Intel prezinta o noua tehnologie de cipuri in lupta cu Nvidia si AMD pentru inteligenta artificiala: „Magia siliciului permite inca o data progrese exponentiale”

externe

cip

Timp de decenii, Intel a dominat piata cipurilor care fac sa functioneze totul, de la laptopuri la centre de date. Insa, in ultimii ani, concurentii sai, in special Nvidia, au luat un avans considerabil in ceea ce priveste procesoarele specializate in inteligenta artificiala, relateaza France24.

In timpul unui discurs de deschidere la expozitia Computex din Taiwan, directorul general Pat Gelsinger a prezentat cele mai recente procesoare Xeon 6 de la Intel pentru servere si a oferit mai multe detalii despre cipurile Lunar Lake de ultima generatie pentru PC-urile cu inteligenta artificiala.

„Inteligenta Artificiala conduce una dintre cele mai importante ere de inovatie pe care industria le-a vazut vreodata”, a declarat Gelsinger.

„Magia siliciului permite inca o data progrese exponentiale in domeniul informaticii care vor impinge limitele potentialului uman si vor alimenta economia globala pentru anii ce vor urma”, a mai spus el.

Gelsinger a declarat ca cele mai recente echipamente Intel ofera cea mai buna combinatie disponibila de performanta, eficienta energetica si accesibilitate.

Sistemele Intel Gaudi – utilizate pentru lucrari avansate de inteligenta artificiala, cum ar fi modelele de antrenament – sunt la o treime din costul celor oferite de concurenti, a sustinut el.

Prezentarea lui Gelsinger a urmat discursurilor anterioare ale sefului Nvidia, Jensen Huang, ale directorului general al AMD, Lisa Su, si ale lui Cristiano Amon de la Qualcomm – si au fost pline de afirmatii si contraargumente despre care dintre produsele firmei sunt cele mai bune pentru AI.

Su si Amon au facut prezentari detaliate despre cipurile pe care companiile lor le-au dezvoltat pentru computerele personale imbunatatite cu inteligenta artificiala.

Microsoft a dezvaluit luna aceasta PC-urile Copilot+ AI, care vor avea functii de inteligenta artificiala integrate in sistemul de operare Windows.

Alaturi de Microsoft, acestea vor fi oferite de unii dintre cei mai mari producatori din lume, printre care Dell, HP, Samsung si Lenovo, si vor avea functii de inteligenta artificiala pe dispozitiv si nu doar prin intermediul internetului.

Calculatoarele cu inteligenta artificiala ar urma sa reprezinte 80% din piata PC-urilor pana in 2028, a precizat Intel, citand Boston Consulting Group.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: