Interdictia avortului din Texas a fost ridicata temporar pentru urgente medicale

externe

avort sua

Femeile din Texas cu complicatii grave de sarcina vor fi exceptate temporar de la interdictia avortului in sudul statului american, a decis un judecator.

Jessica Mangrum a declarat ca legislatia este lipsita de claritate, dand dreptate femeilor si medicilor care au dat in judecata Texasul in martie din cauza interdictiei, potrivit BBC.

Ea a adaugat ca medicii nu vor fi urmariti penal atunci cand isi exercita „judecata de buna-credinta” in ceea ce priveste recurgerea la avorturi.

Decizia temporara va fi in vigoare pana cand procesul va fi solutionat. Se asteapta ca hotararea de vineri sa fie atacata ]n recurs de catre stat. Legea din Texas, care interzice toate avorturile, cu exceptia unor circumstante medicale grave, este considerata una dintre cele mai stricte din SUA.

Incalcarea interdictiei poate fi sanctionata cu o amenda de 100.000 de dolari si inchisoare pe viata.

Legislatia a fost introdusa in 2022 – la scurt timp dupa ce Curtea Suprema a anulat decizia Roe vs. Wade, veche de 50 de ani, ceea ce inseamna ca milioane de femei din intreaga tara au pierdut dreptul constitutional la avort.

Acest caz este primul intentat in numele femeilor carora li s-au refuzat avorturile de atunci.

Grupul de femei si medici dau in judecata statul Texas in speranta de a modifica interdictia, pentru a le oferi medicilor mai multa libertate de actiune in stabilirea momentului in care este necesar un avort.

Judecatoarea a decis ca medicilor trebuie sa li se permita sa stabileasca ce constituie urgente medicale care ar pune in pericol sanatatea sau chiar viata unei femei.

Ordinul temporar este menit sa dureze pana cand procesul va fi solutionat. Dar, conform legii din Texas, o hotarare este suspendata automat imediat ce este atacata, astfel ca ar putea fi blocata odata ce statul face apel. Centrul pentru drepturi reproductive, care a dat in judecata Texasul, a salutat decizia.

„Hotararea de astazi amelioreaza luni de zile de confuzie in legatura cu ce afectiuni se califica drept urgente medicale in cadrul interdictiilor de avort din Texas, dandu-le medicilor permisiunea de a-si folosi propria judecata medicala pentru a determina cand este nevoie de ingrijiri de avort”, a declarat grupul.

Reclamanta principala Amanda Zurawski a declarat ca „pentru prima data dupa mult timp, am plans de bucurie cand am auzit vestea”. Zurawski spune ca viata ei a fost pusa in pericol anul trecut cand i s-a refuzat un avort.

Procesul intentat in martie anul trecut impotriva Texasului face presiuni pentru o interpretare obligatorie a urgentelor medicale din legea actuala.

Biroul procurorului general al Texasului sustine ca exceptiile invocate de reclamanti ar permite efectiv modalitati de a ocoli interdictia.

„Ar permite, de exemplu, avorturi pentru femeile insarcinate cu afectiuni medicale care variaza de la o durere de cap pana la sentimente de depresie”, spun avocatii biroului.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: