VIDEO. In numai 6 minute intelegi TOT despre ISIS: Cum a aparut si ce vrea

externe

Publicatia VOX a realizat un scurt material video in care explica simplu cum a fost posibila aparitia si ascensiunea ISIS.

Originea ISIS se regaseste in razboiul din Afganistan, cand numerosi militanti musulmani din Orientul Mijlociu s-au alaturat talibanilor pentru a lupta cu sovieticii. Printre acestia se afla si Abu Musab al-Zarqawi. Dupa alungarea rusilor, Zarqawi s-a dus in Irak, unde a incercat sa isi formeze propria organizatie. A esuat atunci si s-a intors in Afganistan, insa dupa atacurile americanilor ca urmare a atentatelor de la Turnurile Gemene, a fugit iar inapoi in Irak. Invazia SUA in Irak din 2003 i-a oferit teren lui Zarqawi sa se afirme. In 2004 el era deja un jihadist celebru in Irak, el luptand mai ales impotriva siitilor care au preluat puterea la Bagdad. Aliat cu Osama Bin Laden el a format gruparea Al Qaeda in Irak (AQI), insa a fost ucis intr-un bombardament american in 2006.

Cativa ani mai tarziu, AQI se transforma in Islamic State in Iraq (ISI), condus fiind de un predicator pe nume Abu Bakr al-Baghdadi. ISI ia amploare pe fundalul razboiului civil din Siria, ascensiunea sa fiind sustinuta si de presedintele Bashar al-Assad, care a eliberat jihadistii din inchisori pentru a da Occidentului de lucru. ISIS se formeaza in 2013, prin unirea gruparilor din Irak si Siria.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: