Interceptari DNA. Mafia: „Este o problema cu Drula, nu e om, e caine. Nu se intelege cu nimeni/ Mai bine lucrezi cu PSD-istii, USR-istii sunt nenorociti”

politica

Interceptari DNA in dosarul de coruptie al directorului Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, arata presiunile care s-au pus pe ministrul Transporturilor, Catalin Drula, din partea unor lideri PNL pentru a-l pastra pe Manole in functie. O parte dintre interceptari au fost realizate chiar in biroul lui Catalin Drula.

Senatorul PNL George Stanga si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL), au fost inregistrati de procurorii DNA chiar in biroul ministrului Transporturilor in timp ce ii cereau lui Catalin Drula, sa ii pastreze in functie pe sefii Asociatiei Romane de Salvare a Vietilor Omenesti pe Mare si Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos Galati, dupa cum rezulta din propunerea de arestare preventiva transmisa de procurorii DNA Tribunalului Constanta, consultata de Info Sud-Est.

Senatorul Stanga: ”As vrea sa te rog frumos sa imi prelungesti mandatele celor doi directori…, sunt luna asta amandoua si la AFDJ si la APDM si principalul lucru, ti-o spun din tot sufletul, pentru mine este rationamentul politic, ca eu am alegeri interne in partid si nu mi-ar conveni sa…, adica nu zic ca as pierde alegerile la Galati, dar nici un as avea o situatie foarte confortabila daca mi-as pierde oamenii de acolo”.

Cateva zile mai tarziu senatorul Stanga revine insistent:

Stanga George-Catalin: Domnule ministru, fac ce vrei tu! Ajuta-ma cu asta 4 luni. Tine-mi-i patru luni si dupa aia iti promit ca nu mai vin pe la tine pentru ei. Faci tu ce consideri.

Drula Catalin: Te referi la APDM si la AFDJ?

Stanga George-Catalin: Da.

Drula Catalin: Pai…., ti-am spus ca solutia pentru mine este sa le prelungesc mandatele, da nu e patru luni, este doua luni prelungirea…

O alta stenograma surprinde o intalnire in biroul lui Ion Macovei, administratorul uneia dintre firmele de apartament care intermediau tranzactiile cu nave, la care participa un fost general al Serviciului de Informatii Externe, Dumitru Ciobanu, caruia Macovei i-a cerut sa gaseasca o cale prin care sa-l convinga pe ministrul Catalin Drula sa favorizeze o companie turceasca in cadrul unei licitatii.

Macovei ii spune fostului general SIE ca intampina probleme la Drula si ca ”este o problema cu acest om care e un caine” si pentru care trebuie ”gasita o solutie”: ”(…) dar este totusi o problema cu acest om, care nu pot sa spun ca-i om, e un caine, acest Drula, si trebuie sa gasim o solutie pentru el”.

In stenograme apar mai multe referiri ale personajelor din firme si din apropierea liberalilor, vorbindu-se despre faptul ca Drula e de ”neinduplecat”, ca ”nu se intelege cu nimeni” si ca ”i se canta prohodul”.

Citeste si: „Cainele” Drula, reactie la interceptarile DNA: „Le-am spus intotdeauna politicienilor: profesionalismul, competenta si integritatea sunt principii nenegociabile”

Din convorbirile purtate de Ion Macovei mai reiese ca era ajutat, in activitatile desfasurate cu seful ARVSOM si al firmei care a cumparat cele 4 nave, de alte persoane din cadrul Ministerului Transporturilor, una dintre acestea fiind Madalin Matica, consilier al secretarului de stat Ionel Scriosteanu.

Intr-o discutie cu afaceristul Macovei, Matica propune o strategie de decredibilizare a lui Catalin Drula, prin lansarea unor zvonuri despre viitorii ministri ai Transporturilor. Macovei ii spune ca nu e o idee buna, pentru ca ”Drula e nebun”.

In alte convorbiri, interceptate intre Ion Macovei si Daniel Manole, seful ARSVOM, reiese ca se pregatea achizitia a altor doua sau trei nave, dupa acelasi tipar cu cel cercetat de procurorii DNA Constanta.

In discutii, Macovei se plange la Manole ca membrii USR sunt ”nenorociti” si ca cine i-a pus in Guvern ”sunt nebuni” pentru ca ”mai bine lucrezi cu PSD-istii”, apoi se vorbeste despre o viitoare ”sustinere din umbra” a tranzactiilor din ministerul Transporturilor.

Citeste stenogramele integral pe Info Sud Est.

Directorul Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita, a informat, miercuri, DNA.

Procurorii DNA Constanta au descins, marti dimineata, la Ministerul Transporturilor si in alte 20 de locatii din Ilfov, Bucuresti si Constanta pentru a face perchezitii in acest dosar.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 29 iunie 2021, a inculpatilor:

MANOLE DANIEL, director al Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

– constituire a unui grup infractional organizat,
– abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– luare de mita.

Trei persoane fizice, administratori ai unor societati comerciale, in sarcina carora s-a retinut comiterea unor infractiuni de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, cumparare de influenta si spalare a banilor.

In cauza, a mai fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale si fata de un alt om de afaceri pentru savarsirea unor infractiuni similare.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, in calitatea mentionata mai sus, impreuna cu ceilalti inculpati ar fi constituit un grup infractional care ar fi avut ca scop achizitia, cu fraudarea legislatie primare in materie, de catre institutia pe care o conducea primul inculpat a unui numar de patru nave (trei de salvare si una de depoluare) in valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fara TVA).

Din cercetarile efectuate pana in prezent, a rezultat ca in cele patru contracte incheiate sunt prevazute clauze defavorabile achizitorului, in sensul ca A.R.S.V.O.M. este obligata sa plateasca pentru cele patru nave mai mult de jumatate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind platiti la receptia finala.

De mentionat este faptul ca, societatea castigatoare a licitatiei doar „ar fi mimat” constructia acelor nave, in realitate acestea fiind achizitionate la jumatate de pret de la o societate comerciala din Estonia.

Pentru contributia sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele platite de A.R.S.V.O.M. catre societatea care a livrat navele.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 30 iunie 2021, inculpatul Manole Daniel si doi dintre oamenii de afaceri urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a masurii arestului la domiciliu.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In cauza, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Directiei Generale Anticoruptie si de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, Directiei de Operatiuni Speciale si Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: