Interceptari DNA. Cum ii dicta Udrea lui Dan Andronic ce sa scrie in EVZ: “Vreau sa dam aproape in fiecare zi cate o stire pozitiva legata de mine”

news

Elena Udrea ii dicta lui Dan Andronic, „patron” al EVZ, ce stiri sa apara in ziar sau ce subiecte sa fie interzise. La randul sau, Andronic ii cerea aprobarea pentru publicarea anumitor articole.

Libertatea a dat publicitatii mai multe mesaje care au fost schimbate, prim email, intre Elena Udrea si Dan Andronic.

Scimb de e-mailuri din Dosarul Hidroelectrica, 7 decembrie 2011. Elena Udrea, ministrul dezvoltarii si turismului: “Vreau sa dam aproape in fiecare zi cate o stire pozitiva legata de mine sau de minister, direct sau indirect. Spre exemplu, faptul ca America isi face brand verde acum, iar Romania si-a facut de doi ani”.

Dan Andronic, patronul Evenimentului zilei: “OK. Cel mai bine ar fi ca cineva sa le scrie cu toate nuantele necesare si sa mi le trimita mie”.

Elena Udrea ar fi intrat, sustine DNA, in posesia publicatiei Evenimentului zilei, in mod ascuns, prin interpusi. Dovada ca Udrea a detinut Evenimentul zilei sunt transferuri bancare prin conturile mai multor persoane, printre care si Dinu Pescariu, un alt personaj care orbita in jurul “grupului de la Monaco”. Si, in plus, relatia de subordonare dintre Udrea si Andronic, seful ziarului, care rezulta din mai multe e-mailuri aflate la dosar.

Bobby Paunescu a vrut sa scape de ziar Evenimentul zilei se afla, incepand cu 2010, in posesia familiei Paunescu, cea care detinea si postul de televiziune B1 TV. Intr-o declaratie la DNA, Bobby Paunescu spune ca “ziarul pierdea 100.000 de euro pe luna” si ca a cautat cai ca sa finanteze atat ziarul, cat si postul TV.

Printre cei abordati a fost si Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea. Cocos nu i-a dat o solutie, spune Bobby Paunescu, desi partenerul lui Udrea si-ar fi dorit sa controleze media. De pilda, cand Paunescu s-a inteles pentru B1TV cu Sorin Oancea ca omul de televiziune sa preia statia in regim de contract de management, Cocos i-a spus patronului sa nu faca asa ceva.

Mesajul despre dificultatile Evenimentului zilei a ajuns la Elena Udrea, care i-a prezentat lui Paunescu o posibila solutie, ca Dan Andronic sa ia ziarul in numele ei. Preluarea ziarului a fost facuta prin mai multe firme offshore. Iar o creanta de 900.000 de euro a lui Buzaianu, care imprumutase EvZ, a intrat, sustine DNA, in posesia Elenei Udrea, drept mita pentru facilitarea acelorasi contracte de energie.

Udrea devenise patroana din umbra a ziarului care revolutionase presa din Romania.  Procurorii sustin ca, imediat, politicianul a inceput sa dicteze continutul. Ei ataseaza mai multe e-mailuri intre Elena Udrea si Dan Andronic. Dan Andronic.

Pe 13 decembrie 2012, Dan Andronic ii trimite, din proprie initiativa, un mesaj lui Udrea in care o roaga sa se uite pe “un text cu hidrocentralele de pe Bistrita, legat de Piatra Neamt. Vezi daca e OK”. Andronic socotea ca are nevoie de aviz de la Udrea pentru ca la Piatra Neamt legea era facuta de baronul PD-L Gheorghe Stefan, care avea relatii apropiate cu ministrul turismului. Udrea citeste articolul atasat si-si da acordul pentru publicare: “OK”.

Situatia dura de foarte multa vreme. Un an mai devreme, tot in decembrie, Udrea ii cere explicit lui Andronic: “Vreau sa dam aproape in fiecare zi cate o stire pozitiva legata de mine sau de minister, direct sau indirect”. Andronic e de acord si, mai mult, ii propune ca textele sa vina direct scrise de oamenii Elenei Udrea. “Cel mai bine ar fi ca cineva sa le scrie cu toate nuantele necesare si sa mi le trimita mie”, spune seful Evenimentului Zilei.

In alte mesaje, Udrea cere un editorial politic favorabil PD-L si defavorabil concurentei politice, “dar scris de cineva care are autoritate, ca nu merge cu Tabacu”, referire la jurnalistul Horia Tabacu, unul dintre cei mai vechi oameni ai Evenimentului Zilei. Udrea ii sugereaza lui Andronic sa scrie editorialul chiar el.

In acelasi timp, spune DNA, o parte din banii scosi din contractele subevaluate, se ducea pe postaci, care insultau publicatiile incomode sau laudau in subsolul articolelor favorabile Elenei Udrea. Tiparul este acelasi din Dosarul Gala Bute. Practic, mecanismul politicieni-afaceristi-patroni de presa era atent la toate lucrurile importante care apareau in presa despre cei care il compuneau.

Nu scapau nici “scriitorii la ziar”. In volumul 41, fila 53 a dosarului Hidroelectrica, procurorii scriu ca “inculpatii au incercat sa opreasca un editorial scris de Mircea Cartarescu”, critic la adresa Elenei Udrea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: