INTERVIU Armand Gosu: „Daca CCR anuleaza alegerile, va fi o lovitura de stat soft, in care o parte din zona militarizata preia puterea, modelul fiind Rusia lui Putin. E modelul promovat de aceasta elita militarizata care controleaza tot mai bine Romania”
Romania e controlata, de multi ani, de o elita politico-militaro-economica rapace, dispusa la orice pentru a nu scapa puterea din mana, afirma istoricul Armand Gosu, cel mai important expert roman pe spatiul ex-sovietic, intr-un interviu pentru aktual24.ro.
Acum, „grupul de la Grivco“ face presiuni pentru anularea alegerilor, ceea ce ar inseamna o lovitura de stat soft si declaratia oficiala prin care Romania paraseste randurile statelor democratice si intra intr-un model de tip Rusia lui Putin.
E vorba de un model in care elita militarizata aflata la butoane, satula de democratie, pe care o uraste, o detesta si o considera la originea tuturor relelor, va prelua modelul democratiei controlate din timpul primelor mandate ale lui Putin in Rusia. Lupta se da intre diverse factiuni ale serviciilor si ale institutiilor, cealalta varianta – Calin Georgescu – insemnand o versiune hard, poate chiar un ROEXIT si repozitionarea tarii inclusiv din perspectiva geopolitica.
Sunt clipe cruciale din istoria Romaniei, iar Armand Gosu face un apel la toti romanii: „Astazi suntem intr-un moment in care putem salva democratia asta schioapa, buboasa, pe care o avem in Romania. Depinde de noi sa nu permitem acestor oameni si institutii sa ucida firava democratie de la noi”
„Pot sa impinga Romania spre o varianta de suveranism dur si pur, cu Calin Georgescu presedinte. Sau o varianta mai soft, cu Ciuca sau Ciolacu, un regim autoritar electoral, de tipul Rusiei din primele doua mandate ale lui Putin. Astazi suntem intr-un moment in care putem salva democratia asta schioapa, buboasa, pe care o avem in Romania. Depinde de noi sa nu permitem acestor oameni si institutii sa ucida firava democratie de la noi“
Matei Udrea: Domnule profesor, acum un an si jumatate, intr-un interviu pe care mi l-ati acordat, spuneati urmatorul lucru: „In Romania e tot mai activa propaganda ruseasca. E pe bani. Banuiala mea e ca se face prin Moldova aceasta corupere. Daca serviciile de informatii ar face un minim efort, ar si descoperi aceste trasee pe care se misca banii“. Acum, cand suntem in aproape de 1 decembrie 2024, a trecut primul tur al alegerilor prezidentiale si urmeaza alegerile parlamentare, cum priviti ce-ati spus atunci? Pare ceva foarte actual.
Armand Gosu: Am uitat, evident! Nu fac inventarul tuturor declaratiilor, nu le notez nicaieri. Unele surprind corect, altele sunt mai departe de realitate. Dupa aceea au vorbit si multi altii despre propaganda ruseasca din Romania. Acum, ca s-a facut sau ca se face prin Moldova, va dati seama ca unuia care se ocupa de peste 30 de ani de zona si care a vazut atatea nu ii e foarte complicat sa puna niste informatii cap la cap. Sau sa primesti niste informatii de la oameni cu care esti in relatii chiar de zeci de ani, in unele cazuri. Oameni care au avut acces la informatii, poate chiar mai au si acum acces la informatii…
Matei Udrea: Vi se pare ca a fost activa propaganda ruseasca in aceasta campanie electorala din Romania?
Armand Gosu: Nu mi se pare ca a fost neaparat propaganda ruseasca. E o propaganda facuta de romanasi. De presa, de ziaristi… Ce inseamna propaganda ruseasca? Inseamna sa promovezi anumite naratiuni rusesti. Ziaristi romani, dintre care unii abia stiu unde e Rusia pe harta, poate fara niciun contact si fara bani de acolo, au promovat naratiunile rusesti: detestat Occidentul, impotriva Ucrainei, impotriva democratiei, Occidentul care are standarde duble, LGBT si toate subiectele. Ei bine, aceasta propaganda careia noi ii spunem ruseasca, dar de fapt poate sa fie foarte autohtona, a pregatit terenul pentru aceste alegeri! Si a reusit in conditiile in care autoritatile publice din Romania nu si-au facut datoria. Pentru ca, daca ai fi avut o clasa politica, un guvern, un presedinte pro-activi, nu s-ar fi ajuns la acest scor in alegeri, iar o buna parte din populatie n-ar fi imbratisat narativele rusesti. Numai ca n-a fost cazul in Romania. Ai avut un presedinte care a comunicat zero, un guvern in care cea mai mare parte a ministrilor citeau de pe prompter si niste servicii secrete care, in momentul in care le intreba cineva daca sunt rusi, ridicau din umeri, ba chiar se jurau ca nu-i picior de rus prin Romania. Asa, ca prin minune, Romania era singura tara care era ocolita de razboiul hibrid purtat de Rusia. Lucrurile stau cu totul altfel in tarile importante de pe flancul nordic, precum Polonia, precum tarile baltice, unde Rusia a investit mult mai multe fonduri, mult mai multe resurse, s-au purtat batalii mult mai grele acolo, dar bataliile respective au fost castigate de catre in fortele pro-europene.
„La alegerile din Romania s-a aplicat know-how rusesc testat in Moldova. Cei care l-au adus sunt oameni ai serviciilor trimisi acolo acum 10-15 ani, au lucrat pentru Plahotniuc, pentru Sor, pentru Dodon. Probabil ca au fost «intorsi» de rusi si acum au fost rechemati. Si au obtinut acest rezultat pentru ca au venit cu know-how rusesc din Moldova. Care s-a dovedit imbatabil! Serviciile romanesti au fost aproape facute de rusine“
Matei Udrea: La ce v-ati gandit luni dimineata, cand ati vazut ca intra in finala prezidentiala Calin Georgescu?
Armand Gosu: N-am prea avut la ce sa ma gandesc, pentru ca trebuia deja sa raspund la mesaje, sa spun daca Rusia a facut ceva, daca sunt urme de Rusia, ce se stie, care sunt pozitiile oficiale, sa-mi aranjez diverse intalniri pentru urmatoarele zile. Acum, dupa 3-4 zile, sunt mai linistit si pot sa ma concentrez si pe alte lucruri. Deci, n-am apucat sa ma gandesc la nimic. S-au gandit altii sa-mi faca programul vreo trei zile, cel putin.
Matei Udrea: Atunci, va intreb si eu: exista asemanari de operare intre ce s-a intamplat la alegerile din Moldova si cele din Romania?
Armand Gosu: Da, aici cred ca a dominat mai degraba un know-how moldovenesc. Adica aceasta organizare care a fost descrisa destul de bine intr-un articol de investigatii publicat de un site de stiri acum doua zile, cum se organizau grupurile in jurul canalelor de Telegram. Asta e know-how rusesc care a fost aplicat in Moldova. Sunt unele tehnici care au fost testate in Moldova si au fost transferate in Romania cu destul de mare succes. In Moldova s-a dat, insa, o batalie mare care, in cele din urma, a fost castigata de fortele pro-europene. Serviciul de Informatii si Securitate al Moldovei, SIS, s-a miscat destul de bine din punct de vedere profesional si a reusit sa blocheze inclusiv fluxuri financiare dinspre Moscova. Deci, poti sa spui ca au facut minuni acolo. Ce au reusit moldovenii n-au reusit cei de la Bucuresti. Autoritatile de la Bucuresti au fost ingenuncheate, in primul tur al alegerilor prezidentiale, de aceste tactici de razboi hibrid. Repet, asta nu inseamna ca-s promovate de Rusia! Pentru ca eu aici vad mai degraba urma de romani, nu de Rusia! Romani care au apelat la tehnologie din Moldova si au adus de acolo oameni si know-how rusesc pe care l-au utilizat in alegerile din Romania. Dar la promovarea lui Georgescu eu n-am gasit rusi! Sigur, ei pot fi undeva, prin spate – si probabil ca si sunt! E greu de imaginat o situatie in care Rusia nu ar fi intervenit activ, n-ar fi desfasurat masuri active impotriva Romaniei. Numai ca Rusia a actionat prin sursele sale pe care le are Moldova si le antrenase acolo, le utilizase recent in alegerile prezidentiale si referendumul de la Chisinau. O sa fiti mirat – aici doar speculez pe baza unor franturi de informatii si niste sugestii de la diversi oameni si care sunt greu de probat –, cei care au adus know-how din Moldova sunt oameni ai serviciilor care au fost trimisi acolo acum 10-15 ani, au lucrat pentru Plahotniuc, pentru Sor, pentru Dodon. Probabil ca au fost „intorsi“ de rusi si acum au fost rechemati aici, sa participe la campania electorala, si au obtinut acest rezultat pentru ca au venit cu know-how rusesc din Moldova. Care s-a dovedit imbatabil! Adica pornind de la premiza ca serviciile romanesti, totusi, nu-s toate varza, oricum au fost depasite si aproape facute de rusine in aceasta campanie electorala! Pot sa inteleg ca destul de multi oameni din zona civica s-au sesizat si au cerut niste demisii, au cerut niste anchete in care sa explice ce s-a intamplat in zona serviciilor secrete. Este un esec de securitate de proportii gigantice! Asta sugereaza ca, daca Rusia si-ar fi pus serios mintea cu Romania, ar fi pus-o la pamant fara drept de apel! Daca Romania singura se pune la pamant in aceste batalii intre diverse grupari din servicii… Sa stiti ca Rusia nu vrea sa-l promoveze pe Georgescu sau pe Popescu sau pe Ionescu in functia de presedinte! Nu asa procedeaza Rusia! Rusia vrea sa instaleze haosul in Romania.
„Cum va inchipuiti ca o tara care este in halul asta biciuita de o elita politica, birocratica, economica, care arata cum arata Romania, o sa supravietuiasca foarte mult timp? Sa fim seriosi!“
Matei Udrea: Ceea ce a si reusit, daca ne uitam in jur. Deja e haos generalizat.
Armand Gosu: Sa vedem, sa vedem! Mai avem cateva ore pana cand Curtea Constitutionala si CSAT-ul se intrunesc si iau niste decizii. Daca, insa, CSAT-ul si Curtea Constitutionala se fac agentii haosului pe care Rusia vrea sa-l instaureze in Romania, atunci concluzia risca sa fie dramatica! Asta inseamna penetrare ruseasca la cele mai inalte pozitii ale statului roman! Ori, asta este groaznic! Sa fii stat membru NATO, printre cele mai importante state de pe flancul estic al NATO, la cateva sute de kilometri de linia frontului, si tu sa fii penetrat in halul asta, sa te puna Rusia la pamant in felul asta… Repet, instaurand anarhie! Puteti sa-mi spuneti cat vreti, sa-mi repetati in ureche, sa-mi puneti banda, asa, care se repeta ore intregi, ca Rusia n-a intervenit pentru ca n-ai nicio proba… Rusia are obiective de razboi hibrid pe care le urmareste cu obstinatie in fiecare din tarile Europei! Deci, Rusia incearca sa intervina in alegerile din Franta, din Germania, din Belgia, din Anglia, din America si se uita la Romania, asa, cu respect, si zice: „Aaa, nu, acolo-s baietii de la SRI, aia-s cei mai buni, nu ne bagam peste ei! Nu trebuie sa-i suparam!“? Cum va puteti inchipui asa ceva?
Matei Udrea: Cred ca nu-si inchipuie nimeni.
Armand Gosu: Sunt destui care-si inchipuie asta!
Matei Udrea: Ce vedem noi este ca razboiul hibrid a reusit perfect pe un fond favorabil creat tocmai de clasa politica in ultimii 10-20 de ani.
Armand Gosu: Clasa politica are partea ei de vinovatie, serviciile au partea lor de vinovatie. Clasa politica are un tip de accountability (raspundere – n. red.) pentru ca tu votezi, tu poti sanctiona la vot, ii votezi pe altii, ii trimiti in opozitie, nu-i mai bagi in Parlament, se desfiinteaza partide. Pentru servicii si zona militarizata nu exista niciun fel de accountability! Oamenii aia nu raspund in fata nimanui! Nimeni nu se duce sa-i intrebe: „Bai, stati putin, voi vreti sa iesiti la pensie, daca se poate, la 45 de ani, dupa aceea vreti sa intrati birocrati prin ministere, prefecti! Dar ia sa vedem, performanta voastra va indreptateste la aceste pensii? Ati aparat voi cu adevarat securitatea Romaniei? Interesul national al Romaniei a fost promovat de voi in toata cariera voastra de 20 de ani? Ca va cereti la pensie dupa 20-25 de ani!“. Tara asta sufera ca trebuie sa plateasca zeci de mii de pensii din zona militarizata, bani care puteau fi dusi la dezvoltare. La fel si cu judecatorii! Sunt oameni care pur si simplu nu mai vor sa auda de Romania din cauza instantelor de judecata! Sunt oameni care isi vand, isi lichideaza tot, pleaca si se jura ca nu se mai intorc vreodata in Romania! Deci, cum va inchipuiti ca o tara care este in halul asta biciuita de o elita politica, birocratica, economica, care arata cum arata Romania, o sa supravietuiasca foarte mult timp? Sa fim seriosi!
„Va spun cum functioneaza birocratia romaneasca! Toti isi inventeaza tot felul de hartii ca sa acopere! Si toti viseaza la pensii speciale, sa-si faca banuti, sa-si cumpere vila prin sudul Spaniei sau prin nordul Italiei! Astia sunt! Credeti ca ei se pregatesc sa ramana aici? Ei se cara imediat! Sunt o patura rapace dupa modelul aristocratiei, al nobilimii rusesti de Secolul al XIX-lea“
Matei Udrea: E o intrebare retorica. Am vazut in ultimele zile ca apar informatii ca s-au trimis semnale la varful statului. Vicepresedintele CNA a spus ca aceasta institutie a sesizat in mod repetat, oficial, ca sunt probleme si exista un pericol in directia asta si nu s-a facut nimic. Acum am vazut ca a iesit si acest Directorat de National de Securitate Cibernetica la care a facut referire Basescu cu un comunicat oficial foarte interesant, in care spune ca anul trecut a recomandat oficial institutiilor publice „sa interzica aplicatia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetica si manipulare a datelor“. Deci s-ar parea, totusi, ca unii, pe acolo, cati au mai ramas, ar fi sesizat oficial, la varful statului, ca sunt probleme. Probabil ca adresele astea au ajuns undeva, la niste decidenti politici. Si totusi, nu s-a intamplat nimic.
Armand Gosu: Acum, presupun ca fiecare birocrat se acopera cu tone de hartii si, in functie de cum evolueaza un scandal sau altul, le scoate si le da la presa. Nu! Aici, la nivel de conducere a statului roman, trebuiau luate niste decizii! Iar conducerea statului roman, in persoana presedintelui, la cateva ore dupa terminarea alegerilor, a emis un comunicat… Amintiti-va, Administratia Prezidentiala! A emis un comunicat in care a spus: „Nu am fost avertizati de catre nicio institutie a statului roman privind aceste evolutii!“. Punct! Credeti ca minte Administratia Prezidentiala?
Matei Udrea: Nici nu mai stim pe cine sa credem. Cine minte si cine nu.
Armand Gosu: Eu va spun cum functioneaza birocratia romaneasca! Toti isi inventeaza tot felul de hartii ca sa acopere! Si toti viseaza la pensii speciale, sa-si faca banuti, sa-si cumpere vila prin sudul Spaniei sau prin nordul Italiei! Cunoastem! Astia sunt! Credeti ca ei se pregatesc sa ramana aici? Ei se cara imediat! Sunt o patura rapace dupa modelul aristocratiei, al nobilimii rusesti de Secolul al XIX-lea. Exploatau cat se poate, storceau bani din tara lor ca sa traiasca undeva, departe, in Europa de Vest, in lux. Asa si cu baietii de la noi!
Matei Udrea: Credeti ca putem asista, dupa tot balamucul asta, la o resetare a sistemului politic din Romania si, in general, a modelului de societate?
Armand Gosu: Asa ar trebui! Bun, aici sunt mai multe variante! Depinde foarte mult de ce se intampla azi la CSAT si la Curtea Constitutionala! Daca Curtea Constitutionala anuleaza alegerile, inseamna ca, la nivel oficial, statul roman devine nedemocratic! S-a spus ca va fi un fel de lovitura de stat soft, in care o parte din zona militarizata preia puterea. Zona militarizata plus o zona politica. Ce intelegem prin zona politica: cine a condus Romania in anii astia? Pai, grupul de la Grivco, hai s-o spunem! Cu fondatorul acestei aliante care controleaza ministere, cam tot ce inseamna tara asta.
„Cu Georgescu, intr-un exces de mandrie nationalista, putem avea un ROEXIT, adica Romania chiar se re-pozitioneaza geopolitic. In a doua varianta, Romania ramane in UE si NATO, dar renunta la modelul democratiei occidentale si adera la cel al democratiei controlate, in care o elita militarizata dicteaza“
Matei Udrea: Resursele, justtia.
Armand Gosu: Probabil, temerea lor e ca pierd puterea. De ce? Pentru ca ei au aici resursele! Sunt banii de la Bruxelles, sunt o gramada de alte lucruri. Si ei nu vor sa piarda puterea. Si atunci ei sunt in stare sa impinga lucrurile spre asa ceva, spre anularea alegerilor! Bun, in momentul in care anulezi alegerile, intri intr-o… Curtea Constitutionala a mai facut ceva interesant: a mai scos-o si pe Sosoaca din cursa prezidentiala, bulversand, practic, intregul proces electoral din Romania! Daca mai anuleaza si alegerile, toata lumea isi pierde increderea in democratia romaneasca. Atunci ai, pur si simplu, o declaratie privind renuntarea de catre Romania la orice pretentie de democratie, de dezvoltare democratica!
Matei Udrea: Daca se intampla lucrul asta, probabil ca vom asista la proteste de strada.
Armand Gosu: Nu stiu, nu sunt sigur. E destul de greu sa te asociezi cu Calin Georgescu! Partidele democratice, studentii care protesteaza ar trebui sa defileze alaturi de Georgescu ca sa salveze democratia din Romania. Din pacate, in ultimii ani, Romania a avansat catre un regim de stat autoritar, modelul fiind Rusia lui Putin! Unii au spus Orban, Erdogan, dar de fapt modelul este Putin. E modelul promovat de aceasta elita militarizata care controleaza tot mai bine Romania si care vrea sa o controleze in continuare! Si care nu doar ca s-a plictisit de democratie, ci o uraste, o detesta, o considera originea tuturor relelor. Noi, votantii, nu suntem cei mai importanti actori in aceasta batalie. Actorii majori sunt diversele factiuni din serviciile secrete, oamenii din vechea Securitate, diverse grupuri de acolo, care au facut bani, milioane, controleaza partidele, media. Ei pot sa impinga Romania spre o varianta de suveranism dur si pur, cu Calin Georgescu presedinte. Si o varianta mai soft, cu Ciuca sau Ciolacu, un regim autoritar electoral, de tipul Rusiei din primele doua mandate ale lui Putin. In prima, cu Georgescu, intr-un exces de mandrie nationalista, putem avea un ROEXIT, adica Romania chiar se re-pozitioneaza geopolitic. In a doua varianta, Romania ramane in UE si NATO, dar renunta la modelul democratiei occidentale si adera la cel al democratiei controlate, in care o elita militarizata dicteaza, dar are grija sa nu depaseasca anumite linii rosii si va face declaratii nesfarsite de dragoste pentru americani. Si atunci, aceasta elita, prin deciziile abuzive ale instantelor, ale Curtii Constitutionale, va anula alegeri pentru ca nu iese cine trebuie si te va pune sa votezi pana iese cum vrea ea. Asta s-a intamplat si in Rusia. Astazi suntem intr-un moment in care putem salva democratia asta schioapa, buboasa, pe care o avem in Romania. Depinde de noi sa nu permitem acestor oameni si institutii sa ucida firava democratie de la noi.
Matei Udrea: Va multumesc mult pentru timpul pe care mi l-ati acordat.
Armand Gosu: Toate cele bune!