Interceptare exoatmosferica in premiera: Israelul a distrus o racheta iraniana la 100 km deasupra Pamantului

externe

arrow3

Israelul ar fi realizat o interceptare exoatmosferica a unei rachete, dupa ce Iranul a lansat duminica un val de rachete, relateaza Interesting Engineering.

Interceptarea exoatmosferica este actul de interceptare a unei rachete in afara atmosferei terestre, care se termina la aproximativ 100 de kilometri deasupra nivelului marii. Linia Karman este cunoscuta ca fiind limita atmosferei terestre. Orice interceptare dincolo de aceasta limita devine exoatmosferica.

Rachetele balistice urmeaza o traiectorie care le duce in afara atmosferei terestre, numita faza de mijloc de cursa. In timpul acestei faze, sistemele de aparare incearca sa le distruga inainte ca racheta sa elibereze orice focoase.

Un satelit sau un radar ramane in alerta pentru a detecta orice racheta care se apropie. Atunci cand detecteaza o racheta care se apropie, este lansata o racheta interceptoare.

Racheta de interceptare, echipata cu senzori si ghidata de datele de la radarele de la sol, localizeaza si se ciocneste cu tinta din spatiu. Actiunea este similara cu lovirea unui glont cu un alt glont.

Vehiculul ucigas al interceptorului detoneaza odata ce intercepteaza o racheta balistica in exoatmosfera. Acest impact dezintegreaza racheta, rezultand un nor de resturi compus din ramasite atat de la racheta, cat si de la interceptor.

Desi aceste resturi continua sa urmeze traiectoria initiala a rachetei, fortele generate de explozie si absenta rezistentei atmosferice le determina sa se disperseze. Focosul rachetei poate persista pe traiectoria initiala daca nu a fost distrus in impactul initial. Cu toate acestea, forta exploziei ar putea sa il scoata de pe traiectoria sa. Chiar daca focosul nu este distrus in totalitate, devine semnificativ mai putin probabil sa detoneze.

Aceasta este prima interceptare exoatmosferica realizata in cadrul unui conflict real. In mod obisnuit, interceptarile de acest tip sunt fie teoretice, fie limitate la simulari sau exercitii.

Interceptarea exoatmosferica este deosebit de benefica atunci cand focosul amenintator este nuclear. In astfel de cazuri, interceptarea poate avea loc departe de suprafata Pamantului. In acest fel, materialele radioactive vor fi imprastiate in spatiu si nu in atmosfera.

Dar resturile vor reprezenta in continuare o posibila amenintare pentru obiectele aflate pe orbita, inclusiv pentru sateliti. Diseminarea resturilor in exoatmosfera ar putea duce la aparitia unui strat de gunoi spatial care sa se invarta in jurul Pamantului, putand provoca daune oricaror obiecte aflate in calea sa.

Atat SUA, cat si Israelul sunt capabile sa faca interceptari exoatmosferice. Proiectata pentru a intercepta si distruge rachete balistice cu raza lunga de actiune, racheta israeliana Arrow 3 este o racheta antibalistica exoatmosferica. Arma este dezvoltata de Israel Aerospace Industries si Boeing si poate efectua mai multe interceptari simultane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: