INTERVIU Cristian Preda, politolog: „Sansele lui Ciolacu de a ramane premier sunt foarte mici. Mai devreme sau mai tarziu, procurorii il vor chema pe Ciolacu sa dea socoteala pentru scandalul Nordis. E o evolutie inevitabila!”

analize

Cristian Preda, Nicusor Dan, Elena Lasconi, intelegere, pact de neagresiune, retragere, alegeri prezidentiale

USR aplica zilele acestea strategia folosita de Maia Sandu si partidul sau, PAS, atunci cand au reusit sa-l rastoarne de la putere in Republica Moldova pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, afirma politologul Cristian Preda intr-un interviu pentru aktual24.ro in care analizeaza criza politica din Romania.

Profesorul spune ca observa o similitudine evidenta intre operatiunea PAS condus de Maia Sandu si cea a USR-ului condus de Elena Lasconi. Maia Sandu s-a aliat intai cu raul mai mic pentru a-l alunga pe oligarhul care parea de neclintit, pentru ca apoi sa preia puterea, sa castige presedintia Moldovei si sa infrunte fortele pro-moscovite. USR pare sa aplice aceeasi strategie.

Iohannis, un primar de provincie care a ajuns conjunctural presedintele tarii si care nu s-a ridicat niciodata la inaltimea functiei, nu a facut decat sa incurce lucrurile pentru tabara pro-europeana cand s-a agatat de scaunul de la Cotroceni dupa 21 decembrie, spune Cristian Preda (care a fost si europarlamentar). Daca Ilie Bolojan ar fi devenit presedinte interimar al tarii inca din decembrie, el ar fi fost azi cu siguranta candidatul guvernamental la Presedintie si tabara pro-europeana ar fi avut mult mai putine emotii.

Pe de alta parte, e de asteptat ca Marcel Ciolacu, un premier foarte slab care e o povara pentru Romania, pentru PSD si pentru Crin Antonescu, sa nu mai prinda prea multe zile la Palatul Victoria. Oricum, anticipeaza Cristian Preda, liderul PSD trebuie sa se pregateasca sa dea cu subsemnatul in fata procurorilor in scandalul Nordis.

„Sansele lui Ciolacu de a ramane premier sunt foarte mici. E o povara nu doar pentru Romania in ansamblu, pentru ca e un premier foarte slab, dar si o uriasa povara pentru PSD si pentru Crin Antonescu. Mai devreme sau mai tarziu, procurorii il vor chema pe Ciolacu sa dea socoteala pentru scandalul Nordis. E o evolutie inevitabila!“

Matei Udrea: Domnule profesor Cristian Preda, as incepe cu noutatea aparuta luni seara. Senatorii USR relateaza despre o incercare de puci la Senat, cu rasturnarea lui Bolojan de aripa Bode din partid, cu sprijinul extremistilor, scopul fiind ca Bolojan sa nu ajunga presedinte interimar al Romaniei. De ce n-ar vrea cel putin o parte din PNL sa ajunga Bolojan la Cotroceni?

Cristian Preda: Mi-e greu sa speculez. E cert ca exista tabere in PNL. Liberalii sunt intr-o situatie pe care, probabil, o vad ca tranzitorie. Totul e foarte fluid acolo, dupa plecarea lui Ciuca si demisia protectorului sau Iohannis. Pe de alta parte, PNL este un partid in care erau multe fracturi, probabil ca subzista ceva si din vechea diviziune PDL-PNL. Cele doua partide au decis sa fuzioneze in 2014, dupa ce fusesera adversare inraite. E o criza de leadership (conducere – n. red.), cum se spune, pentru ca in timpul celor 10 ani ai presedintiei Iohannis nu au iesit la suprafata noi figuri. Au fost recirculate figuri vechi, caci Iohannis a impiedicat ascensiunea unor figuri noi. Singurul care a iesit in evidenta prin calitati administrative, de primar al orasului Oradea, apoi presedinte al judetului Bihor, a fost Bolojan. Probabil ca asta creeaza invidie. Sunt figuri foarte problematice in PNL, care au stat ascunse sub mantia lui Iohannis, si nu e exclus ca, intr-adevar, sa fi incercat sa blocheze trimiterea lui Bolojan la Cotroceni. Vedeti, nu-i sanatos sa faci istorie contrafactuala, dar daca Iohannis n-ar fi ramas dupa limita celor doua mandate la Cotroceni si ar fi demisionat atunci cand s-a incheiat cel de-al doilea, Ilie Bolojan ar fi fost presedinte interimar inca din decembrie! Si sunt convins ca, in aceste conditii, n-ar mai fi jucat un rol atat de mare Crin Antonescu, ca sa iau doar un nume! Si nu e exclus ca, daca Iohannis pleca la timp, Bolojan sa fi fost chiar candidatul prezidential al acestei coalitii pro-europene despre care se vorbea in acele zile. Alegerile au fost anulate in clipa in care Elena Lasconi era finalista impotriva lui Georgescu si Bolojan avea promisa pozitia de prim-ministru. Altfel ar fi stat lucrurile daca, dupa cateva zile, Bolojan ar fi mers ca interimar la Cotroceni.

Matei Udrea: Corect.

Cristian Preda: Dupa anulare, lucrurile au fost sucite complet si ne-am intors la status quo ante, adica n-a ramas doar Iohannis la Palatul Cotroceni, ci a ramas si Ciolacu, in celalalt Palat, din Piata Victoriei!

Matei Udrea: Da, adica exact ce au incercat sa transmita romanii in noiembrie-decembrie ca nu mai suporta. Chiar, as avea o intrebare: din cei trei care controlau Romania anul trecut, exact pe vremea asta, doi au plecat deja, adica Iohannis si Ciuca. Al treilea membru al grupului, Ciolacu, cat mai rezista?

Cristian Preda: Eu cred ca sansele sale sunt foarte mici, pentru ca Marcel Ciolacu este o povara nu doar pentru Romania in intregul ei, intrucat e un prim-ministru foarte slab, dar este o uriasa povara si pentru PSD! E o uriasa povara si pentru Crin Antonescu. De ce? Pentru ca in acest moment si spre deosebire de Iohannis sau de Ciuca, primul ministru este implicat intr-un scandal de coruptie urias. E vorba de scandalul Nordis. Li s-au facut si lui Ciuca, si lui Iohannis tot felul de reprosuri politice. Lui Ciuca, de pilda, i s-a reprosat, pe buna dreptate, comportamentul in privinta plagiatului, inclusiv blocarea prin Curtea Constitutionala a analizelor facute pentru doctoratele plagiate. Dar nici el, nici Iohannis n-au fost actori principali intr-un scandal de coruptie cum e Ciolacu! Iata de ce cred ca, mai devreme sau mai tarziu, procurorii il vor chema sa dea socoteala pentru chestiunea cu biletele Nordis: e o parte a investigatiei pe care o fac! S-au publicat cifrele privitoare la sumele cheltuite pe distractii private de cuplul Ciorba-Vicol, iar avioanele sunt in tabelul investigat…

„Calin Georgescu e primul care stie ca nu va fi lasat sa candideze din nou. Nu stiu ce pro-europeni vor strange 200 de mii de semnaturi”

Matei Udrea: Pai, Ciolacu a fluturat la TV niste hartii, niste facturi, nu se stie exact ce erau…

Cristian Preda: Aveti dreptate! Asta este partea de comunicare a afacerii, dar partea juridica e in responsabilitatea procurorilor! Si eu nu cred ca, sub presiunea publica uriasa pe care o vedem acum, procurorii nu vor fi interesati sa vada si ei ce hartii are Ciolacu. Deci, mi se pare ca e o evolutie inevitabila! Nu sunt eu profet, dar atat timp cat chiar prim-ministrul a insistat sa vorbeasca despre aceste facturi, nu vad cum procurorii n-ar fi interesati sa afle mai multe! Stiti cum e, el cere! Apoi este aspectul politic! Cum ati spus, Marcel Ciolacu controla Romania, sau era o parte din aceasta triada, rotativa + Iohannis. Rotativa plus rotitorul, ca sa zicem asa. Iar Ciolacu, parte a rotativei, a iesit pe locul trei (la alegerile prezidentiale – n. red.)! Bine, si Ponta, atunci cand a pierdut in 2014 alegerile prezidentiale, a tinut sa ramana prim-ministru, dar macar se calificase in finala! A fost curios s ice s-a petrecut cu el atunci, si anume ca, perdant fiind in alegerile pentru Cotroceni, Victor Ponta a mai ramas un an la Palatul Victoria. Se intreba lumea si acum un deceniu ce mai cauta Ponta acolo, dar macar prinsese finala! Ciolacu nici finala n-a prins-o!

Matei Udrea: S-a calificat in finala mica, pentru locurile 3-4.

Cristian Preda: Da, exact, a intrat doar in finala mica! Ha, ha, ha! Deci, el este fragil si din punct de vedere politic, nu doar juridic. Si repet, este un dezastru nu doar ca prim-ministru, intrucat, sub autoritatea lui, Romania a luat-o intr-o directie foarte proasta din punct de vedere financiar, ca si din punct de vedere democratic, desi el ne spune exact contrariul. Seful PSD este fragil si din punct de vedere juridic! Deci, de ce ar mai ramane? Opozitia radical-nationalista a anuntat deja motiune de cenzura. Probabil ca o vor mai vota si altii… In fine… Totul mi se pare ca e posibil in clipa asta.

Matei Udrea: Domnule profesor, dumneavoastra sunteti activ si pe retelele de socializare, participati la viata societatii, cum se spune, si vreau sa discutam un pic despre trendul aparut incepand de luni pe retelele de socializare. Sunt sigur ca ati vazut si dumneavoastra, publicul s-a impartit in doua. Unii acuza USR, altii ii lauda. Pe de o parte sunt cei care spun ca „astia s-au aliat cu extremistii ca sa destabilizeze tara, ca si-a dat mana stanga cu dreapta“, iar altii spun „au facut foarte bine, pentru ca Iohannis oricum nu aducea nimic bun“. Dumneavoastra cum vedeti aceasta evolutie in care USR a dat extremistilor voturile necesare ca sa introduca pe ordinea de zi suspendarea lui Iohannis?

Cristian Preda: Eu vad la USR o identitate de strategie cu cea pe care a imbratisat-o Maia Sandu atunci cand s-a aliat cu Partidul Socialist pro-Kremlin pentru a-l da la o parte pe oligarhul Plahotniuc! In acea vreme, marea problema a Moldovei era controlul exercitat de Plahotniuc asupra tarii. Maia Sandu nu a ezitat sa se alieze cu raul considerat mai mic in acel moment pentru a ajunge mai intai prim-ministru si, ulterior, asa cum se cunoaste, pentru a deveni presedinta si pentru a infrange tabara pro-Kremlin. Daca tara este blocata de unii precum Ciuca, Ciolacu, Iohannis, Hellvig si Bode, atunci nu vad de ce ar fi exclus acest tip de strategie! Eu nu am informatii din interiorul USR, e doar o speculatie de-a mea ce zic aici, insa nu pot sa nu vad asemanarea acestei constructii strategice cu ce a facut actuala presedinta a Moldovei acum un deceniu! Ma grabesc sa spun ca nu pot sa anticipez ca USR va vota sau nu vreo motiune si nici nu le zic eu sa faca in vreun fel sau altul.

Matei Udrea: Sigur ca da! Deci ce vedem acum a pornit de la Iohannis.

Cristian Preda: Pe fond, Iohannis nu trebuia sa ramana dupa 21 decembrie! Fara a forta vreo istorie contrafactuala, daca Iohannis pleca pe 21 decembrie, Bolojan era presedinte interimar si sunt convins ca el era candidatul pentru Cotroceni! Si sunt convins ca, in aceste conditii, tabara europeana ar fi avut mai putine emotii decat are acum. Pe cand in prezent, din partea guvernului candideaza cineva care n-are nicio sansa sa cucereasca fotoliul de la Cotroceni, Crin Antonescu, iar tabara liberala este divizata intre Lasconi si Nicusor Dan! Klaus Iohannis a impiedicat crearea unui scenariu articulat, coerent pentru a bate extremistii la urne!

„Calin Georgescu e primul care stie ca nu va fi lasat sa candideze din nou. Candidatul pro-guvernamental Antonescu pierde si in fata unui candidat izolationist, si in fata unui candidat liberal, indiferent ca e vorba de Nicusor Dan sau de Lasconi. Mai mult, Crin Antonescu pierde si in fata unui candidat precum Ponta“

Matei Udrea: Dupa cum l-ati vazut dumneavoastra in acesti 10 ani pe Iohannis, a procedat asa din neindemanare sau deliberat?

Cristian Preda: (se gandeste cateva clipe) Am sa fac o comparatie rautacioasa. Klaus Iohannis – pe care l-am votat de doua ori in turul II, si in 2014, si in 2019 – nu era la inaltimea functiei prezidentiale! Era si a ramas un primar de provincie. Al unui oras important, dar un primar! Asa cum Emil Boc a fost si este mult mai bun in postura de primar al Clujului decat a fost in anii in care a condus guvernul. Pentru ca nici el nu era la inaltimea functiei de premier. S-a recurs la Boc si la Iohannis in conditii de criza! Partidele care i-au sustinut, adica PDL, pe urma PDL si PNL, au improvizat! Si in cazul lui Boc, pentru ca atunci cand el a fost numit, de fapt refuzase Theodor Stolojan sa-si asume sefia guvernului. Asa s-a intrat in scenariul Boc, care a durat 3 ani. La fel au stat lucrurile in cazul lui Iohannis, cand pe scena politica erau Ponta si Antonescu: Antonescu a fost indepartat pentru ca Iohannis sa aiba o sansa in fata lui Ponta. A avut-o, l-a invins, dar a ramas 10 ani presedinte fara sa fie la inaltimea functiei! In lectura mea, am platit costurile unei improvizatii politice, ce are drept sursa slabiciunea partidelor de dreapta in construirea unor adevarate elite politice. PD si PNL, PDL si PNL au castigat, fara a fi insa capabile sa defineasca si sa asume profilul unui lider precum au fost Traian Basescu, Emil Constantinescu sau premierii pe care i-a avut dreapta, de la Mugur Isarescu la Calin Popescu Tariceanu. Politica de cadre a partidelor de centru-dreapta a fost un dezastru. Ele au fost capabile sa invinga stanga la prezidentiale, dar nu au fost capabile sa gaseasca un urmas la nivelul lui Cosntainescu sau Basescu si, tocmai de aceea, nici nu au mai putut conduce prea mult timp guvernul. De asta si PSD a devenit cu timpul cel mai influent partid din Romania si a construit o retea care e si o solida retea de coruptie, nu doar o retea de guvernare! Astazi, PNL si PSD, au 9 din 10 primari in localitatile din Romania, dar nu sunt capabile sa construiasca un guvern care sa se ridice la exigentele guvernarii. Asta este paradoxul in care traim si de aici si nervozitatea si revolta pe care le vedem si in tabara nationalista, dar si in tabara liberala din societate. Cand zic tabara liberala, ma refer la USR, caci aceasta e formatiunea care reprezinta ce reprezentau pe vremuri partidele PNL, PNTCD, PDL, care erau pro-europene, adica voiau sa ne ancoram cat mai tare in Uniunea Europeana. Asa s-a intamplat!

Matei Udrea: Ultima chestiune, domnule profesor. Odata cu demisia lui Iohannis au crescut sau au scazut sansele lui Georgescu de a deveni presedinte? Sau putem sa punem intrebarea si invers: sansele candidatilor pro-europeni de a deveni presedinti in luna mai au crescut sau scazut dupa demisia lui Iohannis?

Cristian Preda: Sunt doua lucruri aici. In primul rand, cred ca Georgescu e primul care stie ca nu poate sa candideze! Si de asta se si agata de al doilea tur. El nu a anuntat ca ar candida din nou in mai, ci cere doar repetarea turului doi. De ce? Pentru ca stie ca o noua candidatura nu i-ar fi acceptata! Cine a citit cu atentie decizia CCR reritoare la excluderea Dianei Sosoaca din cursa prezidentiala realizeaza faptul ca, daca s-ar inscrie intr-o noua competitie, Georgescu ar fi eliminat exact cu argumentele folosite in cazul Sosoaca! Si, de altfel – repet ce am spus –, Georgescu este primul care stie ca n-ar mai fi acceptata o alta candidatura a lui! Motiv pentru care nu pregateste o campanie pentru 4 si 18 mai, ci incearca revenirea inaintea momentului in care Curtea Constitutionala a asezat lucrurile prin decizia sa din 6 decembrie. Georgescu incearca pe toate caile anularea acelei decizii. Sper sa nu recurga la violenta de strada. In ceea ce-I priveste pe candidatii pro-europeni, nu m-as aventura sa speculez pana nu vedem cati vor strange 200 de mii de semnaturi. Caci divizarea taberelor in turul intai va fi factorul-cheie pentru intrarea in finala si pentru realinierea din finala.

Matei Udrea: Va multumesc foarte mult, domnule profesor!

Cristian Preda: Toate bune!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: