Interlopii Kaskadoru si Oltenas, prinsi de DIICOT ca traficau migranti catre Occident. Traficantii percepeau 5.000 de euro de la fiecare migrant

news

Doi apropiati ai lui Nutu Catamataru, Olteanu Catalin Adrian zis „Oltenas” si Davidoiu Daniel „Kaskadoru”, fac parte dintr-o retea internationala specializata in trafic de migranti, anunta surse judiciare pentru aktual24.ro. Joi au loc 29 de perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti si judetelor Ilfov, Arges, Dambovita, Constanta, Buzau si Brasov, urmate de punerea in aplicare a peste 35 de mandate de aducere la sediul DIICOT. Activitatile sunt desfasurate in vederea destructurarii unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunii de trafic de migranti.

Ofiteri de politie judiciara din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si STPF Giurgiu, sub coordonarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, efectueaza activitati operative in cadrul unul dosar complex de trafic de migranti documentat in regim de cooperare internationala, impreuna cu autoritatile din Bulgaria, Ungaria si Germania, cu sprijinul Agentiei EUROPOL, care a facilitat schimbul de informatii intre autoritati.

Concomitent, in Germania, sunt efectuate activitati similare de perchezitii si retineri in dosarul penal instrumentat de catre procurorii si politistii germani, dosar in legatura cu faptele si persoanele vizate in tara noastra.

In cauza s-a retinut ca, in anul 2022, a fost constituit un grup infractional organizat, format din cetateni romani si straini provenind din state arabe, in scopul savarsirii infractiunii de trafic de migranti, in vederea obtinerii in mod facil a unor sume importante de bani, grup care a actionat pana in prezent. In vederea realizarii scopului grupului infractional, membrii acestuia au actionat pe relatia Bulgaria – Romania – Ungaria – state din vestul Europei.

Mecanismul infractional a presupus identificarea de migranti de origine afro-asiatica care voiau sa ajunga in tarile din vestul Europei, in special Germania. Ulterior, transportul acestor migranti era realizat de grupul infractional organizat pe doua segmente:

Primul segment – migrantii erau preluati din Bulgaria, trecuti ilegal prin punctele de trecere a frontierei in Romania si, ulterior, transportati in zona Timisoara/Arad;

Al doilea segment – dupa ce erau cazati pentru o zi, maxim doua zile, pe teritoriul Romaniei, migrantii erau imbarcati in alte autovehicule, cu care erau transportati spre tarile din vestul Europei, in special Germania, pentru a fi trecuti ilegal prin punctele de trecere a frontierei in Ungaria.

Migrantii erau transportati de catre soferi in autoutilitare (dube) de transport marfa, fiind ascunsi in doua modalitati: in spatiul de dormit situat deasupra cabinei soferului sau in compartimentul de marfa al dubei.

In cazul celei de-a doua modalitati, membrii grupului confectionau in compartimentele de marfa locasuri speciale din lemn, creand spatii mici si improprii, in care introduceau pana la 27 de persoane. Locasurile respective erau apoi mascate de lazi cu legume si fructe.

Ambele modalitati de ascundere au presupus un risc de asfixiere al migrantilor foarte ridicat (de exemplu, in cabina de dormit cu o suprafata de aproximativ 2 metri patrati erau introdusi 5-6 migranti). In plus, luand in considerare modul in care acestia au fost transportati (fara niciun sistem de siguranta, ingramaditi unul peste altul), viata migrantilor a fost pusa in permanenta in pericol pe durata transportului.

Plata pentru transportul migrantilor a fost realizata prin intermediul sistemului Hawala, migrantii platind in jur de 5.000 de euro/persoana pentru a ajunge din Romania in tarile din Vest (in principal Germania).

Pe parcursul urmaririi penale au fost documentate 13 transporturi care sunt cercetate de catre autoritatile romane. De asemenea, au fost identificate alte doua transporturi, care sunt investigate de catre autoritatile germane.

Peste 35 de persoane despre care exista suspiciunea ca sunt implicate in desfasurarea activitatilor infractionale vor fi conduse la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, in vederea audierii.

La efectuarea perchezitiilor participa politisti de frontiera de la: IGPF, ITPF Giurgiu, Garda de Coasta, ITPF Iasi, ITPF Timisoara, STPF Arad, ITPF Sighet.

Investigatia a beneficiat de sprijinul Agentiei EUROPOL, care a facilitat schimbul de informatii, a oferit coordonare operationala si sprijin analitic. In aceasta perioada, un expert Europol detasat in Romania a facut posibil schimbul de informatii in timp real si a verificat informatiile in bazele de date ale Europol, pentru a oferi indicii anchetatorilor din domeniu. Doi ofiteri Europol, dislocati in zona, au sustinut, totodata, autoritatile romane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale si structurile subordonate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Conform unor surse dim ancheta, printre traficanti se sumara si doi apropiati ai lui Nutu Camataru, Oltenas (in picioare) si Kaskadoru (stand jos).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: