INTERVIU Lucian Stanciu-Viziteu, primarul USR al Bacaului: „Candidatul nostru la prezidentiale e definit, va fi Elena Lasconi. Are capacitatea sa intre in turul II la prezidentiale. Au inceput deja discutiile pentru a-i readuce pe toti cei care au plecat!”

politica

Elena Lasconi

Temerile electoratului de dreapta ca Elena Lasconi ar putea impinge USR-ul catre zona conservatoare sunt complet lipsite de fundament, afirma intr-un interviu acordat aktual24.ro unul dintre principalii aliati ai acesteia la sefia partidului, Lucian Stanciu-Viziteu, primarul reales al Bacaului. Nu e loc de discutii doctrinare aici, Elena Lasconi – care e mare favorita la castigarea alegerilor pentru presedintia USR – va mentine doctrina de dreapta a partidului, cu valoarea sa centrala, libertatea individului, mai garanteaza Lucian Stanciu-Viziteu.

O alta temere larg raspandita in ultimele zile printre USR-isti, ca partidul ar putea fi depus plocon la picioarele PNL, a fost ferm negata de intelocutor: nici macar nu se pune problema ca USR sa mearga in alianta cu liberalii la prezidentiale ori la parlamentare, mai ales ca PNL si-a tradat electoratul in ultimii ani.

Fruntasul USR a dezvaluit, pentru aktual24.ro, ca Elena Lasconi si echipa sa au inceput deja discutiile cu cei plecati din partid in ultimii ani, obiectivul fiind de a-i readuce cat mai repede inapoi si de a coaliza „toti jucatorii politici care sunt anti-PSD-PNL“.

Intre cei plecati din USR se numara „secesionistii“ din REPER-ul lui Ciolos, primarul independent al Ploiestiului, Mihai Politeanu, candidatii independenti la europarlamentare Vlad Gheorghe si Nicu Stefanuta, dar si alti USR-isti plecati cu scandal din partid, precum Cosette Chichirau, care si-a facut propriul partid la Iasi.

Calculul Elenei Lasconi si al aliatilor sai este ca aceasta va avea capacitatea sa intre in turul II al alegerilor prezidentiale, daca toata lumea se mobilizeaza in urmatoarele trei luni. Intrarea in turul II va insemna – foarte posibil – o coalizare a electoratului de dreapta care s-o propulseze pe primarita de la Campulung Muscel catre Cotroceni in dauna candidatului de stanga – foarte probabil, Ciolacu. Acest lucru, plus un scor de minimum 12% al USR in alegerile parlamentare care vor urma, va crea premisele unui guvern de dreapta care sa salveze Romania de la catastrofa economica, explica Lucian Stanciu-Viziteu.

„Candidatul USR la prezidentiale este clar definit: Elena Lasconi. USR are capacitatea sa o propulseze in turul doi. Daca Elena Lasconi intra in turul doi, electoratul adus de candidatul PNL la vot in turul intai o va sprijini pe ea in finala“

Matei Udrea: Buna ziua, domnule Viziteu. Dupa cum suna telefonul, nu pareti in tara. Sunteti in Germania, la Europenele de fotbal?

Lucian Stanciu-Viziteu: Haha! N-am luxul asta! Sunt in Portugalia acum, cu misiune de la primarie, o chestiune a Comisiei Europene.

Matei Udrea: Aha!


Lucian Stanciu-Viziteu: Aduc bani europeni pentru orasul Bacau.

Matei Udrea: OK. Sa trecem la subiect, care e legat de USR. Sunteti intre cei trei primari importanti pe care ii mai are partidul. De ce nu v-ati depus si dumneavoastra candidatura la sefia partidului?

Lucian Stanciu-Viziteu: USR a castigat in aceste alegeri multi primari noi si a reusit sa reconfirme multi primari. Pentru mine, toti sunt importanti. Intr-adevar, suntem trei primari din orase mai mari. Asa cum am anuntat inca de luni sau marti, dupa demisia lui Catalin Drula, cred ca cel mai important obiectiv al tuturor membrilor trebuie sa fie ca la toamna sa mai avem un partid! Pentru acest lucru, eu cred ca acela care va conduce USR trebuie sa-si asume si functia de prezidentiabil si, ca sa avem un scor bun nou parlamentare, ne trebuie un scor bun prezidentiala. Iar singura persoana care poate scoate un scor foarte bun la prezidentiale este Elena Lasconi! Aceasta este logica pe care care am mers si ma bucur ca din ce in ce mai multi membri au inteles acest lucru. Asta este singura cale prin care ne-am atinge obiectivul, acela de a mai avea un partid la toamna. Si pentru a face asta, cel mai potrivit om este Elena Lasconi. Din acest motiv o sustin cu toata puterea mea.

„Elena si echipa de jurul ei nu vor schimba directia care este deja stabilita pentru USR, care se regaseste in doctrina USR. Este o directie de dreapta, unde principalele valori sunt valorile si principiile morale euroatlantice, cea de baza fiind libertatea“

Matei Udrea: Exista aceasta temere din partea multor USR-isti si simpatizanti ai USR, usor de remarcat si din discutiile purtate pe retelele de socializare, ca Elena Lasconi ar putea duce partidul spre o zona conservatoare. Ce le raspundeti celor care se tem de acest lucru?

Lucian Stanciu-Viziteu: Le raspund ca Elena si echipa de jurul ei nu vor schimba directia care este deja stabilita pentru USR, care se regaseste in doctrina USR. Este o directie de dreapta, unde principalele valori sunt valorile si principiile morale euroatlantice, cea de baza fiind libertatea! Libertatea cat mai mare a individului, lucru care cred ca ar trebui sa bucure pe toata lumea. Deci, nu se va schimba nimic din punctul de vedere de doctrinei USR deja larg dezbata si acceptata de o mare majoritate, peste 90%. Ce vom face, in schimb, si cred ca si Elena se gandeste la asta, va fi sa clarificam aceste lucruri si sa orientam apoi toate mesajele spre ceea ce este necesar acum romanilor. Adica in primul rand un trai de zi cu zi mai bun. Vedem ca in ultimii ani inflatia a dus la dramuirea fiecarui leut, la probleme care n-ar trebui sa existe, cum ar fi aceea ca oamenii sa-si faca griji despre cum vor putea sa-si compete de mancare peste o saptamana. Aici nu este nici timpul, nici locul de dezbateri doctrinare despre conservatorism sau alte chestiuni care, de fapt, sunt impinse mai mult de opozitia la USR. Deci, nu exista niciun risc sa se schimbe ceva in acest sens! Doar o sa ne clarificam mesajele, ca sa fie clar de dreapta.

Matei Udrea: Asadar, n-o sa se ajunga, asa cum am vazut chiar ieri scriind multi pe Facebook, iarasi la discutii despre organizarea unui referendum pentru definirea familiei, sa se interzica avortul sau tot felul de lucruri de tipul asta.

Lucian Stanciu-Viziteu: Nu, nu! Sunt niste temeri care nu au niciun fundament, nicio baza! Prioritatea noastra in acest moment va fi economia. Problemele acestea de redefinire a identitatii de baza a societatii, cum este familia, sunt chestiuni care tin absolut de stanga, lucru care nu ne reprezinta! Asa cum spuneam, principiul nostru de baza este libertatea individului, libertatea de a se asocial cu cince isi doreste, libertatea de a dispune de propriile resurse.

„Deja sunt incepute aceste discutii cu toti jucatorii politici care sunt anti-PSD-PNL!“

Matei Udrea: Ati spus de doua ori pana acum un lucru care mi s-a parut interesant, cum ca obiectivul principal este ca la toamna sa mai aveti un partid. Din punctul dumneavoastra de vedere, ce are de facut viitorul presedinte al USR imediat, in urmatoarele trei-patru luni, pana la alegerile prezidentiale si parlamentare?

Lucian Stanciu-Viziteu: Viitorul presedinte si tot partidul vor trebui sa-si canalizeze toate energiile in cele trei campanii care vor fi: cele doua tururi prezidentiale si parlamentarele. Acesta este singurul lucru. Si sa avem un scor cat mai bun. Un scor bun la parlamentare inseamna ca vom mai avea un partid la toamna!

Matei Udrea: Trebuie sau nu angajate discutii cu cei care in ultimii ani au plecat din USR? Vedem ca Politeanu a castigat primaria la Ploiesti, REPER a ratat intrarea in Parlamentul European, dar a strans aproape 4%, mai sunt si independentii care au candidat pe cont propriu la Parlamentul European…

Lucian Stanciu-Viziteu: Nu doar ca trebuie, deja sunt incepute aceste discutii!

Matei Udrea: Deci, deja sunt incepute! Inclusiv cu Stefanuta si cu Vlad Gheorghe, care au luat si ei niste scoruri bunicele la europarlamentare?

Lucian Stanciu-Viziteu: Discutiile sunt incepute cu toti jucatorii politici care sunt anti-PSD-PNL!

„Cred ca la prezidentiale nu este cazul de o alianta cu PNL. La parlamentare, la fel! Avem fiecare propriul electorat. Noi avem un electorat pe care nu l-am tradat. In schimb, PNL a tradat electoratul de dreapta“

Matei Udrea: Foarte interesant. Vedeti posibila o alianta cu PNL in viitorul apropiat? Va intreb pentru ca si acest topic a existat printre USR-isti in ultimele zile, pe Facebook.

Lucian Stanciu-Viziteu: Cred ca la prezidentiale este cel mai sanatos sa avem candidati proprii fiecare dintre cele doua partide, pentru ca asa va exista mai mult electorat care va veni la vot la turul intai. Si acelasi electorat va ramane si la turul doi, unde in mod natural candidatul de dreapta care ramane va fi sprijinit de electoratul celuilalt candidat. Adica, daca Elena Lasconi intra in turul doi, electoratul adus de candidatul PNL la vot in turul intai o va sprijini pe ea. Cred ca la prezidentiale nu este cazul de o alianta. La parlamentare, la fel! Avem fiecare propriul electorat. Noi avem un electorat pe care nu l-am tradat. In schimb, PNL a tradat electoratul de dreapta. Ne vom masura increderea acordata de cetateni si, dupa parlamentare, ne asezam la masa si discutam despre cum putem sa formam un guvern de dreapta, care e un lucru absolut necesar! Vedeti, Romania acum sufera de boala asta a socialismului si singurul remediu este liberalismul, un guvern de dreapta, adica.

Matei Udrea: Mai are forta USR sa propuna in momentul asta, din punctul dumneavoastra de vedere, un candidat la presedintie – pe Lasconi sau altcineva – atat de puternic incat sa intre in turul doi?

Lucian Stanciu-Viziteu: Da! Fara doar si parte, USR are aceasta capacitate si candidatul este clar definit, este Elena Lasconi. Va depinde de cat de mult se vor mobiliza membrii si simpatizantii USR pentru a duce acest mesaj catre toata Romania, ca este nevoie de o atitudine proaspata, de o forta proaspata la Cotroceni.

Matei Udrea: La alegerile parlamentare din toamna ce scor ar fi bun pentru USR?

Lucian Stanciu-Viziteu: Eu, in acest moment, cred ca ar trebui ca in toamna sa ajungem la minim 50% peste scorul de la europarlamentare. Adica sa ajungem la un 12%.

Matei Udrea: Tot in alianta cu PMP si Forta Dreptei sau pe cont propriu?

Lucian Stanciu-Viziteu: Vom vedea dupa prezidentiale ce este mai bine pentru electorat, pentru romani.

Matei Udrea: Am inteles. Multumesc!

Lucian Stanciu-Viziteu: Multumesc si eu!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: