INTERVIU Ludovic Orban: „Ciolacu si-a tras spatii comerciale cand era consilier la Buzau. Spre deosebire de el, eu chiar am fost la revolutie, dar nu mi-am luat certificat. E drept, n-a avut scutire de impozit ca n-a avut loc de munca“
In biroul lui Ludovic Orban, seful Partidului Forta Dreptei care tocmai si-a anuntat, de cateva zile, intrarea in cursa pentru presedintia Romaniei, miroase puternic a tutun si se aude o muzica suava, de chill. In stanga biroului e asezat un portret mare, reusit, al Regelui Mihai, iar pe peretele din spate – o icoana.
Interviul incepe cu 10 minute intarziere, pentru ca fostul premier este in febra campaniei pentru strangerea de adeziuni. Cand nu le iei de pe statele de plata ale institutiilor statului, cum fac partidele mainstream, 200.000 de semnaturi pot fi al naibii de multe si de greu de adunat.
Dialogul incepe abrupt, cu revelatia ca in 2024, la 35 de ani de la revolutie, Romania e in aceeasi situatie ca la inceput – e nevoie sa-ti pazesti voturile, pentru ca Puterea fura in draci. E normal, spune Orban. Am inceput cu stangul in 1990 si asa am continuat pana azi, iar PSD-ul, ca urmas al Partidului Comunist, a pastrat organizarea si mentalitatea acestuia.
Ce-ar mai putea sa spuna nou Orban, un politician „vechi“, ati putea spune? Omul a intrat in politica in 1997, a fost in multe guvernari, a vazut si stie multe. Dar tocmai de aceea pare sa aiba cel mai coerent si mai bazat discurs dintre toti candidatii la presedintie. Stie despre ce vorbeste.
Pe cei de la USR ii face cu ou si cu otet. E normal, spune ca a negociat cateva luni cu ei, apoi s-au dovedit neseriosi. Cu toate astea, Orban spune ca, daca ajunge presedintele Romaniei, ii va aduce la guvernare intr-o coalitie cu partidul sau si cu PNL. Adica fortele de dreapta. Pentru ca, spune el, obiectivul ramane scoaterea PSD de la butoane. O caracatita care a infasurat toata Romania si o sufoca, sugrumand institutii, viata economica, democratie – tot ce atinge. Pentru asta, Orban ar fi dispus sa-si calce pe orgoliu si sa se aseze la masa chiar si cu fostii colegi din PNL, care l-au tradat in 2021 si i s-au predat lui Iohannis.
Iohannis… Asta e un capitol aparte, se simte clar din tonul schimbat al vocii lui Orban, cand vorbeste despre presedinte. Multe dedesubturi ies la iveala. Deciziile din 2020, care au dus la pierderea alegerilor de catre PNL, au fost luate de Iohannis, intr-o sedinta de guvern in care a venit pe nepusa masa si a impus inchiderea scolilor si a altor institutii, desi guvernul avusese alta strategie.
Orban spune ca si victoria din 2019, cand a fost rasturnat guvernul Dancila, si-a fost insusita pe nedrept de Iohannis, care a beneficiat doar de munca asidua a conducerii PNL. Liberalii au muncit zi si noapte, zile la rand, apoi Iohannis a ridicat trofeul deasupra capului. Oamenii l-au crezut si l-au votat, crezand ca el e artizanul inlaturarii PSD de la guvernare.
Lucrurile nu se opresc aici, iar Orban ii dezvaluie reporterului ca operatiunea de kompromat organizata impotriva Emiliei Sercan si blocarea tezei de doctorat plagiate a lui Ciuca inainte sa ajunga la CNATDCU sunt opera aceluiasi Iohannis.
Fostul premier si sef al PNL se lasa mult rugat pana accepta sa vorbeasca despre contracandidatii sai la presedintie. Dar, cand isi da drumul la gura, remarcile sunt savuroase:
– Ciuca nu intelege absolut nimic din democratie, politica si economie, n-are cultura generala si n-are nicio priza la public. Sondajele reale il dau la 8%, romanii nu pot fi, pur si simplu, convinsi sa-l voteze. Omul e „ca un bolovan“.
– Geoana e un Pinocchio PSD-ist. Minte tot timpul in asemenea hal, incat a inceput sa incurce minciunile cu adevarul. „E prolix. Sau, pe romaneste, vorbeste gura fara el“, zambeste Orban.
– Ciolacu e PSD-istul tipic. Are o cultura aproximativa si se raporteaza profund gresit la putere. Si-a tras niste spatii comerciale cand era consilier local la Buzau. Si-a luat si certificat de revolutionar intr-un oras in care n-a fost revolutie. „Spre deosebire de el, eu chiar am fost la revolutie la Bucuresti, pe 21 decembrie 1989, mi-am luat scuturi in cap de la matahalele alea, la Universitate. Dar nu mi-am scos certificat. Noi tocmai pentru asta am luptat, sa nu mai existe privilegii“, spune Orban, care la caderea regimului Ceausescu avea 26 de ani.
– Lasconi? Portet dur: nu e pregatita, n-are experienta, are lacune mari, e inconsistenta, nu e de dreapta, vrea sa para ceea ce nu e in realitate.
Ce urmeaza? Orban spune ca Iohannis are in plan sa se intoarca in fruntea PNL si sa preia sefia guvernului „in cardasie cu Ciolacu”. Dar, crede interlocutorul, ura impotriva lui Iohannis e atat de mare printre liberali, incat e putin probabil ca acestia sa-l mai accepte vreodata.
Matei Udrea: Buna ziua, domnule Ludovic Orban, va multumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu.
Ludovic Orban: Si eu va multumesc ca imi oferiti ocazia sa ma exprim.
Matei Udrea: Nu ati intrat cam tarziu in campania electorala? Reusiti sa strangeti 200.000 de semnaturi pana pe 5 octombrie?
Ludovic Orban: Nu, N-am intrat tarziu! Cei din urma vor fi cei dintai! De altfel, mie nu-mi trebuie, ca la alti candidati, o foarte mare campanie, ca sunt un om cunoscut. E adevarat, lumea nu m-a perceput in postura de candidat la presedintie, dar sunt convins ca in cele doua luni jumatate de campanie o sa am posibilitatea sa arat ce fel de presedinte pot sa fiu. In privinta semnaturilor, ne-am mobilizat. Noi am decis sa constituim o alianta politica a unor formatiuni politice care sunt in acelasi bazin de centru-dreapta si dreapta din zona liberala, conservatoare. Deja am incheiat discutiile cu PMP, cu Alternativa Dreapta, Forta Dreptei si mai avem discutii si cu adevaratii taranisti, Partidul PNT Maniu-Mihalache, taranistii de traditie care n-au mai suportat sa stea in partidul condus de Pavelescu. Sigur ca toti vom constitui o alianta politica pentru a da semnalul de unire a unor forte politice din, sa zic, zona veritabila de dreapta. De candidat, in schimb, din punct de vedere juridic, vom candida pe Forta Dreptei, pentru ca a trecut perioada de inregistrare a aliantelor, nu se mai pot incheia aliante, iar Forta Dreptei are dreptul legal de a avea delegati in toate sectiile de votare si, practice, putem sa pazim voturile pe care ni le dau cetatenii.
Matei Udrea: E nevoie sa le paziti?
Ludovic Orban: Da, normal!
Matei Udrea: Pai, suntem in Uniunea Europeana, anul 2024, centrul geografic al democratiei globale, si e nevoie sa pazim voturile?
Ludovic Orban: Da! Din pacate! Din pacate, democratia romaneasca este in continuare schioapa. Cam asa se intampla cand sari numai pe piciorul stang si te bizui numai pe piciorul stang. Asa cum, din pacate, s-a cam intamplat in cea mai mare parte a perioadei de dupa Revolutie. Am inceput cu stangul, in loc sa incepem cu dreptul, si de atunci mai mult sarim pe piciorul stang, adica pe piciorul pesedist-fesenist la baza.
Matei Udrea: Am vazut un interviu de-al dumneavoastra in care spuneati ca ati fost la manifestatia aceea din 28 ianuarie 1990, cand a urmat o contramanifestatie…
Ludovic Orban: Contramanifestatie organizata cu muncitori scosi din fabrici, mobilizati evident, ca si la mineriada din 14-15 iunie, cu oameni care practic erau securistii cu haine asa-zis noi, democratice, care practic au organizat intreaga contramanifestatie.
Matei Udrea: Cati ani aveati atunci?
Ludovic Orban: 27-28.
Matei Udrea: Si erati membru PNL.
Ludovic Orban: Nu ma scrisesem inca. Era o demonstratie, practic, a celor care erau de partea democratiei.
„Am intrat in PNL in 1997. M-am inscris in PNL-AT. Patriciu, Horia Rusu, Tariceanu… Dar eu, in 1990, am votat cu Ratiu, nu cu Campeanu! Cu siguranta au fost fraude atunci, la alegeri. Si azi e o frauda institutionala“
Matei Udrea: Va mai aduceti aminte ce se cerea atunci?
Ludovic Orban: Se cereau democratie, alegeri libere. S-a si facut dupa manifestatia aia, daca va aduceti aminte, s-a constituit CPUN-ul! Intr-un mod care nu era conform cu ceea ce voiam noi. Noi voiam o reprezentare egala. In momentul in care tu ai facut FSN-ul, practic, la nivel national si la nivelul tuturor institutiilor, intreprinderilor… Peste tot erau CFSN-uri, care preluasera, practice, conducerea in tot ce insemna entitate organizata in statul roman.
Matei Udrea: Pai, se schimbase, practic, numele fostului…
Ludovic Orban: Partidul Comunist! De fapt, Partidul Comunist si-a schimbat numele si, odata cu FSN-ul… Practic, FSN-ul avea deja infrastructura politica, controland practic tot! Tot ce era intreprindere, institutie de stat, institutie locala, institutie judeteana, toate erau CFSN-uri care, odata cu transformarea in partid, au format un nou partid comunist. Manifestatia a avut un rost pentru ca s-a creat, practic, o opozitie si a aratat ca exista o pozitie la acest proiect comunist. Pentru ca Iliescu la vremea respectiva credea ca va implementa ca Gorbaciov, glaznost si perestroica, el nu intelegea ca de fapt trebuie sa aduca democratia in Romania! Si, pana la urma, s-a format CPUN-ul, care a fost format tot cum au vrut ei. Ei si-au mentinut o structura care in mod evident era majoritara, cu partidele-satelit, si au permis reprezentarea partidelor politice de cate trei membri. Puteai sa pui pe picior de egalitate PNL sau PNTCD sau chiar si PSDR, care erau un partid istoric, cu niste partidulete de buzunar care erau de fapt, cele mai multe, partide-satelit? Pentru ca fesenistii, adica comunistii, unii dintre ei, aveau experienta modului in care a fost introdus cu forta, cu tancurile sovietice, comunismul in Romania.
Matei Udrea: Dumneavoastra cand ati intrat in PNL?
Ludovic Orban: Intrarea efectiva a fost in 97. Eu m-am scris in PNL-AT in octombrie 1997.
Matei Udrea: Tariceanu.
Ludovic Orban: Patriciu, Horia Rusu, Tariceanu… PNL-AT. Dar eu, in 1990, am votat cu Ratiu, nu cu Campeanu!
Matei Udrea: Cu Ion Ratiu?
Ludovic Orban: Da! Mi s-a parut mult mai profund, mult mai democratic, mult mai apropiat de ceea ce imi doream eu efectiv. A fixat mult mai bine directiile de transformare a societatii romanesti.
Matei Udrea: Credeti ca au fost fraude atunci, la alegerile din 20 mai 1990?
Ludovic Orban: Cu siguranta! Cu siguranta!
Matei Udrea: Si acum, dupa 35 de ani, PNL-ul in care dumneavoastra ati intrat in 1997 este aliat cu PSD-ul, care este de fapt succesorul FSN-ului. Si in continuare vorbim despre posibilitatea de a se frauda la alegeri, ca sa trebuiasca sa pazesti voturile. Nu vi se pare ca…
Ludovic Orban: Dar e o frauda institutionala! Democratia in Romania e o democratie schioapa, care nu functioneaza. Trebuie sa ne aducem aminte, alegerile comasate (cele locale si europarlamentare din 9 iunie – n. red.) au fost organizate in baza unei Ordonante de Urgenta care avea cel putin trei articole similare cu articole din alte legi care fusesera declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala! Am sesizat Avocatul Poporului si Avocatul Poporului a refuzat sa declanseze controlul de constitutionalitate! Pentru ca doar Avocatul Poporului poate sa declanseze controlul de constitutionalitate pe Ordonantele de Urgenta. Am apelat la invocarea exceptiei de neconstitutionalitate in cursul procesului pe care l-am avut la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis exceptia de neconstitutionalitate cu privire la neconstitutionalitatea Ordonantei de comasare si a trimis-o spre judecare Curtii Constitutionale. Nici astazi Curtea Constitutionala nu a judecat exceptia de neconstitutionalitate invocata de mine, ca presedinte al Fortei Dreptei.
„PSD-ul e construit ca un partid comunist si si-a pastrat o mare parte din mentalitatea comunista. E democratie aici, la Bucuresti sau in orasele mari, dar in comunitatile rurale, primarii sunt niste satrapi, efectiv! Care nu permit o viata democratica autentica“
Matei Udrea: Si atunci, ce democratie asta?
Ludovic Orban: Pai, o democratie originala, o democratie aproximativa, o democratie in care, practic, exista structuri organizate care limiteaza drepturile si libertatile individuale. Limiteaza, de exemplu, libertatea de exprimare…
Matei Udrea: La ce structuri organizate va referiti?
Ludovic Orban: La modul in care construit PSD-ul, care e construit ca un partid comunist. Si-au pastrat o mare parte din mentalitatea comunista. Daca va uitati prin localitati rurale… E democratie aici, la Bucuresti, sau in orasele mari si mijlocii, dar in comunitatile rurale de 1.000–2.000 de locuitori, primarii sunt niste satrapi, efectiv! Care nu permit o viata democratica autentica si care incearca sa ii constranga pe toti cei care sunt dependenti de primarie sau de alte institutii, cumva, sa fie supusi, sa mearga cu partidul pe care il sustine primarul. Lucrurile se vad foarte simplu. Cum e posibil ca, de exemplu, Alianta Dreapta Unita sa ia in unele sectii de votare zero voturi? Evident, in sectiile de votare in care n-am avut delegati la sectia de votare!
Matei Udrea: Poate n-a votat nimeni cu dumneavoastra!
Ludovic Orban: Nu exista asa ceva! Nu exista asa ceva! In sectii similare, in care am avut delegati, am luat 6% sau 8% sau 10%, iar in alte sectii, zero!
Matei Udrea: Deci, frauda!
Ludovic Orban: Din pacate! Din pacate, PSD, dar si partea cealalta, fostul PD, aveau obiceiul asta, de a incerca sa maximizeze voturile inclusiv prin lucruri necinstite facute in sectia de votare. Adica introducere de buletine de vot, numarare a unor buletine de vot complet aiurea. Adica sa iei buletin de vot unde e votat un candidat si pur si simplu sa-l pleci in teancul celalalt. Dupa aia, ganditi-va ca Autoritatea Electorala Permanenta este controlata de PSD! Si, ma rog, si de PNL, ca un vicepresedinte este de la PNL. Desemnarea expertilor electorali care urmeaza sa fie presedinti si vicepresedinti de sectii de votare se face dintre expertii electorali care sunt selectati de Autoritate Electorala Permanenta. Adica, in mod normal, inclusiv presedintii si loctitorii sectiilor de votare exista o posibilitate din partea puterii de a face o selectie din niste oameni care sa-i avantajeze. De altfel, ei au oameni pregatiti pe care ii trimit ca sa intre in corpul expertilor electorali, care cica nu sunt membri, dar de fapt sunt oameniu lor tocmai pentru a putea influenta si mai mult. Plus ca au sistemul asta, UDMR-ul da locuri la PSD sau la PNL, depinde de judet, depinde de afinitati. Minoritatile nationale care au dobandit prin modificare a legii dreptul de a fi reprezentati, de exemplu, la europarlamentare. N-am inteles de ce sa fie reprezentati la europarlamentare? De ce sa fie reprezentati la alegerile locale? La parlamentare, inteleg: pentru ca acolo candideaza si candidatii pe locurile apartinand minoritatilor nationale. Dar la celelalte alegeri au dobandit drepturi, iar aceste locuri in sectiile de votare, de fapt, au fost date catre PSD si catre PNL! Si acolo unde am avut un delegat, delegatul nostru a trebuit sa se lupte cu presedintele, cu locuitorul, cu delegatul PSD, cu delegatii PSD si cu delegatii PNL. Adica, practic, trebuia sa fie atent, pe parcursul votarii, la orice miscare care se intampla in sectia de votare. Ceea ce e foarte greu sa rezisti fizic si mental, in conditiile in care evident ca foarte multi dintre cei care reprezinta PSD-ul si, din pacate, si unii dintre cei care reprezinta PNL-ul sunt versati in furtisaguri facute la sectiile de votare.
Matei Udrea: Actualul PNL a inghitit, la un moment dat, PD-ul. A preluat din obiceiurile despre care spuneati ale PD-ului?
Ludovic Orban: Pai, sunt judete care sunt conduse de PD-isti.
Matei Udrea: Vorbeam de obiceiul pe care l-ati mentionat, de a frauda la alegeri.
Ludovic Orban: In unele locuri, da, in alte locuri, nu. Depinde de la caz la caz. De exemplu, unde au filialele si le controleaza, cu siguranta obiceiurile pe care le aveau le-au pastrat si odata cu integrarea in PNL.
„In 13 iunie 1990, dupa ce au intervenit fortele de ordine, m-am dus in Piata Universitatii, ca multi altii. E adevarat ca la venirea minerilor n-am mai fost acolo, pentru ca, practic, nu aveai ce sa faci, efectiv erau niste hoarde de salbatici. Acolo erau cu bate, cu… Mare minune ca nu m-a luat vreunul dintre grupurile astea“
Matei Udrea: Mai am o singura curiozitate legata de anii 90. In interviul acela pe care l-am vazut cu dumneavoastra spuneati ca ati participat la toate manifestatiile pe care opozitia, la momentul respectiv…
Ludovic Orban: Deci, am participat la Piata Universitatii, am participat la cunoscuta manifestatie facute cu camasile albe, nu stiu daca va aduceti aminte… La manifestatiile organizate de Alianta Civica, care, practic, a fost entitatea din societatea civila unde erau foarte multi intelectuali, foarte multi oameni cunoscuti, notorii, care erau impotriva FSN-ului si care au generat foarte multe manifestatii. Am fost inclusiv la aeroport, cand i s-a permis intrarea in tara Majestatii Sale, Regele Mihai. Am fost la venirea in tara a Majestatii Sale.
Matei Udrea: Intrebarea mea era, de fapt, urmatoarea: la multe din aceste manifestatii se lasa cu violente. Apareau diverse grupuri de „oameni ai muncii“ care erau agresivi de la nivel verbal pana la nivel fizic. S-a intamplat vreodata sa fiti in pericol sa luati bataie?
Ludovic Orban: Da, da… Nu eram in Piata Universitatii in dimineata zilei de 13 iunie, dar cand au intervenit fortele de ordine, ca multi altii, m-am dus in Piata Universitatii! Ne-am dus si am participat. E adevarat ca la venirea minerilor n-am mai fost in Piata Universitatii, pentru ca, practic, nu aveai ce sa faci, efectiv erau niste hoarde de salbatici cu care nu aveai posibilitatea sa mai ai o forma de exprimare democratica. Acolo erau cu bate, cu… Mare minune ca nu m-a luat vreunul dintre grupurile astea. Dar eram un tanar necunoscut la vremea respectiva, pe care nu aveau cum sa-l ia. Normal ca am participat la confruntari cu cordoanele. Am participat. N-am aruncat cu sticle incendiare, recunosc, ca sunt totusi un om civilizat, dar pe de alta parte, nici nu pot sa zic ca m-am lasat agresat fizic de fortele de ordine. Dar noi le faceam jocul si atunci, de fapt, ca la televizor se prezenta ca si cum noi eram agresorii! Ca si cum noi eram huliganii care comiteam agresiunile impotriva fortelor de ordine. Si acum, va spun sincer, nici nu inteleg de ce s-a dat ordinul de evacuare a Pietei Universitati! Cu ce-i deranja? Fusesera alegerile, se constituisera structurile de putere, nu mai exista, practice, niciun fel de motiv! Numai asa, ca-i stateau pe creier lui Iliescu si ii era frica sa nu cumva sa capete din nou o amplitudine. Probabil de aia a fost aceasta interventie brutala. Iar dupa aia, venirea hoardelor de mineri chiar era complet complet fara nicio logica! Adica nu exista riscul unei… Dar, probabil, Iliescu era speriat de bombe si intotdeauna vedea ca se organizeaza cine stie ce lovituri contra puterii nelegitime.
„S-a dovedit nu numai ca cei de la USR nu sunt parolisti, dar nici macar nu respecta norme elementare de bun-simt. Cu toate astea, potentialii parteneri intr-o coalitie de centru-dreapta sunt, in mod evident, USR, PNL“
Matei Udrea: Sa trecem la la actualitate. Ati facut niste afirmatii dure la adresa Elenei Lasconi si a USR chiar atunci cand ati anuntat candidatura. Credeti ca a fost o stratagema din partea lor sa va poarte cu vorba la negocieri pana in ultima clipa? Sau, pur si simplu, a fost amatorism?
Ludovic Orban: As prefera sa comentez mai putin pe subiectul asta! Sunt un om cunoscut ca se poate discuta, cu care se poate purta un dialog, care a fost implicat de-a lungul timpului negocieri dificile, serioase si mai ales un om care-si respecta intelegerile. Asa am fost de-a lungul intregii mele cariere. Altfel nu as fi reusit. Am fost implicat in negocieri politice inca din partea PNL-AT la alcatuirea listelor in Conventia Democratica, in 1992, am fost implicat in negocieri la Alianta DA, cand s-a constituit Alianta DA! Adica, in general, sunt un om care stiu ce inseamna discutii, negocieri, formari de aliante de coalitii de guvernare si toata lumea ma cunoaste ca sunt un om parolist: Si eu am crezut ca asa sunt si altii. Din pacate, s-a dovedit nu numai ca nu sunt parolisti, dar nici macar nu respecta norme elementare de bun-simt. Poate de aia e atat de izolat USR-ul, pentru ca ei nu inteleg ca democratia inseamna dialog, cooperare, negociere, inseamna respectarea intelegerilor. De la inceput nu mi s-a parut fairplay. Dupa rezultatul slab de la europarlamentare, de la alegerile comasate, eu am preferat sa nu spun nimic, pentru ca eu am aceasta educatie care ma face sa stiu ca trebuie sa fii solidar cu cei cu care esti in echipa. N-am spus un cuvant rau despre partenerii nostri, am zis ca e o chestiune pe care trebuie sa ne-o asumam impreuna. Ori, pe partea cealalta s-a aratat cu degetul ca noi suntem de vina pentru rezultatul asta! O luna de zile! Acum, o fi fost o strategie din partea lor, sa ne tina incurcati, sa nu putem sa… Sau sa intarzie cu coagulari pe care sa le putem face…. Nu pot sa stiu, dar cert este ca am ramas cu un gust amar si ca de acum ma voi gandi de 10 ori daca sa mai discut cu cineva ca ei si mai ales daca pot sa am cea mai mica incredere in orice intelegere pe care as putea s-o fac cu ei.
Matei Udrea: Aici voiam sa ajungem si sa va intreb urmatorul lucru. Atat dumneavoastra, cat si Lasconi v-ati exprimat public in ultimele zile ca, daca ajungeti presedinti ai Romaniei, vedeti o guvernare de dreapta care sa implice, evident, o coalitie de dreapta. In conditiile in care a aparut acest episod, dumneavoastra, daca ajungeti presedinte, cum vedeti o coalitie: cu USR-ul sau fara USR?
Ludovic Orban: Evident, cu USR-ul! Potentialii parteneri intr-o coalitie de centru-dreapta sunt, in mod evident, USR, PNL, noi…
Matei Udrea: PNL?
Ludovic Orban: Da!
Matei Udrea: Cu Ciuca? Va asezati la masa cu Ciuca?
Ludovic Orban: Dupa aceste alegeri, Ciuca va fi istorie! Sunt convins ca PNL va realiza o schimbare la varf dupa aceste alegeri.
Matei Udrea: Dar cu actuala conducere, dumneavoastra ati putea sa negociati?
Ludovic Orban: Foarte greu!
„De fapt, obiectivul este sa scoatem PSD de la butoane. Pentru ca, din pacate, PSD este infipt peste tot. Caracatita Pentru ca, atunci cand PSD isi pune un sef la o institutie, nu-si pune numai seful, isi pune si femeia de serviciu din PSD! Pur si simplu, ajung sa transforme institutii publice mai degraba in filiale de partid“
Matei Udrea: Cu Rares Bogdan, cu Bode…
Ludovic Orban: Foarte greu, foarte greu! Dar, pe de alta parte, daca exista posibilitatea formarii unui guvern care sa fie fara PSD… Ca, de fapt, obiectivul este sa scoatem PSD de la butoane, pentru ca, din pacate, PSD este infipt peste tot. Caracatita PSD-ista stranguleaza o gramada de institutii care sunt transformate. Pentru ca, atunci cand PSD isi pune un sef de institutie, nu-si pune numai seful institutiei, isi pune si femeia de serviciu din PSD! Deci, pur si simplu, ajung sa transforme institutii publice mai degraba in filiale de partid sau in instrumente politice ale partidului de guvernamant. Deci PSD-ul trebuie indepartat de la guvernare.
Matei Udrea: Tehnic vorbind, de cati ani ar fi nevoie ca sa puteti sa epurati aparatul de stat si sa-l transformati in ceva care sa functioneze fara sa fie sufocat politic?
Ludovic Orban: Este nevoie de o reforma administrativa! Inseamna mai putine ministere, mai putine agentii, mai putine unitati administrativ-teritoriale. Nu mai putem sa stam cu 3.184 de unitati administrativ-teritoriale, din care peste 2.000 nu au veniturile nici macar pentru cheltuielile de functionare!
Matei Udrea: La ce va referiti cand spuneti unitati administrativ-teritoriale? Vorbiti pe intelesul oamenilor!
Ludovic Orban: Mai putine localitati! Mai putine primarii! Organizezi o entitate administrativa acolo unde exista intr-adevar resursele, inclusiv resursele umane care sa genereze o capacitate administrativa si, mai ales, care sa genereze o posibilitate de a putea gestiona in mod eficient treburile unei comunitati locale.
Matei Udrea: Cate primarii ar trebui sa ramana din 3.200?
Ludovic Orban: Eu nu dau o chestie, ca ar trebui sa aiba minim 5.000 de locuitori, pentru ca situatia e diferita. Una sunt zonele de munte, alte sunt zonele de campie. Variaza tipul de localitati si, mai ales, vetrele satului. Dar e evident ca e nevoie de o concentrare a administratiilor si de o reducere. Pe la 1.500-1.600 de localitati s-ar putea ajunge foarte usor.
„PSD si PNL niciodata nu o sa sustina reforma administrativa! Astazi, stand impreuna, nu vor sustine! Poate PNL, intr-o coalitie de centru-dreapta, va fi totusi adeptul si va sustine o asemenea masura. Pentru ca la ei o mare parte din voturi sunt aduse de acesti primari!“
Matei Udrea: Am inteles. In cat timp se poate realiza reforma asta administrativa?
Ludovic Orban: In primul rand, trebuie sa existe vointa politica! Daca nu exista vointa politica… PSD si PNL niciodata nu o sa sustina aceasta reforma administrativa! Astazi, stand impreuna, nu vor sustine! Poate PNL, intr-o coalitie de centru-dreapta, va fi totusi adeptul si va sustine o asemenea masura. Pentru ca la ei o mare parte din voturi sunt aduse de acesti primari! Care primari sunt tinuti si motivati cu tot felul de finantari de la PNDL 1, PNDL 2, Anghel Saligny, finantari din Fondul de Rezerva al guvernului, alte tipuri de finantari care provin din fonduri europene. Practic, ei sunt un fel de… In Spania, de exemplu, fenomenul se numea cacichism, adica primarul este un fel de caciche, de influencer care iau 2-3-5-700 de voturi pe care pot sa le mobilizeze politic. Si, practice, daca PSD-ul mai ales ar accepta o reforma administrative, si-ar taia craca de sub picioare! Pentru ca, in momentul in care se creeaza localitati, primarii, Consilii Locale cu populatii mult mai numeroase, care sa contina o diversitate mai mare de sate in componenta respectiva, primarii aia, satrapii locali care se aleg cu 300-400 de voturi, mai ales pe sistemul intr-un singur tur, isi vor pierde din putere si influenta. Si s-ar putea nici sa nu se mai aleaga primar, in conditiile in care creste numarul de votanti si mai ales se extinde bazinul de votare.
Matei Udrea: Regretati acum ca, atunci cand ati fost premier, n-ati fortat mai mult ca sa se revina la sistem de vot in doua tururi la alegerile locale?
Ludovic Orban: Cu 20% in Parlament? Nu puteam sa fac reforma administrativa! Am redus ulterior numarul de ministri! De la 28 de ministri, cat erau in guvernul Dancila, in cabinetul mei erau 16 ministri! Am redus la 16 ministere, am inceput restructurarea agentiilor, numai ca Parlamentul mi-a intors aproape toate Ordonantele de Urgenta care au desfiintat institutii. De exemplu, Institutul Revolutiei Romane, care era condus de presedintele Iliescu si director era Gelu Voican Voiculescu! Adica, tot felul de sinecuri din astea care au fost create, culmea, pentru cei care… Dar aici vreau sa readuc aminte: sunt singurul lider politic care si-a pus functia de premier pe masa, ca sa impuna alegerea primarilor in doua tururi! Eu mi-am angajat raspunderea in fata Parlamentului pentru legea de modificare a alegerilor alegerilor locale, pentru a introduce alegerea primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene in doua tururi! Si, din pacate, am picat! Pentru ca PSD a depus motiune de cenzura si UDMR-ul, care trebuia sa fie in coalitie, dintr-un egoism politic, a votat motiunea de cenzura si guvernul Orban a si cazut la angajarea raspunderii! UDMR s-a purtat asa pentru ca, daca ar fi alegeri in doua tururi, ei spun ca nu s-ar mai alege vreo 30 de primari ai lor si care castiga deoarece populatia maghiara e 30-35-40% si restul voturilor se impart catre mai multi candidati romani. Pe cand, daca ar fi in doua tururi si ar ajunge un candidat roman in al doilea tur, n-ar mai castiga primariile respective. Deci, pe acest motiv de egoism, UDMR a votat motiunea de cenzura. Asta a fost motivul. Dar eu mi-am pus mandatul de premier pe masa ca sa schimb legea astfel incat sa reintroduc alegerea democratica cu 50% plus unu, adica alegerea in doua tururi.
„Ciuca este un om care nu e familiarizat cu democratia, cu politica. El nu intelege democratia, nu intelege politica, nu cunoaste economie, nu este deloc familiarizat cu tot ceea ce este absolut necesar, ca si cultura generala, pentru a putea sa aiba opinii bine fundamentate si sa ia decizii in foarte multe domenii, in special in domeniul economic, dar si in multe alte domenii de activitate. Nu conduce PNL. A fost impus acolo prin decret prezidential“
Matei Udrea: Vreau sa va lansez o o provocare. Caracterizati-va pe scurt, in cateva cuvinte, contracandidatii la prezidentiale.
Ludovic Orban: Nu imi place sa barfesc…
Matei Udrea: Dar nu e vorba de barfa! Dumneavoastra ii cunoasteti personal de toti si…
Ludovic Orban: Nu-mi place sa barfesc si sa vorbesc de rau…
Matei Udrea: Pai, barfa este ca vorbiti despre cineva pe la spate si care nu afla. Noi facem aici un interviu care, practic, va fi citit de toata lumea. Cum ii vedeti dumneavoastra?
Ludovic Orban: Sa va dau cateva explicatii, sa le spun, mai degraba, obiective.
Matei Udrea: Va rog!
Ludovic Orban: Despre Ciuca. Ciuca este un om care nu e familiarizat cu democratia, cu politica. Toata viata lui a lucrat in armata, unde armata este puternic ierarhizata, unde trebuie sa respecti ordinele superiorilor si sa le dai ordine celor care sunt de rang inferior. Nu are experienta politica, nu intelege politica, nu intelege democratia. Pentru ca toata democratia inseamna foarte mult dialog, inseamna foarte multa armonizare a intereselor diferite si de multe or contradictorii care exista in societate. El nu intelege democratia, nu intelege politica, nu cunoaste economie, nu este deloc familiarizat cu tot ceea ce este absolut necesar, ca si cultura generala, pentru a putea sa aiba opinii bine fundamentate si sa ia decizii in foarte multe domenii, in special in domeniul economic, dar si in multe alte domenii de activitate. Din punctul meu de vedere, este un implant nereusit in politica.
Matei Udrea: Si totusi, conduce PNL-ul!
Ludovic Orban: Nu conduce PNL! A fost impus de Iohannis in fata unui PNL care s-a predat dupa ce a fost desemnat premier! Sa ne aducem bine aminte! Intr-o parodie de congres cu nici 1.000 de oameni care au fost adusi acolo si n-a avut contracandidat. Practic, a fost impus prin decret prezidential. Ca sa o spun plastic.
„Geoana e un om care-si falsifica CV-ul! Are stilul asta de multe minciunele spuse pe care, pana la urma, ajunge sa le creada si nu mai deosebeste adevarul de minciuni. E prolix. Vorbeste gura fara el! Plus ca omul e PSD-ist, a crescut in zona PSD!“
Matei Udrea: Am inteles.
Ludovic Orban: Acum, despre Geoana! Geoana este un om care a crescut in PSD. Un om care, practic, isi falsifica CV-ul! Si asta arata ca e un om nesincer.
Matei Udrea: De ce-si falsifica CV-ul?
Ludovic Orban: Pai, a zis ca a intrat in Ministerul de Externe in 1991, cand, de fapt, el a intrat la doua luni dupa Revolutie! Si lucrul asta este binecunoscut! Sunt multe alte lucruri care nu corespund cu realitatea! A zis ca n-a votat la Referendumul pentru Familie ca era la NATO si avea activitate. El a fost numit la NATO in 2019, in timpul guvernului Viorica Dancila, si referendumul a avut loc in 2018! Stilul asta de multe minciunele spuse pe care, pana la urma, le repeta de atatea ori, minciunele astea, ca ajunge sa le creada si nici nu-si mai de seama, nu mai deosebeste adevarul de minciuni!
Matei Udrea: Credeti ca sunt minciunele sau, pur si simplu, gafe facute involuntar? Ma gandesc, de exemplu, la acea afirmatie a dansului ca este si el decretel, desi e evident ca, daca te-ai nascut in 1958…
Ludovic Orban (rade): Cum sa fii decretel?
Matei Udrea: Asta zic, credeti ca sunt deliberate minciunile astea sau sunt, pur si simplu, niste gafe? Ies niste chestii pe gura fara sa le…
Ludovic Orban: Uneori, am impresia ca Mircea Geoana, ca sa inteleaga ce spune, trebuie intai sa auda ce iese pe gura, ca sa proceseze si sa-si dea seama ce a spus. Adevarul e ca scapa foarte multi porumbei! E prolix! Sau, se spune, vorbeste gura fara el! E o vorba populara care… (izbucneste din nou in ras) Asta e adevarul! Cum poti sa pui asemenea gogomanii? Acum, intre noi fie vorba! Cum sa spui asemenea gogomanii? Plus ca omul e PSD-ist, a crescut in zona PSD! Acum, el crede ca daca n-a mai fost in PSD atata timp, s-a schimbat ceva structural fundamental in el? Si mai e o inca o chestier: Geoana e profund nesincer! Zice ca e candidat independent. Nu e candidat independent! El e sprijinit de oameni politici din PSD, din PNL, o gramada de traseisti. Exista si partid politic care e construit special pentru Geoana!
Matei Udrea: Care?
Ludovic Orban: Romania in Actiune, care e, de fapt, fostul Prahova in Actiune, partid judetean care acum nici macar n-a intrat in Consiliul Judetean Prahova. Sau aia de la partidul care a aparut din spuma marii, facut de Gadiuta, fostul viceprimar dat afara de USR. Si acum se exprima Vlad Gheorghe in numele partidului. Credeti ca aia 10 deputati care s-au dus ca sa-i dea dreptul sa aiba delegati in sectiile de votare s-au dus pentru ca i-au convins Gandiuta sau Vlad Gheorghe? Nu! Ei au fost trimisi acolo de Geoana! Pentru ca proiectul era sa se faca o alianta a independentilor intre doua partide. Un partid care sa ia oamenii de dreapta, adica acest Partid DREPT, si asta, Romania in Actiune, care sa ia PSD-istii! Si, cumva, sa creeze o pacaleala politica. Cum sa faci o alianta a independentilor, o alianta electorala intre doua partide? Numai ca discutiile n-au tinut, nu s-au finalizat, pentru ca, pana la urma, Vlad Gheorghe a zis ca nu-l sprijina pe Geoana, dupa ce s-a trezit! Si i-a si dat afara pe toti deputatii si si-a facut si un titlu de glorie… Adica, domnule sa te dai independent cand tu stii foarte bine ca ai niste oameni politici, fosti PSD-isti si fosti PNL-isti care, de fapt, s-au inscris intr-un partid si candideaza la Parlament in intelegere cu tine, te sprijina pe tine si asteapta ca tu sa dai semnalul de sprijin pentru acest partid, arata foarte clar ca nu are pic de respect fata de oameni! Induce in eroare cu povestea ca e independent cand el, de fapt… Hai sa fim seriosi: ce e aia candidat independent? Niciun om nu e independent! Si daca este sprijinit, sa spun, de organizatii neguvernamentale, el in momentul in care este sprijinit de o organizatie, de doua, de trei organizatii, organizatiile respective capata o functionalitate de organizatie cu caracter politic daca sunt implicate in lupta pentru putere in stat!
„Ciolacu are toate defectele pe care le au pesedistii obisnuiti. A fost consilier local la Buzau si si-a tras niste spatii comerciale. Apoi, spre deosebire de Ciolacu, eu chiar am fost la Revolutie, la Bucuresti, si nu mi-am luat certificat de revolutionar. E adevarat ca n-a avut scutire de impozit, pentru ca el pana la 37 de ani n-a avut loc de munca“
Matei Udrea: Asa e. Ciolacu? Il cunoasteti personal pe Ciolacu. Ati interactionat cu el si in Parlament. Cum vi se pare?
Ludovic Orban: Este un produs al PSD. Un produs veritabil al PSD!
Matei Udrea: Asta e de bine sau de rau?
Ludovic Orban: E de rau, e de rau! Adica are toate defectele, toate tarele pe care le au pesedistii obisnuiti. De la o pregatire aproximativa la o mentalitate profund gresita fata de ceea ce inseamna puterea. Am sa va dau numai un exemplu. Eu am fost consilier general. Si Ciolacu a fost consilier local. Eu, spre deosebire de Ciolacu, desi chiar am raspuns de… La Primaria Capitalei se aplica legea aia de cumparare a spatiilor comerciale care au fost date cu chirie dupa Revolutie. Nu mi-am inchiriat niciun magazin si nu mi-am cumparat niciun magazin! Am raspuns si de coordonarea AFI, adica Administratia Fondului Mobiliar. AFI era cel care avea spatiile comerciale si se puteau distribui asa, pe ochi frumosi. Ciolacu, dimpotriva! Ca si consilier local, si-a tras si niste spatii comerciale inchiriate si dupa aia le-a si cumparat pe spatiile comerciale respective in baza Legii vanzarii spatiilor comerciale.
Matei Udrea: Ciolacu, in Buzau!
Ludovic Orban: Da, in Buzau! Eu chiar am fost la Revolutie! Exista marturii, exista fotografii!
Matei Udrea: Si v-ati luat certificat de revolutionar?
Ludovic Orban: Nu! Nu, nu mi-am luat! Eu am fost la Revolutie in Bucuresti! Si n-am fost la Revolutie in Bucuresti pe 23 sau pe 24 decembrie (adica dupa fuga lui Ceausescu – n. red.). Am fost in 21 decembrie! In 21 decembrie am fost la Revolutie! Exact cand a pornit Revolutia, dupa miting (ultimul miting convocat de Ceausescu – n. red.)! Am stat fata in fata cu cordoanele de matahale din alea care erau la trupele speciale! Am luat scuturi in cap, chiar am participat la Revolutie! Am aruncat cu petarde. E adevarat, nu cu grenade. Am fost cand treceau blindatele la Piata Universitatii si chiar i-au calcat pe multi oameni!
Matei Udrea: Aveti martori care pot confirma?
Ludovic Orban: Sigur ca da! Dar eu nu mi-am luat…
Matei Udrea: Pai, puteati sa va luati un teren, puteti sa va luati o renta viagera…
Ludovic Orban: Nu mi-am luat certificat de revolutionar pentru ca am fost impotriva Legii 42! Iliescu, in momentul in care a impus Legea 42, pur si simplu a compromis ideea de revolutie! Pentru ca i-a transformat, practic, pe cei care au fost implicati in revolutie in niste profitori! Noi am facut revolutie tocmai ca sa nu existe astfel de avantaje speciale pentru anumite categorii de cetateni! Noi am facut revolutie ca sa existe democratie, sa existe egalitate in fata legii, sa nu mai existe nomenclaturisti speciali, cum sunt acum! Cum sa-mi iau certificat de revolutionar? Nici nu am aplicat vreodata sa-mi iau certificat de revolutionar pentru ca nu am fost deloc de acord. Daca ai participat la Revolutie, ai participat din convingere, din credinta ca e nevoie de o profunda nevoie de schimbare, ca crezi in democratie, ca erai impotriva regimului comunist, nu ca sa dobandesti avantaje personale! Toti astia care s-au dus – si, de fapt, eu sunt convins ca 80% din cei care si-au depus dosare erau revolutionari de cafenea!
Matei Udrea: Astia au aparut dupa!
Ludovic Orban: Au aparut dupa! Ciolacu a zis ca n-a avut niciun fel de avantaj. E adevarat, n-a avut scutirea de impozit pe salariu de care beneficiau revolutionarii conform Legii 42 pentru ca n-a avut loc de munca pana la 37 de ani, deci n-a putut sa beneficieze. Dar un teren si-a tras! Si n-are cum sa ascunda aceasta realitate, ca si-a tras un teren! E posibil sa fie avut si alte beneficii de pe urma statutului. Mi se pare ca a beneficiat chiar de o repartizare de casa in chestiunea respective! Ei au mentalitatea care, din pacate, era si mentalitatea nomenclaturii. Si, in general, e mentalitatea specifica regimurilor nedemocratice si anume ca ala care are putere este un jupan! Si ca, daca a pus mana pe putere, trebuie sa stoarca la maxim roadele acelei puteri. In democratie, cand detii o functie de demnitate publica, esti de fapt slujbas, esti in serviciul oamenilor, esti mai degraba servitorul oamenilor decat stapanul lor! Asta este democratia. Trebuie sa ajungi la putere doar pe baza votului, doar pe baza unui contract politic, democratic, intre alegatorii care te-au votat si tine. Iar obligatia e sa-ti respecti cuvantul dat in campanie, pentru ca oamenii te voteaza pentru ceea ce le promiti ca vei face pentru ei. Daca tu faci cu totul si cu totul altceva, inseamna ca tu, de fapt, desconsideri exact sursa ta de putere legitima, singura sursa legitima de putere, care inseamna votul oamenilor, increderea oamenilor ca tu vei face ceea ce spui ca vei face.
„Lasconi nu are pregatirea necesara, nu are experienta necesara, are lacune majore in foarte multe domenii, este inconsistenta, nu este de dreapta, este mai degraba un candidat care incearca sa para altceva decat ceea ce este numai ca sa faca pe plac anumitor categorii de public“
Matei Udrea: Ar mai fi Lasconi dintre cei importanti.
Ludovic Orban: Nu are pregatirea necesara, nu are experienta necesara, are lacune majore in foarte multe domenii, este inconsistenta, nu este de dreapta, este mai degraba un candidat care incearca sa para altceva decat ceea ce este numai ca sa faca pe plac anumitor categorii de public. Iar din punctul meu de vedere nu are forta necesara sa bata PSD in turul doi!
Matei Udrea: Pe cine vedeti in turul doi in momentul asta? Sondajele ii dau pe Ciolacu si pe Geoana. Ii vedeti pe cei doi in finala?
Ludovic Orban: Competitia abia a inceput! Sa se depuna dosarele de candidatura cu semnaturile necesare, sa vedem exact cine candideaza. Eu pot sa va spun doar atat, ca eu am intrat in aceasta competitie hotarat sa ma bat pentru victorie, hotarat sa-i conving pe oameni ca sunt ceea ce trebuie pentru Romania si ca pot sa exercit in cele mai bune conditii prerogativele de presedinte. Adica sunt cel mai bine pregatit, cu cea mai mare experienta, cu osatura morala cea mai solida demonstrata de-a lungul timpului, cel mai ferit de a fi corupt de putere, pentru ca expunerea mea la putere a fost graduala. Pe mine, puterea acum nu ma mai poate corupe, eu nu doresc functia de presedinte ca sa am putere personala sau sa castig beneficii de natura personala. Am aratat de-a lungul carierei mele politice ca nu m-am imbogatit, ca nu am tras beneficii personale, ca n-am folosit puterea impotriva altora, n-am folosit puterea intr-un mod impropriu, ca am avut respect fata de oameni, respect fata de lege si ca pot sa exercit puterea in beneficiul general si nicidecum in beneficiul propriu. Deci, am intrat in cursa cu obiectivul de a castiga. Ca atare, voi face tot ce este democratic, corect posibil pentru a comunica cu oamenii, pentru a reprezenta viziunea mea, proiectele, obiectivele pe care le am, felul de presedinte care imi doresc sa fiu si am convingerea ca, daca oamenii intr-adevar isi doresc un presedinte care sa-i reprezinte, care sa fie cinstit cu ei, care sa le spuna adevarul, care sa fie implicat cu adevarat, care sa duca lupta cu tot ceea ce este rau, cu tot ceea ce nu functioneaza, cu toate tarele care greveaza in momentul de fata buna functionare a societatii, a institutiilor publice, daca isi doresc un astfel de presedinte, pot sa imi acorde votul.
„Dupa ce s-a terminat, dupa ce mi-am prezentat demisia in 7 decembrie 2020, eu nu stiu, parca Iohannis s-a schimbat total! Parca e un alt om! Parca nu e omul pe care l-am cunoscut in primul mandat. Sigur ca regret ca l-am sustinut! Daca as fi stiut…“
Matei Udrea: As vrea sa vorbim un pic despre Iohannis. Spuneati ca „sunt ultimele zvarcoliri ale unui zombie politic“. Acum cativa ani il laudati. Regretati cuvintele de atunci?
Ludovic Orban: Regret ca l-am sprijinit si mi-am cerut scuze pentru asta!
Matei Udrea: V-ati cerut scuze ca l-ati sprijinit?
Ludovic Orban: Da, da! Dar, in acelasi timp, am si dat o explicatie. Totusi, Iohannis in primul mandat nu a fost Iohannis de acum. In primul mandat l-am sustinut, era presedintele PNL si era o batalie intre David si Goliat. Ca primar al Sibiului, hai sa fim onesti, a facut treaba! Si dintr-un oras care era in decadere, practice, a reusit sa relanseze Sibiul, sa-l repuna pe harta, sa-l dezvolte, sa-l internationalizeze, ca sa spun asa. Deci, el, ca primar al Sibiului, intr-adevar, a avut rezultate remarcabile si asta a fost si unul din lucrurile pentru care l-am sustinut, ca am sperat sa faca pentru Romania ceea ce a facut pentru Sibiu. In primul mandat, nu poti sa zici ca a fost…
Matei Udrea: Dar care e Iohannis cel adevarat, cel din primul sau cel din al doilea mandat?
Ludovic Orban: In al doilea mandat! Dupa ce s-a vazut cu al doilea mandat in buzunar, ca a venit pandemia, o perioada a fost hiperactiv. Daca vedeti, perioada in care a fost hiperactiv a fost perioada in care am fost eu premier. Pentru ca am colaborat, am implicat institutia prezidentiala, am mobilizat energiile si resursele institutiei prezidentiale si chiar ale lui, personal. Dupa ce s-a terminat, dupa ce mi-am prezentat demisia in 7 decembrie (2020 – n. red.), eu nu stiu, parca Iohannis s-a schimbat total! Parca e un alt om! Parca nu e omul pe care l-am cunoscut in primul mandat. Sigur ca regret! Daca as fi stiut… De exemplu, daca Iohannis ar fi facut in primul mandat ce-a facut in al doilea mandat, mai ales in ultimii 3 ani si jumatate, nu l-as mai fi sprijinit niciodata ca presedinte!
Matei Udrea: Sa va intreb ceva. Sper sa raspundeti sincer. In 2019, cand a fost campania electorala pentru prezidentiale, a existat vreo intelegere tacita sau de alta natura intre Iohannis si PSD pentru a o baga pe Dancila in turul doi?
Ludovic Orban: Nu, nu! Dancila a intrat in turul doi pur si simplu pe votul PSD!
Orice candidat la presedintie al PSD se duce in scorul pe care il are PSD. Daca va uitati la europarlamentare, PSD a luat 23,4%, iar Dancila a avut in primul tur 23%!
Matei Udrea: Am inteles. OK…
Ludovic Orban: Inca o data, daca va uitati la toate campaniile prezidentiale, veti vedea ca, indiferent cu ce scor a plecat in prima faza candidatul PSD, pana la urma electoratul PSD, care un electorat disciplinat, voteaza candidatul pe care sprijina partidul. N-a fost nicio intelegere! Dar cum adica sa bagam noi PSD-ul?
Matei Udrea: Ca sa scapati de USR.
Ludovic Orban: Cum sa scap de USR? Pai, Barna cat a luat? Vreo 13-14%! Pai, cum?
Matei Udrea: Chiar inaintea turului I a aparut acea asa-zisa ancheta bizara, in care era acuzat de frauda cu fonduri europene…
Ludovic Orban: Barna si-a dat singur cu stangul in dreptul!
Matei Udrea: A aparut acea asa-zisa ancheta in care era acuzat de frauda cu fonduri europene. Eu, ca jurnalist, mi-am dat seama din prima secunda, dupa ce am citit probele prezentate, ca nu exista fundament.
Ludovic Orban: M-ati auzit vreodata pe mine facand referire la asa ceva?
Matei Udrea: Dar nu am zis ca ati spus dumneavoastra. Eu v-am intrebat daca a existat o intelegere intre Iohannis si PSD.
Ludovic Orban: Singurul lucru la care m-am referit, apropo de Barna, a fost declaratia total neinspirata ca misiunea USR nu este sa rezolve criza sau sa… Aia a fost o declaratie profund neinspirata, care l-a costat trei-patru procente. Dupa aia era, totusi, o diferenta. Iohannis era candidatul unui partid care a reusit sa dea jos guvernul PSD. Acum, ca sa fim cinstiti, Iohannis a venit in campanie lansat, a intrat in campanie deja lansat, in timp ce ceilalti candidati erau un bloc-starturi. Iohannis a venit lansat pentru ca a venit cu aceasta victorie care, culmea, i-a fost atribuita mai mult lui decat mie si echipei de la PNL care am muncit zile intregi…
„Caderea guvernului Dancila i-a fost atribuita mai mult lui Iohannis decat mie si echipei de la PNL, care am muncit zile intregi. Victoria a fost a noastra! Presedintele nu s-a implicat decat asa, cu opinii, pareri. In rest, noi am muncit, am buchisit, am vorbit cu fiecare parlamentar in parte, am adunat vot cu vot. Numai ca aceasta victorie a fost pusa in contul lui Iohannis si, practic, Iohannis a intrat in competitia prezidentiala din 2019 lansat“
Matei Udrea: Pai, si, pana la urma caderea guvernului Dancila a fost victoria dumneavoastra sa a lui Iohannis?
Ludovic Orban: A fost a noastra! Presedintele nu s-a implicat decat asa, cu opinii, pareri. In rest, am muncit, am buchisit, am vorbit cu fiecare parlamentar in parte, am adunat vot cu vot, grupuri cu grupuri. Ganditi-va ce negocieri au fost! PSD avea reprezentare parlamentara de 46%! Cea mai mare reprezentare parlamentara pe care a avut-o in afara de alegerile din Duminica Orbului (20 mai 1990 – n. red.)! Si a trebuit sa reunim toate celelalte grupuri politice ca sa putem sa dam jos guvernul. Numai ca aceasta victorie a fost pusa in contul lui Iohannis si, practic, Iohannis a intrat in competitia prezidentiala lansat. Barna a obtinut scorul pe care l-a obtinut in principal din doua motive: unu, pentru ca Iohannis era perceput drept principalul candidat de dreapta, el fiind si presedinte, avand si avantajul de a candida pentru un nou mandat, si al doilea, din cauza unor declaratii neinspirate si a unei strategii de campanie, dupa parerea mea, neinspirata, care a fost dusa. In rest, nu! Deci, eu nu am purtat discutii, nu am avut nicio intelegere si nici nu aveam cum sa avantajez in vreun fel PSD-ul in aceasta campanie prezidentiala! Cum sa-l avantajez? Cum sa-l ajut? PSD-ul pur si simplu s-a dus in scorul politic, si-a dus candidatul in scorul politic pe care il avea.
Matei Udrea: Am inteles. Acum, retrospectiv privind lucrurile, credeti ca a existat vreun moment in care dumneavoastra, ca presedinte al PNL, ati fi putut sa decuplati partidul de influenta lui Iohannis? Care s-a dovedit apoi, in 2021, ca v-a eliminat si pe dumneavoastra de acolo. Apoi s-a perpetuat si l-a eliminat si pe Citu fara niciun fel de problema. Acum vedem ca influenta este in continuare foarte mare, pana la nivelul la care le poate cere sa initieze legi pentru el.
Ludovic Orban: Am sa va raspund intr-un mod onest. Cand esti intr-un partid prezidential, adica conduci un partid care a dat presedintele Romaniei, este aproape imposibil sa te decuplezi de el! Pentru ca atunci risti sa iti reduci sansele, ca partid, de a castiga alegerile. Pentru ca, in momentul in care intri in conflict… Eu, daca as fi luat decizia sa ma rup de Iohannis, ar fi trebuit sa duc o batalie pe frontul cu PSD, un PSD foarte puternic, cu o reprezentare parlamentara foarte puternica, bagat adanc in toate structurile, in toate institutiile, in toata media, care controla cea mai mare parte a mass-media. Si in acelasi timp sa duc un razboi pe alt front cu presedintele, detinator si el de putere. Deci nu puteam sa-mi duc partidul la victorie daca eu incepeam razboiul cu Iohannis.
Matei Udrea: Interesant.
Ludovic Orban: Dar asta e o gandire politica elementara!
Matei Udrea: Intrebam pur teoretic. Pentru ca, pana la urma, influenta s-a dovedit a fi…
Ludovic Orban: Pe de alta parte, pana la urma, eu am condus partidul! Eu am condus partidul!
Matei Udrea: Dar dedesubtul dumneavoastra…
Ludovic Orban: In foarte putine teme, sa spunem cateva teme care erau de strategie, a fost implicat Iohannis in leadership-ul PNL. Chiar am condus partidul si eu am fost omul care am stiut sa spun „Nu!“.
Matei Udrea: Ma scuzati ca folosesc expresia asta, dar v-a tras partidul de sub picioare!
Ludovic Orban (ezita cateva secunde): Mi-a tras partidul de sub picioare… Nu mi-a tras partidul de sub picioare! Congresul din septembrie, de acum 3 ani de zile, a fost cel mai nedemocratic eveniment politic care existat vreodata in toata istoria Partidului National Liberal!
Matei Udrea: Despre asta vorbim!
Ludovic Orban: A fost calcata in picioare orice norma elementara de democratie. Au fost instituite sisteme de control al votului delegatilor care cred ca au fost gandite de securisti, nu de oameni normali la cap. Patru sisteme de control al voturilor gandite numai cu o seara inainte si implementate printr-o intalnire care a avut loc vineri, la ora 17.00!
„Sa stiti ca acum, la alegerile prezidentiale, veti vedea ca vor fi foarte multi liberali care vor vota cu mine! Mai multi liberali vor vota cu mine decat cu Ciuca!“
Matei Udrea: Ceea ce arata ca nu controlati partidul. Sau nu-l conduceati, din moment ce s-au putut face aceste lucruri.
Ludovic Orban: Una este competitia… Ganditi-va ca eu nu mai eram premier, eram doar presedinte. Premier era contracandidatul meu! Nu intamplator Iohannis l-a fortat pe Citu sa candideze impotriva mea! Adica l-a determinat pe Citu nu pentru ca il placea pe Citu, si pentru ca Citu detinea parghii de putere care puteau sa influenteze votul oamenilor care, in mod normal… Daca ar fi fost alegeri libere, intre mine si Citu scorul era 90% la 10%! 90% ar fi votat natural in favoarea mea, 10% cu Citu. Iar eu am fost intotdeauna un om care am fost apropiat de baza partidului si care me-am construit legitimitatea in politica fiind alaturi de oamenii de jos, de la baza.
Matei Udrea: Dar nu v-au urmat de acolo, dupa ce ati plecat, decat putini din partid.
Ludovic Orban: Fiecare om e liber sa aleaga! Dar sa stiti ca acum, la alegerile prezidentiale, veti vedea ca vor fi foarte multi liberali care vor vota cu mine!
Matei Udrea: Credeti?
Ludovic Orban: Mai multi decat liberalii care vor vota cu Ciuca.
Matei Udrea: Daca le da ordin Ciuca, nu se executa?
Ludovic Orban: In alegeri e, totusi, altceva! Acum, guvernul pregateste bani pentru primari. I-au adus cu apa la gura, nu le-au deconta lucrari pe PNDL 1, PNDL 2, pe Anghel Saligni sau pe alte programe. Acum au bagat bani in buget! Si, in mod evident, vor aloca resursele financiare ca sa aiba primarii sa-si onoreze contractele care sunt semnate. Pe langa asta, din cele 14 miliarde actiuni generale de la Ministerul Finantelor, sigur, 3 miliarde sunt pentru cresterea serviciului datoriei publice. Sunt, probabil, vreo 6-7 miliarde pentru finantarea proiectelor europene, ca trebuie sa platesti intai si dupa aia sa astepti sa-ti deconteze banii. Si atunci iti trebuie un swap, o suma de bani pe care s-o rulezi. Dar sunt convins ca acolo-s vreo 2-3 miliarde pentru alocarea din Fondul de Rezerva al Guvernului catre primarii PSD si PNL, ca sa-i stimuleze in campanie, sa se mobilizeze. In ciuda aparatului, in ciuda faptului ca au aproape toti primarii din Romania – cred ca sunt vreo 75 sau 80 de primari care nu sunt PSD sau PNL –, la alegerile prezidentiale, fiind vorba de persoane, oamenii isi formeaza propriile pareri despre candidati. Puterea de influentare a primarilor asupra oamenilor este cea mai mica la alegerile prezidentiale, pentru ca omul, si daca ii spune primarul lui, raspunde asa, numai de gura primarului, „da, domnule, hai ca-l votez!“. Dar asta pana la urma face ce vrea! Pentru ca acolo e vorba de pareri personale. Despre oameni. Despre persoane.
Matei Udrea: Da, eu inteleg, dar ei mai au si membri de partid. Cati membri de partid sunt in PNL?
Ludovic Orban: In mandatul meu erau aproximativ 200.000.
Matei Udrea: Deci, 200.000 de voturi din start.
Ludovic Orban: Cine le controleaza votul membrilor de partid simpli? Nu le controleaza nimeni votul! De altfel, sunt foarte multi membri PNL care voteaza cu mine!
„Avem cam 20.000 de membri la Forta Dreptei. E greu de construit. Sa nu credeti ca PSD si mai ales PNL au stat cuminti, sa vada oameni de valoare cum vin alaturi de noi. Au existat presiuni, controale, amenintari foarte multe“
Matei Udrea: Acum, la Forta Dreptei, cati membri de partid aveti?
Ludovic Orban: Avem cam 20.000 de membri. E greu de construit. Am avut si mai mult, numai ca a existat o presiune asupra oamenilor care si-au declarat public apartenenta la Forta Dreptei si sustinere! Pentru ca sa nu credeti ca PSD si mai ales PNL, in cazul nostru, au stat cuminti, sa vada oameni de valoare cum vin alaturi de noi! Si au existat presiuni, au existat controale, au existat amenintari foarte multe!
Matei Udrea: Ca tot vorbeam de democratie la inceputul interviului.
Ludovic Orban: Da, da! In Romania nu exista o democratie autentica. Si unul din obiectivele mele, ca presedinte, este sa construiesc o democratie autentica.
Matei Udrea: Am inteles. As vrea sa va intreb urmatorul lucru, de ce credeti ca a vrut Iohannis sa devina senator? Ca sa-si pastreze puterea in partid sau ca sa-si asigure o imunitate pentru eventuale anchete care ar putea sa vina dupa ce iese din functie?
Ludovic Orban: Imunitatea e…. Trebuie sa voteze Parlamentul, dar in ultima perioada nu prea au mai existat, dupa epoca Dragnea, mobilizari ale partidelor in apararea unor corupti. Dimpotriva. Pentru ca orice partid pierde daca isi apara coruptii. Lumea are un grad de respingere urias fata de imunitatea parlamentara. Nu cred ca-l apara cu adevarat imunitatea parlamentara. Eu am spus ca Iohannis nu se multumea numai cu mandat de senator. Iohannis vrea sa-si continue cariera politica si obiectivul lui sa se intoarca presedinte la PNL, sa fie premier intr-o coalitie cu PSD! Lumea a crezut ca-s nebun cand am zis in urma cu 3 ani.
Matei Udrea: Sa iasa Ciolacu presedinte si sa-l puna pe Iohannis premier?
Ludovic Orban: Ciolacu candideaza si este, de fapt, sprijinit de Iohannis, am spus-o public. Ciuca este un iepure. Ciuca n-are nicio sansa sa ajunga in turul doi. Eu fac sondaje de opinie si fac si oamenii seriosi. Casele de sondare stiu rezultatele reale! Stiu ca nu trece de 8% in sondaje. Si, oricat s-ar mobiliza primarii PNL, mai mult de 10-11% n-are cum sa obtina! Nu pot fi convinsi oamenii sa voteze cu el. Nu are ce trebuie, nu e construit pentru asta, nu comunica, nu e… E ca un bolovan! In plus, exista foarte mari reticente fata de el. Plagiatul, ca plagiatul, dar intregul complex de evenimente care s-a declansat in momentul in care Emilia Sercan l-a acuzat de plagiat, pentru a impiedica pronuntarea CNATDCU, entitatea care poate sa se pronunte asupra plagiatului, intregul complex de evenimente organizat… Faptul ca se deschide brusc dosar in rem. De ce? Ca sa iau un procuror dosarul si sa nu mai poata sa fie vazuta teza de doctorat de nimeni! Faptul ca s-a ajuns ca UEFISCDI, directia aia care sub Ministerul Educatiei e un fel de secretariat al CNATDCU… CNATDCU e format din profesori universitaru cu renume, iar UEFISCDI e un fel de secretariat. Cum adica, sa impiedici pronuntarea CNATDCU atacand o inregistrare la secretariat? Cum de, la prima infatisare, completul de judecata a dat decizie ca sa blocheze transmiterea catre CNATDCU a inregistrarii facute? Cum e posibil ca un premier in functie sa atace in contencios o decizie a unei entitati care este in subordinea sa? Si, in mod evident, cine trebuia sa se apere contra lui Ciuca, care era seful ministrului Educatiei? Ministerul Educatiei trebuia sa trimita avocati, sa se apere. Pai, Ministerul Educatiei nu s-a aparat! Deci, tot sistemul!
Matei Udrea: Da, stiu bine cazul.
Ludovic Orban: Dupa aia, tentativa de compromitere a Emiliei Sercan. Toate articolele care au aparut brusc, sesizarea facuta de Emilia Sercan catre Politie, catre Parchete, totul a fost musamalizat. Nu s-a intamplat absolut nimic. Va dati seama ce angrenaj a fost implicat in toata aceasta poveste ca sa nu se ajunga la CNATDCU?
„Tentativa de compromitere a Emiliei Sercan a plecat de la seful lui Ciuca, Iohannis!“
Matei Udrea: E in stare Ciuca sa puna toata masinaria asta in miscare?
Ludovic Orban: Nu Ciuca! (pauza cateva secunde) Seful lui Ciuca!
Matei Udrea: Iohannis?
Ludovic Orban: Iohannis!
Matei Udrea: Deci, a plecat de la Iohannis!
Ludovic Orban: Cand se pun in miscare atatea mecanisme in atatea zone, te cam duce gandul ca a existat o coordonare.
Matei Udrea: Cum a putut PNL sa se bage in povestea asta cu legea pentru Iohannis?
Ludovic Orban: Ce au facut PNL-istii i-a descalificat si ii va cobori si mai tare in perceptia electorala. Sa vii sa dai lege cu dedicatie, care opereaza o discriminare grava intre cetateanul Iohannis si tot restul cetatenilor romani! Adica numai Iohannis are voie sa candideze independent pe listele de partid? De ce, ca-i presedinte? Culmea, tu faci acelasi lucru pe care l-a facut PSD-ul pentru Ion Iliescu! Si tu, ca partid, la vremea respectiva ai fost cel care a atacat la Curtea Constitutionala legea care voia sa-i dea acest privilegiu lui Ion Iliescu! Este de noaptea mintii! Nu exista niciun fel de explicatie. Iar acum le-a mai dat o smetie si Iohannis peste spate, a zis ca el nu vrea o lege pentru un singur individ. Dupa aia, sa o faci in halul asta, sa te trezesti acum, in pragul alegerilor, ca initiezi un astfel de proiect de lege cu dedicatie, o nebunie, mai ales ca tu stii ca imaginea lui Iohannis este catastrofala si ca orice legatura cu Iohannis pe tine te dezavantajeaza ca partid.
Matei Udrea: Astia care au facut toate aceste lucruri sunt fostii dumneavoastra colegi. Pana acum cativa ani, stateati la aceeasi masa.
Ludovic Orban: Cu unii dintre ei, care nu erau chiar in zona reala decizionala. Arata ca sunt de-a dreptul lipsiti de discernamant, parca nu mai au niciun fel de… Adica nu cunosc lucruri elementare! Apoi, daca tot voiai sa faci o lege, sa-i permiti lui Iohannis sa candideze, de ce nu faci o lege in care sa le permiti tuturor cetatenilor romani sa poata sa candideze independenti pe listele de partid? Sau s-o faci mai demult, ca o deschidere, sa arati ca e o tendinta spre independenti.
„Candidatura lui Iohannis la NATO a fost o candidatura ca se afle in treaba. Aflatul in treaba la romani! O candidatura ca sa se afle in treaba. O candidatura de blocaj, nicidecum o candidatura care sa aiba o logica politica“
Matei Udrea: El a sperat sa prinda ceva la NATO sau la UE.
Ludovic Orban: Ei, a sperat! Nu cred ca a sperat nimic! Cred ca a fost asa, o tentativa de aparea mai important si mai mare-n ochii naivilor din Romania, care chiar au crezut ca el e cu adevarat candidat pentru secretar general NATO. Nu a primit sprijinul niciunei tari. Deci, pur si simplu, a fost o candidatura ca se afle in treaba. Aflatul in treaba la romani! O candidatura ca sa se afle in treaba. O candidatura de blocaj, nicidecum o candidatura care sa aiba o logica politica, care sa fie intr-un context in care sa urmareasca un obiectiv.
Matei Udrea: Pai, si el ce castiga din asta?
Ludovic Orban: Eu am crezut in prima faza ca e o intelegere cu statele din flancul estic, ca o incercare de a atrage atentia asupra faptului ca NATO trebuie sa fie mult mai prezent si mult mai puternic in flancul estic, sa investeasca mult mai multe resurse, mult mai multa energie in apararea flancului estic. Asta era rostul, ca asa am crezut in prima faza! De aia n-am spus nimic, nu am comentat nimic! Pana s-a vazut clar ca nu a avut sprijinul nimanui cu adevarat. Pur si simplu a vrut el sa para ca e important, ca el candideaza la…
Matei Udrea: Da, dar s-a pus intr-o postura stanjenitoare.
Ludovic Orban: Pana la urma a ajuns sa se puna intr-o postura stanjenitoare.
Matei Udrea: Ce parere aveti despre Bolojan? Poate sa devina premier? Il cunoasteti personal.
Ludovic Orban: Prefer sa nu comentez…
Matei Udrea: Daca ati deveni presedinte, l-ati lua in calcul pentru aceasta functie de premier?
Ludovic Orban: Prefer sa nu comentez nimic despre Bolojan. Si de ce prefer sa nu comentez nimic despre Bolojan: pentru ca nu pot sa vorbesc despre un om care ocupa o anumita pozitie atata timp cat eu nu am purtat o discutie cu el si atata timp cat nu exista un context politic, astfel incat astfel incat…
Matei Udrea: Eu va intrebasem ce parere aveti despre el.
Ludovic Orban: Am o parere buna, este un administrator foarte bun, este un om care a reusit sa aiba rezultate remarcabile atat ca primar in Oradea, cat si ca presedinte al Consiliului Judetean. Deci, in administratia locala este unul dintre cei mai buni administrator, manageri. Sigur, pozitia de premier are si o incarcatura politica foarte mare, pentru ca un premier nu guverneaza cum guvernezi la nivel local, cu o majoritate de 65% in care nu ai opozitie si te ocupi mai mult de proiecte administrative, proiecte de investitii. Pozitia de premier are o incarcatura politica foarte serioasa, are o dimensiune de politica internationala extrem de serioasa. Deci un om trebuie sa indeplineasca foarte multe conditii ca sa poata sa exercite functia de premier.
Matei Udrea: Dumneavoastra pe cine ati spune premier daca…
Ludovic Orban: Un premier liberal.
Matei Udrea: Un premier de la PNL sau…
Ludovic Orban: Un premier liberal, un premier care sa aiba o gandire liberala. Un premier care sa gandeasca un program de dezvoltare care sa fie bazat pe stimularea adevaratelor motoare de crestere economica. Adica investitiile, mai ales investitiile private, cresterea competitivitatii, inovatia, cercetarea. Aici pot sa vorbesc foarte mult pe tema asta si nu cred ca avem timp suficient. Cresterea productivitatii, orientarea spre export, spre expansiunea companiilor romanesti nu numai la nivel european, ci si pe plan international. Adica un premier cu o gandire liberala, care sa sprijine initiativa economica, care sa ajute pe cei care vor sa faca ceva, pe cei care vor sa isi asume riscuri, pe cei care misca lucrurile inainte, pe cei care genereaza valoarea adaugata. E nevoie de o gandire liberala si de o conducere liberala. Nu poti sa te dezvolti atata timp cat tu ai o administratie care mai degraba blocheaza initiativa economica si afacerile in Romania si mai degraba iti distruge capitalul autohton in loc sa ti-l dezvolte. Nu poti sa faci o economie competitiva si functionala atata timp cat mentii o proprietate de stat dominanta in foarte multe domenii de activitate, in conditiile in care se stie foarte clar ca toate firmele care sunt in proprietatea statului, de fapt, sunt conduse de oameni politici care nu actioneaza pe ratiuni economice. Si management-ul nu este un management liber, bazat doar pe decizii economice, ci mai degraba un management politic bazat pe o gramada de comenzi politice primite de la cei care ii pun in functie pe administratori si pe manager. Deci, solutia este proprietate privata dominanta! Trebuie in continuare sa privatizam, trebuie in continuare sa listam la bursa companii astfel incat ele sa ajunga sa fie cotate cu adevarat, astfel incat sa ajunga actionarii privati sa determine decizii corecte in managementul acestor companii. De asemenea, evident ca trebuie sa fie un premier care sa aiba anvergura si la nivel international. Pentru ca, pe langa presedintele care conduce politica externa, realitatea este ca si premierul este un personaj cheie in efortul de relatii internationale pe care il are Romania si trebuie sa fie un om care are experienta, abilitatile necesare si are capacitatea sa fructifice. Pentru ca exista mai multe paliere. In afara de diplomatia obisnuita, exista diplomatie economica, de exemplu, care este fundamental. Noi ne miram ca de ce ministrii sau ambasadorii din diferite tari europene intervin in favoarea unor companii din tara lor care au investit in Romania! Pai, dar si noi trebuie sa facem la fel! Normal, in momentul in care o companie romaneasca este discriminata pe o piata de la nivel european, noi trebuie sa eliminam orice discriminare, trebuie sa asiguram conditii egale pentru companiile romanesti in materie de actiune pe orice piata, atat la nivel european, cat si pe alte piete internationale.
„Daca ma intorc la PNL, trebuie sa plece toti din actuala conducere!“
Matei Udrea: Ultima intrebare. Daca vi s-ar propune sa va intoarceti la PNL, poate chiar in fruntea partidului, cati oameni ar trebui sa plece din actuala conducere?
Ludovic Orban: Toti! Toti! Stiti cum e PNL? Daca nu se obtine un rezultat pe masura asteptarilor, de obicei i se de un sut in fund sau pleaca doar presedintele.
Matei Udrea: Da!
Ludovic Orban: Aduceti-va aminte: Alina Gorghiu in 2016! Eu (dupa alegerile din 2020 – n. red.)! Bun, eu am vrut sa-mi dau demisia si din functia de presedinte al PNL, numai ca la vremea respective, in discutiile cu Iohannis, cu colegii mei, toti au zis ca nu e bine sa-mi dau demisia, ca urma sa avem negocieri pentru formarea unei majoritati guvernamentale post-alegeri. Si din cauza asta am ramas presedinte. Dar, practic, lumea a uitat ca am castigat trei alegeri si ca alegerile parlamentare, ca sa zic asa, nu le-am castigat desi am obtinut un scor foarte mare…
Matei Udrea: 25%.
Ludovic Orban: 25,4% la Senat si 25,2% la Camera Deputatilor. Deci, am scos un scor foarte mare. Daca va uitati in istoria PNL, eu sunt singurul presedinte care am castigat alegeri! Si faptul ca n-am castigat alegerile parlamentare s-a datorat unor factori independenti de mine! In primul rand, a trebuit sa guvernez in pandemie, care a generat o criza economica si o criza in toate domeniile de activitate: in Educatie, in sistemul de sanatate, in Administratie. Am facut niste lucruri inimaginabile, despre care nimeni n-ar fi crezut ca sunt posibile. Am pus administratia sa lucreze, sa ia decizii rapide, sa aiba raspunsuri imediate la provocarile cu care ne-am confruntat, lucruri care, probabil… Dar lumea nu stie sa aprecieze lucrurile care sunt cu rezultate. Si, pana la urma, n-am castigat alegerile, dupa parerea mea, pentru ca s-au luat niste masuri pe care nu le-am anuntat eu!
Matei Udrea: Le-a anuntat Iohannis.
Ludovic Orban: A venit la sedinta de guvern! Inchiderea pietelor, inchiderea scolilor… Pai, dar noi am stabilit in strategia noastra, noi am avut o strategie diferita fata de alte state. Noi am zis ca luam masuri locale in functie de situatia locala, nu luam masuri nationale.
Matei Udrea: Dar, pana la urma, nu s-a intamplat asa!
Ludovic Orban: Pai, atunci a venit la sedinta de guvern si a anuntat inchiderea tuturor scolilor!
Matei Udrea: Dar el poate sa faca asa ceva?
Ludovic Orban: Dupa ce iti vine presedintele la sedinta de guvern, pe o sedinta in care discuti intr-un moment de varf de infectari pe teme care tin si de domeniile lui de activitate, mai poate guvernul sa nu faca ce spune presedintele? Hai sa fim seriosi!
Matei Udrea: Am inteles. Bun, dar nu ati terminat, ca am intrat in paranteza asta. Spuneati ca la PNL plateste doar presedintele, de obicei…
Ludovic Orban: In timp ce ceilalti sunt in continuare bine mersi.
Matei Udrea: Se va intampla si acum sa plece doar Ciuca si sa vina Iohannis?
Ludovic Orban: Cred ca si acum se va intampla, da, da! Daca nu intra in turul doi, Ciuca pleaca acasa.
Matei Udrea: Si vine Iohannis.
Ludovic Orban: Nu stiu cine va veni! Cred ca ura e atat de mare in PNL impotriva lui Iohannis, incat orice strategie absconsa a gandit Iohannis, nu stiu daca va mai fi vreodata acceptat!
Matei Udrea: Va multumesc foarte mult pentru amabilitate!