat Germania in timp ce protestele au izbucnit din nou in Israel din cauza reformelor planuite de guvernul sau de extrema dreapta care au declansat tulburari in masa in ultimele saptamani.

Efortul guvernului israelian de a limita competentele Curtii Supreme, sporind in acelasi timp propria putere in alegerea judecatorilor, a provocat alarma in tara si in strainatate cu privire la controalele si echilibrele democratice ale tarii.

In timp ce isi apara cu fermitate planurile, Netanyahu a sugerat ca, in absenta unui acord cu opozitia, ar putea revizui unilateral reformele.

Scholz a indemnat partidele sa gaseasca un consens cat mai larg posibil.

„Ca parteneri care impartasesc valori democratice si ca prieten apropiat al Israelului, urmarim aceasta dezbatere foarte indeaproape si, nu voi nega, cu multa ingrijorare”, a spus Scholz.

„Dorinta noastra este ca partenerul nostru valoros Israel sa ramana o democratie liberala”, a spus el, subliniind in acelasi timp ca Germania nu doreste sa se amestece in politica interna.

Netanyahu a calificat drept „absurde”, criticile la adresa planurilor sale, asigurandu-l pe Scholz ca „Israelul va ramane o democratie liberala”.

„Israelul are o justitie independenta, dar multi considera ca este o justitie atotputernica. O justitie independenta nu este o justitie atotputernica”, a adaugat el.

Parti din Berlin au fost inchise traficului in timp ce politia se pregatea pentru proteste in capitala Germaniei impotriva vizitei liderului israelian.

Vizita lui Netanyahu a inceput tarziu si a fost reprogramata pentru a se incheia mai devreme decat era planificat initial, pe fondul crizei constitutionale de acasa si a temerilor ca un atac cu bomba in nordul Israelului ar putea marca o escaladare a violentei.

Netanyahu si Scholz au vizitat impreuna Gleis 17 din Berlin, sau calea 17, de unde peste 50.000 de evrei au fost deportati cu trenul in lagarele de concentrare naziste intre 1941 si 1945.

Ceremonia sumbra a contrastat cu izbucnirea de noi proteste in Israel. Manifestantii care fluturau steaguri, au marsaluit pe strazi si au intrerupt traficul, iar peste noapte protestatarii au pictat o linie rosie simbolica de-a lungul drumurilor pana la Curtea Suprema.

Sute de protestatari s-au adunat, de asemenea, la Berlin, in fata Portii Brandenburg, scandand si purtand pancarte.

Netanyahu a vrut ca intalnirea cu Scholz sa se concentreze pe eforturile de a impiedica Iranul sa obtina arme nucleare. Germania a dorit, de asemenea, sa discute despre implicatiile reconcilierii surpriza de saptamana trecuta dintre Iran si Arabia Saudita.

Netanyahu, care este judecat pentru acuzatii de coruptie pe care le neaga, spune ca schimbarile judiciare vor intari democratia si vor stimula afacerile. Membrii coalitiei sale care conduc revizuirea spera sa obtina aprobarea finala de catre parlament pana pe 2 aprilie.

Guvernul lui Scholz doreste sa sublinieze sprijinul acordat Israelului, recunoscandu-si responsabilitatea pentru Holocaust. Insa Gabriela Heinrich, deputat in partidul SPD al lui Scholz, a spus ca sunt necesare mesaje directe.

„Tocmai din cauza prieteniei noastre profunde cu Israelul, politicienii germani sunt obligati sa nu se ascunda atunci cand vine vorba de preocuparile legate de actiunile guvernului israelian”, a declarat Heinrich, seful grupului parlamentar germano-israelian, pentru Reuters.

De asemenea, seful Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la revizuirea judiciara, spunand ca „o dezmembrare a structurilor democratice nu ar fi acceptabila nici pentru comunitatea evreiasca din afara Israelului”.

Discutiile de joi au vizat, de asemenea, dorinta Germaniei de a cumpara sistemul de aparare antiracheta antibalistic Arrow-3, fabricat de Israel, ca parte a unui scut european pe care Berlinul vrea sa-l stabileasca impreuna cu alte tari.

Netanyahu a spus ca ambele tari au convenit asupra unei cai de urmat pentru vanzare, exprimandu-si speranta ca aceasta va fi rapida. Scholz a spus ca un astfel de acord va marca „progres mari” in cooperarea in domeniul apararii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: