INTERVIU Cristian Pirvulescu: „Ne putem astepta ca PSD-PNL sa nu obtina succesul pe care il sconteaza, este posibil sa piarda marile orase”

analize

Cristian Pirvulescu, AUR, PSD, PNL, Catalin Cirstoiu, Piedone

Alegerile locale si europarlamentare se apropie cu pasi repezi, dar numeroasele sondaje contradictorii, care dau scoruri adesea radical diferite pentru aceleasi partide nu fac decat sa bulverseze electoratul, intr-o asemenea masura in care multi alegatori ajung sa se intrebe, precum cetateanul turmentat al lui Nenea Iancu, „Eu cu cine votez?”. Pentru a mai limpezi apele, l-am rugat pe politologul Cristian Pirvulescu, rector la facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA, sa ne lamureasca o serie de „mistere” legate de acest tur de scrutin.

Domnule Pirvulescu, PSD si PNL par sa fi deschis sampaniile, sarbatorind deja victoria totala la locale si europarlamentare, intrucat majoritatea sondajelor dau cele doua partide din coalitie cu peste 50% din voturi. Este posibila si la noi o „revolutie a urnelor”, ca in Turcia, unde partidul lui Erdogan era acum cateva saptamani la fel de sigur pe victorie si la alegeri a clacat?

Partidul lui Erdogan nu a fost niciodata atat de sigur pe victorie, iar victoria opozitiei s-a inregistrat doar in marile orase. Sigur, este posibil ca aceasta coalitie de guvernare de la noi sa piarda, de asemenea, marile orase, si ma gandesc in primul rand la Bucuresti si la Timisoara, dar este posibil ca lucrurile sa se repete si la Brasov. Nu vom avea insa niciodata dimensiunea situatiei din Turcia dintr-un motiv simplu: partidul secularist din Turcia este bine angrenat in societatea turca, are organizatii peste tot si ca urmare are cum sa stranga voturi. Dreapta Unita si in special USR, principalul adversarul de astazi al coalitiei, nu are astfel de organizatii, pentru ca pana la urma vorbim de primarii USR in functie – primari PMP au ramas in foarte putine localitati. Pe de alta parte insa exista posibilitatea ca aranjamentele dintre cele doua mari partide, PSD si PNL, sa transforme aceasta alianta a Dreptei Unite intr-o formatiune mult mai importanta, pentru ca nemultumitii din PNL, care au structuri locale, pot sa faca surprize, de la Alin Nica, in Timis, la altii. Deci ne putem astepta ca aceasta coalitie sa nu obtina succesul pe care il sconteaza. Pe de alta parte, avand in vedere sistemul electoral de la noi este foarte probabil ca vor obtine un rezultat politic suficient de puternic. Totusi, pierderea marilor orase va fi pentru coalitia PSD-PNL o problema de imagine, deoarece alegerile locale si europarlamentare vor influenta si contamina, daca vreti, alegerile prezidentiale. Iar ceea ce se intampla la Bucuresti va fi definitoriu. Aici, candidatura lui Piedone, care este un populist, dar pe de alta parte cvasiindependent, deja arata o problema importanta pentru coalitie. Sondajele de opinie indica chiar ca alianta electorala PSD-PNL ar putea sa nu obtina nici macar majoritatea absoluta a mandatelor din consiliul local, ceea ce i-ar complica si mai mult situatia. Ca atare, in cateva localitati vor fi probleme importante pentru alianta, dar nu estimez ca va fi vorba de o schimbare radicala. Altfel spus, peste 80% din mandatele de primar vor ajunge tot la PSD si PNL.

In sondajele din ultimele saptamani, procentele AUR sunt tot mai mici – de la peste 20%, la mai putin de 15%. A adormit Simion, s-a trezit electoratul lui Simion cand a vazut cum AUR aduna toti traseistii politici, cum explicati?

Este rezultatul mecanic al comasarii alegerile. Asta este si motivul pentru care comasarea alegerilor a fost realizata, dincolo de discutiile legate de oboseala electoratului si de economiile la buget. Partidele care nu au organizatii locale care sa fi castigat mandate, precum este cazul AUR, au o dificultate importanta in a castiga, din cauza sistemului electoral. Iar faptul ca primarii si presedintii consiliilor judetene sunt alesi intr-un singur tur, prin majoritate relativa, favorizeaza marile partide si partidele care se afla astazi in coalitie, in primul rand, plus UDMR. Daca facem un calcul pe alegerile din 2020 vom vedea ca peste 80% din mandatele de primari au apartinut celor trei partide si asta se va repeta si acum. Bataliile electorale se dau doar in marile orase si nici acolo mereu. Ce s-a intamplat in 2020 in Timisoara a fost intr-o oarecare masura o surpriza, a contat foarte mult si pandemia. Noi vorbim acum de AUR, dar principalul inamic al aliantei electorale PSD-PNL nu este AUR, ci USR. Si partidele din coalitie incearca sa dezarmeze USR, pentru ca in masura in care USR ar avea un candidat care sa ajunga in turul al doilea la alegerile prezidentiale, acesta sa nu aiba o baza suficienta. AUR, cum va spuneam, scade in mod natural, iar alianta PSD-PNL se asteapta un efect de contagiune al localelor asupra europenelor, altfel spus la o scadere importanta a AUR in Parlamentul European si apoi la un efect de contagiune asupra prezidentialelor, astfel incat AUR sa nu aiba vant in panze in septembrie, cand vor avea loc prezidentialele, daca va avea candidat in turul al doilea. Si asta este posibil, dar nu este deloc sigur. Ganditi-va ca jonctiunea Piedone-AUR s-ar fi realizat, AUR ar fi avut dintr-o data toate sansele sa creasca, si ca imagine. Nu s-a realizat deoarece cei care se afla in spatele lui Cristian Popescu Piedone nu sunt interesati inca sa mearga pe aceasta varianta.

Cu ani in urma, bucurestenii au avut de ales intre Oprescu si Basescu – un medic sobru si un politician cu limbaj „colorat”. Se repeta acum istoria, cu Carstoiu si Piedone? Este Piedone noul Basescu, care vine cu roaba si cazmaua la primarie, sa faca treaba?

In mod indiscutabil, Piedone nu are calitatile de politician ale lui Traian Basescu, vine dintr-o cu totul alta zona si nici nu are un partid, ca Basescu. Traian Basescu a devenit primar in 2000 din calitatea de presedinte al organizatiei municipale a PD pentru a salva partidul. Nu era candidatul partidului, dar candidatul desemnat nu reusea sa se impuna in sondaje si atunci a fost desemnat Basescu in locul lui, ceea ce a transformat radical PD. Partidul Democrat ar fi putut fi foarte bine sa dispara in alegerile din 2000 – ne aducem aminte ca atunci la locale, dar mai ales la parlamentare PRM s-a clasat pe locul secund, iar Vadim a intrat in turul al doilea al prezidentialelor. Si tot in 2000, rezultatul lui Petru Roman, candidatul PD la prezidentiale, a fost absolut mediocru. In conditiile acestea, Basescu a inteles rolul candidaturilor personalizate si pur si simplu a salvat partidul, ceea ce l-a propulsat in pozitia de presedinte al PD din 2001, apoi cea de candidat la presedintia Romaniei. Dar Basescu a fost intotdeauna in pozitia de candidat de rezerva, de ultim moment, el a aparut intotdeauna ca salvator. Ceea ce nu este cazul lui Piedone. Piedone nu are partid, nu are calitatile si mai ales experienta de politician a lui Basescu, iar limbajul este iarasi cat se poate de diferit. Sigur ca elemente populiste au existat, indiscutabil, si la Traian Basescu – de exemplu, AUR a preluat de la el ideea cu „tepele” din Piata Victoriei, vorbind acum de Vlad Tepes. Iar la Piedone nu vedem nici mesajul anti-coruptie al lui Basescu – ar fi si ciudat, nu-i asa? Sunt personaje diferite, dar o parte din alegatorii lui Basescu, din zona mai degraba populara, vor vota cu Piedone. Insa nici Piedone nu mai e ce-a fost, si el se desumfla incetul cu incetul, pe masura ce trece timpul, pentru ca electoratul incepe sa se aseze. Desigur, asta nu inseamna ca el nu ramane in continuare un candidat puternic si care va face probleme – nu stiu daca lui Nicusor Dan, dar cu siguranta lui Cirstoiu.

Ati afirmat ca e posibil ca medicului Cirstoiu sa-i fie retrasa candidatura, pe fondul unor acuzatii de incompatibilitate. Daca stia ca medicul are probleme, de ce coalitia nu l-a sustinut atunci direct pe Piedone, ca independent, pe modelul Oprescu?

Ei nu-si pot permite sa-l sustina pe Piedone pentru ca au nevoie de un candidat la prezidentiale si acesta este un experiment pentru prezidentiale. Coalitia are o problema de expertiza, in momentul in care nu au luat in calcul lucruri absolut firesti. Intrebarile legate de mita adresate unui medic sunt cat se poate de firesti. Oricare dintre noi care avem printre cunoscuti un medic l-am intrebat acest lucru si in general un politician trebuie sa fie pregatit pentru a da raspunsuri inteligente in orice moment. Aici nu e cazul. Cirstoiu se enerveaza usor, ceea ce nu este o calitate pentru un politician, iar problemele legate de afacerile sale, de firma Anemona, spre exemplu, erau cunoscute dinainte de anuntarea candidaturii. Dar sondajele lor de opinie l-au aratat pe Cirstoiu ca fiind un candidat mai bun decat altii pe care i-au masurat. Indiscutabil, Cirstoiu are potential, numai ca diferenta fata de Piedone si de Nicusor Dan este foarte mare. Este o diferenta nu imposibil, dar greu de depasit. Care ar fi semnalul pentru alianta PSD-PNL? Ca un candidat unic la prezidentiale s-ar putea sa nu mearga. Sondajele releva ca majoritatea bucurestenilor cu studii superioare l-ar prefera pe Nicusor Dan. Daca medicul Cirstoiu ar convinge o parte a acestora, ar putea recupera decalajul. Revenind la intrebarea dumneavoastra: de ce alianta PSD-PNL l-a pus pe Cirstoiu candidat? Pentru ca expertii lor nu au luat in calcul toate ipotezele. Pentru PSD si PNL este vital sa castige alegerile, acum sunt foarte curios sa vedem cum cele doua partide isi vor arunca unul altuia responsabilitatea acestei situatii si este foarte probabil ca PNL sa fie scos responsabil.

Se tem oare PSD si PNL sa-si manifeste sprijinul fata de Piedone de teama ca seful lui Piedone pe linie de partid (PUSL), Dan Voiculescu, le-ar putea cere un pret prea mare?

Cred ca negocierile privind reprezentarea PUSL pe listele pentru Parlamentul European, care au avut loc in ultimele luni, au dus la aceasta situatie. Din ce se spune pe piata, cererile facute dinspre Dan Voiculescu au vizat mai multi parlamentari pe listele PSD. Pana la urma a fost desemnata o singura europarlamentara, mereu aceeasi, doamna Grapini, si atunci au trecut la aceasta formula care creeaza mari probleme coalitiei. Este un fel de avertisment care le-a fost transmis. Cert este ca PSD si PNL nu-si pot permite un astfel de candidat. Piedone nu este candidatul lor. Sigur ca Piedone a fost membru PSD, dar a fost membru al PSD-Vanghelie, un partid cu totul special, in sensul ca Vanghelie este cel care l-a adus in partid si a garantat pentru el, ca si pentru Mircea Geoana. Iar Vanghelie este oarecum astazi in competitie cu Piedone, intrucat creatia se pare ca si-a depasit creatorul.

In marile orase, PSD si PNL si-au desemnat candidati unici pentru a invinge actualii primari USR. Fata de aceasta masura, credeti ca este posibila o „contrareactie” de furie a electoratului de dreapta – asa cum s-a intamplat la prezidentialele din 2014, astfel incat, in ciuda sondajelor, tot primarii USR sa castige localele in acele orase?

Ma astept ca primarii USR sa recastige primariile lor din acelasi motiv mecanic pentru care de obicei castiga primarii din Romania: pentru ca sunt primari. Daca nu au facut greseli, va fi complicat sa fie invinsi. La Timisoara, actualul primar, Dominic Fritz, are prima sansa. In Bucuresti, dupa cum vedem, Nicusor Dan are, de asemenea, prima sansa. Nu aceeasi situatie este la Bacau sau la Brasov, unde lucrurile sunt ceva mai complicate, dar in general cred ca primarii USR vor rezista. De altfel, de ce au facut PSD si PNL efortul sa preia prin transfer primarii USR? Pentru ca sunt greu de invins, dar mult mai usor de convins.

Impulsionat de cifrele din sondaje, Mircea Geoana este tot mai activ in ultimele saptamani. Ar putea el provoca o surpriza sau fara un partid mare in spate nu are nicio sansa la prezidentiale?

Mircea Geoana este, intr-adevar, in sondaje, primul si ca notorietate, si ca intentie de vot. Acesta este si motivul pentru care in ultima aparitie publica, duminica, el a trecut dincolo de obligatiile pe care le are un inalt reprezentat NATO si a facut declaratii legate de politica interna. Daca ne uitam pe internet, vom vedea ca Mircea Geoana, la o televiziune de stiri mai mica, A7TV, spune „nu pot sa fac declaratii despre statele membre ale NATO si cu atat mai putin despre statul din care provin”. Ei bine, Mircea Geoana face astfel de declaratii, deci isi depaseste in mod clar statutul de la NATO si este, de altfel, impotriva uzantelor democratice formula pe care o foloseste, dar o foloseste pentru ca vrea nu doar sa devina candidat, ci sa puna partidele in defensiva pentru a putea suplini absenta unei organizatii puternice. El ar putea fi sustinut, spre exemplu, de PUSL, e o ipoteza. Poate ajunge in turul 2, dar fara sprijinul unui partid ii va fi dificil. Este greu sa transformi intentia de vot in vot real. Acesta este motivul pentru care masinaria conteaza si s-a vazut asta foarte clar in 2019, cand masinaria PSD a trimis-o pe Dancila in turul 2, desi nu avea nicio calitate pentru a ajunge acolo.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: