INTERVIU Nicu Stefanuta, vicepresedinte al Parlamentului European: „Este un pic inspaimantator ca toti candidatii parca au adevarate servicii de informatii in spatele lor! Ca vin cu tot felul de kompromate. Tema numarul unu in Romania este inflatia, starea proasta a vietii, si candidatii vorbesc despre flori, fete si baieti, muzicanti si cantareti!”

analize

Nicu Stefanuta

Marea surpriza a alegerilor europarlamentare de asta-vara, independentul Nicu Stefanuta, priveste cu „un pic“ de spaima campania electorala pentru prezidentialele din Romania, unde pare ca toti candidatii au cate un serviciu de informatii in spate, iar kompromatele tin loc de programe electorale. Cel putin, aceasta este imaginea pe care o vede vicepresedintele Parlamentului European de la Bruxelles si din alte tari pe care le viziteaza ca oficial al UE. Chiar interviul pentru aktual24.ro e realizat, de altfel, la nici 24 de ore dupa ce romanul s-a intors din Canada, unde a participat la o conferinta despre copiii rapiti de Rusia din Ucraina.

Aflat la al doilea mandat de europarlamentar – pe primul l-a obtinut ca membru al USR, de unde a demisionat pentru a continua pe cont propriu –, Nicu Stefanuta da impresia ca este foarte atent sa nu starneasca animozitati. In cele 35 de minute de dialog, europarlamentarul declarat progresist reuseste performanta de a nu rosti nici macar un nume. Aluneca pe langa intrebarea despre implicarea serviciilor secrete in politica romaneasca – n-a vazut, n-a auzit, nu stie –, trece pe sub discutia despre cine si cand l-a santajat, nu are nici macar idee cu cine va vota in turul intai la alegerile prezidentiale. Totusi, reporterul reuseste sa afle ca nu va vota extremisti si fascisti – nenominalizati nici ei.
Nicu Stefanuta face observatia – justa – ca aceasta campanie electorala pentru prezidentiale nu este, in Romania, despre oameni. Un munte de probleme apasa romanii din tara. Inflatia, nivelul scazut de trai, starea de sanatate foarte proasta a oamenilor – toate trec pe langa studiourile de televiziune, unde candidatii vorbesc despre „flori, fete si baieti, muzicanti si cantareti“. Mai grav este ca – observa europarlamentarul – par sa fi fost invitati in tara si inamici din exterior. Apar povesti cu rusi, cu spioni, cu experti in kompromate, de parca Romania n-ar fi avut si asa destule probleme.

Cum se profileaza viitorul? E greu de spus. Nicu Stefanuta evita indelung si aceasta intrebare, dar accepta in final sa spuna ca „s-ar putea sa fie rau inainte sa fie bine in Romania“. Parte la aceasta rezolvare a problemelor, Nicu Stefanuta spera sa fie si miscarea progresista pe care el incearca s-o sprijine prin Partidul SENS.

„Eu cred ca tara noastra si asa este la o intersectie grea, daca mai invitam si din exterior inamici, ne facem singuri rau. Ma refer la toate lucrurile ce contin rusi, troli, spioni, kompromate de tot felul“

Matei Udrea: Domnule Stefanuta, buna ziua si multumesc pentru interviul pe care mi-l acordati! 


Nicu Stefanuta: Eu va multumesc!

Matei Udrea: Am vazut ca ati participat, in 30 si 31 octombrie, in Canada, la o reuniune internationala in care s-a dezbatut problema copiilor rapiti de Rusia din Ucraina. Acum as vrea un raspuns sincer de la dumneavoastra: ce finalitate concreta credeti ca pot avea asemenea discutii?

Nicu Stefanuta: Uitati, la aceasta conferinta, care este interministeriala, adica au fost ministrii de Externe, reprezentanti inalti, s-a hotarat ca patru state ale lumii care incearca sa joace cartea neutralitatii sa faca demersuri pe langa Rusia, sa primeasca copii dintre cei rapiti. Este vorba de Qatar, de Emiratele Arabe Unite, de Africa de Sud si de Vatican. Este o finalitate foarte concreta. In plus, s-au pus bani pe masa, s-au luat hotarari privind facilitarea chestiunilor consulare. Ma rog, exista o finalitate! Stiu ca lumea vede aceste intalniri ca bla-bla diplomatic, dar iata ca avem si o finalitate pentru cei 20.000 de copii rapiti din Ucraina.

Matei Udrea: Am pus intrebarea pentru ca m-am uitat si am vazut ca au lipsit tocmai Rusia si China! Adica exact tabara adversa.

Nicu Stefanuta: Exact! Da, da, da! Lipsesc intentionat, sa spunem onest lucrurile acestea! Rusia, in acest moment, incearca sa obtina avantaje pe teren si a fost o perioada in care au castigat cateva hectare bune din teren in fiecare zi. Asa ca ei negociaza la ora asta pe planul de razboi. Asta, apropo de cei care cred acasa ca ucrainenii nu sunt cei gata de negocieri si ca ei ar fi cauza pentru care n-avem noi pace! Cred ca este o intelegere gresita a lucrurilor.

„Rusia nu mai respecta nicio lege internationala! Nici Conventiile de la Geneva, nici nimic! Este un stat la fel de agresiv cum a fost Germania lui Hitler in anii ’30“

Matei Udrea: Cum vedeti finalul razboiului?

Nicu Stefanuta: Este foarte greu, dar adevarul este ca in acest moment se negociaza pe teren, cu arme! Asa se negociaza! Si ucrainenii sunt statul asaltat, sunt statul agresat! Ei, conform legislatiei internationale, au tot dreptul sa se apere. Comunitatea internationala are tot dreptul sa-i sprijine. In ceea ce priveste crimele de razboi, pentru ca sunt crime de razboi adevarate care se petrec, cu detinuti omorati, electrocutati – am avut la intalnirea aceasta din Canada niste testimoniale sfasietoare –, arata ca Rusia, de fapt, nu mai respecta nicio lege internationala! Nici Conventiile de la Geneva, nici nimic! Este un stat la fel de agresiv cum a fost Germania lui Hitler in anii ’30.

Matei Udrea: Asta e o comparatie pe care am mai auzit-o. Acum v-as intreba urmatorul lucru, in calitatea dumneavoastra de vicepresedinte al Parlamentului European. Vedem ca au aparut trupe nord-coreene pe front. Astazi a venit o declaratie a lui Kim Jong-un, care a zis ca va fi alaturi de Rusia pana la victoria finala. Intrebarea este ce asteapta Europa? Ce mai asteapta Parlamentul European? Ce mai asteptati dumneavoastra acolo, la Bruxelles, ca sa faceti ceva, sa ajutati concret pe plan militar? Asta, ca sa evitam un deznodamant tragic, pentru ca daca Ucraina este ocupata, situatia strategica a intregii Europe si mai ales a Romaniei devine foarte proasta.

Nicu Stefanuta: Da, ma bucur ca spuneti asta cititorilor romani, pentru ca exista aceasta oboseala a razboiului. Lumea vrea sa se termine, nu mai are chef sa auda. Deja lumea nu mai da clic la stiri cu razboi, pentru ca nu-i intereseaza! Dar nu ai cum sa nu te intereseze cand se va aseza ciuma rosie, Rusia, pe granita ta, cand fratii tai din Moldova vor avea de de suferit din cauza asta! Si ati pomenit Coreea de Nord. Pai, aia e o companie buna in care sa fii? Cu cel mai descerierat dictator al lumii, Kim Jong-un? Arata ca, de fapt, natiunile civilizate ale lumii nici nu vor sa se atinga de o relatie cu Rusia si cu Putin! Deci, Europa trebuie sa continue, nu avem voie sa fim lenesi, nu avem voie sa ne obosim, trebuie sa continuam sa sprijinim cu bani. Avem aceasta facilitate pentru Ucraina care se negociaza acum, la inceputul bugetului de 7 ani. Si cu arme, da! Am avut in mandatul trecut o „peace facility“, asa se numea, din care s-au cumparat chiar si arme. Si lumea trebuie sa inteleaga ca noi ne aparam pe noi, nu-i aparam pe ucraineni! Ne aparam mai ales pe noi! Si avem „avantajul“, cumva ipocrit, ca ne aparam cu sangele ucrainenilor! Ca, pana una-alta, barbatii si femeile din Ucraina isi dau sangele si nu romanii, nu nemtii si altii. Deci, lumea trebuie sa inteleaga ca asta facem in acest moment si, la intrebarea dumneavoastra, nu exista limita. Trebuie sa aparam pana la capat! Nu exista limita de timp!

Matei Udrea: Da, asta e o declaratie, dar vedem ca Uniunea Europeana se misca foarte greu si foarte tarziu.

Nicu Stefanuta: Pentru ca sunt mai multe crize si oamenii vor raspunsuri la tot! Si este normal sa vrea… La inflatie, la costul vietii, la energie, la migratie. Sunt foarte multe crize in paralel. Este o perioada grea, in care trebuie sa raspundem la mai multe crize in paralel. Asta este viata politica. Nu alegi tu la ce trebuie sa raspunzi, ci evenimentele.

„Multi dintre candidati estimeaza ca, avand un mesaj conservator, obtin publicul, sa zicem, ultrareligios sau neoprotestant. Insa pentru mine, pentru oamenii care sunt ca mine, este o dezamagire sa nu avem chiar pe nimeni care sa vorbeasca in termeni mai progresisti, mai moderni, in Romania“

Matei Udrea: Eu stiu ca dumneavoastra sunteti la Bruxelles acum si ca zilele trecute ati fost in Canada, dar probabil ca sunteti, sau ar trebui sa fiti, interesat si de ce se intampla in Romania, pentru ca, pana la urma, electoratul dumneavoastra e in Romania.

Nicu Stefanuta: Absolut!

Matei Udrea: De ce credeti ca e bataia asta pe segmentul electoratului conservator in Romania si aproape nimeni interesat de restul electoratului? Vedem ca toti candidatii importanti sau care au procente semnificative in sondaje se adreseaza doar acestei zone. Se afiseaza cu cruci, se duc pe la procesiuni de moaste, invoca valorile traditionale. Sigur ca nu e deranjant ca invoca familia, dar merg numai pe zona asta! Nimeni nu se adreseaza restului problemelor pe care le are societatea.

Nicu Stefanuta: Pe mine ma depaseste acest fenomen si nu imi rezulta din date! Noi, cand am facut campania (pentru alegerile europarlamentare – n. red.), am facut o campanie foarte profesionista, in care stiam ce isi doreste publicul nostru, in care am sondat publicul nostru, in care stiam ca un public progresist modern in Romania este semnificativ de mare. Estimez ca intre 1,5 si 2 milioane de oameni se gasesc in aceasta zona. Pentru noi, pentru candidatura mea ca independent, au votat aproape 300.000 de oameni, ceea ce este un numar impresionant. Este un numar care ma situeaza ca scor electoral imediat dupa Nicusor Dan. Si totusi, candidatii la prezidentiale vad ca merg pe o speta conservatoare. Am impresia ca consultantii folosesc un sablon invechit! Romania s-a mai schimbat, sa stiti, inclusiv la perceptii! De exemplu, perceptia pentru parteneriatul civil, adica cupluri de acelasi sex care sa aiba un statut egal. Jumatate din romani sunt OK, nu sunt deranjati deloc de acest lucru. S-au schimbat perceptiile in privinta drepturilor femeilor! M-a socat faptul ca multi candidati s-au declarat impotriva dreptului la avort cand 80% din femeile din Romania – si asta include bisericoase, nebisericoase, femei in varsta, femei tinere – sunt pentru dreptul la avort. Pentru ca fiecare a avut o prietena, o colega, o situatie, o persoana draga pierduta in comunism. Si atunci nu putem sa ne batem, asa, joc de drepturile a peste jumatate din tara asta! Deci, nu inteleg, sincer, strategia multora din candidati! Am vazut si exemple bune, cel putin retoric. Am vazut acum ca macar un candidat vorbeste despre dreptul la locuire si o politica antidrog mai deschisa la cap, care sa nu pedepseasca cu dosare penale pentru consum de un gram. Deci exista si lucruri bune, insa in mare parte avem de-a face cu o alegere foarte conservatoare!

Matei Udrea: E clar ca nu putem vorbi de faptul ca acesti oameni nu au bani sa faca sondaje ca sa afle ce vrea publicul lor. E foarte probabil ca aceste sondaje sa si existe, partidele sa le fi comandat si sa fi aflat ce vrea publicul din Romania. Ramane chiar un mister lucrul asta: de ce un segment atat de mare al populatiei este abandonat? Pur si simplu, nu vorbeste nimeni cu oamenii astia!

Nicu Stefanuta: Trebuie sa vad si eu datele, cartile pe care le tin ei in mana! Pentru ca multi dintre candidati estimeaza ca, avand un mesaj conservator, obtin publicul, sa zicem, ultrareligios sau neoprotestant sau mai stiu eu ce parte a publicului isi doresc. Insa pentru mine, pentru oamenii care sunt ca mine si pentru electoratul asta care este mare, totusi, este o dezamagire sa nu avem chiar pe nimeni care sa vorbeasca in termeni mai progresisti, mai moderni, in Romania. Si lucrul acesta ar trebui rectificat.

„Ca om care tine la principiile lui si vrea sa fie consecvent, duc foarte greu aceasta meserie, trebuie sa recunosc! Adica o duc, fizic si psihic, foarte, foarte greu! Pentru ca, da, politica din Romania este brutala, plina de amenintari, de santaje, de lucruri grave“

Matei Udrea: Ce impresie v-au lasat candidatii pana acum?

Nicu Stefanuta: M-am uitat si eu la dezbateri, m-am uitat la emisiuni, am incercat sa-mi formez si eu o parere. Toata vara s-a discutat despre lucruri triviale. Sa fim seriosi! Despre notele de la Bacalaureat, despre cine unde a fost, la ce targ si mai stiu eu ce. Deci lucruri triviale. Si abia acum incepem, cumva, sa descoperim candidatii. Este un pic si inspaimantator ca toti parca au adevarate servicii de informatii in spatele lor! Ca vin cu tot felul de kompromate si povesti. Dar mi-as dori o dezbatere pe continut un pic mai mult. Adica tema numarul unu in Romania este inflatia, starea proasta a vietii, costul vietii, faptul ca tinerii nu au locuinte, n-avem sanatate buna, n-avem… Sanatate mintala nici nu mai zic! Si candidatii vorbesc despre flori, fete si baieti, muzicanti si cantareti! Deci e paralel, cumva. Si cred ca se resimte chestia asta in societate. Se resimte, efectiv, un soc fata de nivelul prost al dezbaterii.

Matei Udrea: Stiu ca acum o sa incalc confidentialitatea votului, dar e normal sa va intreb pe cine o sa votati in turul intai al alegerilor prezidentiale.

Nicu Stefanuta: Nici eu nu mi-am format inca o idee. O sa merg, bineinteles, la vot. O sa ma uit in programele electorale. Avand in vedere ca afirmatiile nu sunt neaparat convingatoare, va trebui sa ma uit in programe si sa vad ce anume, din programe, se aliniaza cu ceea ce am propus eu, ceea ce a propus Generatia Egalitate, care este grupul de voluntari pe care l-am construit. Si o sa vad cu cine votez! Cu siguranta, in primul tur, nu o sa fac un endorsement (sprijin – n. red.) public sau ceva de genul asta.

Matei Udrea: Inteleg. Deci, e posibil sa votati cu Ciolacu, cu Simion chiar, daca vedeti ca unele lucruri din programele lor corespund?

Nicu Stefanuta: Cu cineva voi vota, asta e clar! Dar sa stiti ca in mod sigur nu voi vota un fascist, un extremist sau ceva de genul asta.

Matei Udrea: Am inteles. Vorbeati intr-o postare, acum vreo saptamana, despre presiuni si santaje. Vi s-a intamplat personal sau vorbeati la modul general?

Nicu Stefanuta: Politica este plina de presiuni… Nu pot sa numesc una acum, dar este un camp foarte, foarte dur si imi este greu. Ca om care tine la principiile lui si vrea sa fie consecvent, duc foarte greu aceasta meserie, trebuie sa recunosc! Adica o duc, fizic si psihic, foarte, foarte greu! Pentru ca, da, politica din Romania este brutala, plina de amenintari, de santaje, de lucruri grave.

Matei Udrea: Acum, imi cer scuze ca va zic, dar pare ca sunteti foarte evaziv, ca evitati sa dati orice nume, orice relatie, orice informatie.

Nicu Stefanuta: Sunt evaziv pentru ca este o constanta, nu este o chestiune de alaltaieri, de ieri sau mai stiu eu ce. Este pur si simplu modul in care se face politica in Romania. Adica nu as putea sa va dau un exemplu recent, ci v-as putea da o suta de-a lungul timpului, mai degraba.

Matei Udrea: Am inteles.

Nicu Stefanuta: Dar am invatat un lucru care este foarte important. Sa stai pe principiile tale, sa nu pleci capul, pentru ca, odata ce pleci capul, ti-ai pierdut si personalitatea politica.

„Eu cred ca tara noastra si asa este la o intersectie grea, daca mai invitam si din exterior inamici, ne facem singuri rau. Ma refer la toate lucrurile ce contin rusi, troli, spioni, kompromate de tot felul“

Matei Udrea: Acum o sa va intreb un lucru la care tangential ati facut referire ceva mai devreme, acum cateva minute. Domnule Stefanuta, este influentata viata politica si sociala din Romania de imixtiunile serviciilor secrete?

Nicu Stefanuta: Eu nu am aceste cunostinte, nu am interactionat, trebuie sa recunosc, in munca mea! Eu am o parere foarte civila despre acest subiect. Adica stiu ca este nevoie, visez la servicii care sunt competente si stiu anumiti oameni din generatia mea care au intrat si sunt competenti si buni, mai ales dintre cei tineri. N-am nu stiu ce marturii care sa zica: „Vai, domne, toata…“. Deci, nu am ce adauga pe acest subiect, va zic foarte sincer ca nu am avut efectiv contact! Dar la ce ma refeream este ca nu-mi place spectacolul asta de kompromat pe care il vad acum in campania prezidentiala, in care vine cate un dosarel scapat de pe un balcon sau mai stiu eu ce. Adica, cumva, ar trebui o campanie mai asumata si mai putin, nu stiu, pe spionaj, pe ferme de troli si mai stiu ce.

Matei Udrea: Va sperie genul asta de campanie intr-o perspectiva a…

Nicu Stefanuta: Da, nu-mi doresc asa ceva pentru Romania. Am vazut cat de urate pot fi campaniile in Statele Unite, cu atacuri negative, cu troli, cu influente din extern. Eu cred ca tara noastra si asa este la intersectie grea, acolo unde ne gasim, daca mai invitam si din exterior inamici, ne facem singuri rau.

Matei Udrea: Va referiti la acea presupusa aparitie a lui Tal Hanan la…

Nicu Stefanuta: Ma refer la toate lucrurile ce contin rusi, troli, spioni, kompromate de tot felul. Deci, la toate! Nu doar la unul.

Matei Udrea: Spuneati dumneavoastra mai devreme ca, atunci cand v-ati pregatit campania pentru europarlamentare, ati facut sondaje si stiati exact ce vrea publicul dumneavoastra…

Nicu Stefanuta: Am incercat sa facem o campanie profesionista! Chiar am incercat… Avand in vedere ca a fost foarte riscanta campania noastra, a fost un mare pariu… Imi aduc aminte ca am trecut pragul cu 0,5 sutimi, deci am fost chiar la prag. Si atunci, am vrut sa pregatim o campanie cat mai buna. Asa ca am inceput inaintea alegerilor cu vreo 18 luni, chiar 2 ani sa pregatim lucrurile ca lumea. Eu sunt educat in Statele Unite, in mai multe tari, si am invatat de-a lungul timpului cum sa incerc sa fac politica profesionista. Si de asta am apelat si la sondaje si la focus-grupuri si la evenimente nenumarate cu tinerii, pentru ca am vrut sa inteleg vocea lor foarte, foarte bine si foarte precis.

Matei Udrea: Va deranjeaza daca va intreb cat ati cheltuit in campania asta electorala?

Nicu Stefanuta: Da, am si publicat datele. Sunt publice. Ne-a si venit rezultatul controlului de la AEP. A fost vorba de 238.000…

Matei Udrea: De lei sau de euro?

Nicu Stefanuta: De lei.

Matei Udrea: De lei!

Nicu Stefanuta: A costat mai putin de 50.000 de euro.

Matei Udrea: Interesant! Acum, sa vorbim despre acest public care va voteaza pe dumneavoastra, despre tineri…

Nicu Stefanuta: …In sensul ca a si fost o analiza a Romania Curata care a spus ca am cheltuit, practic, cel mai eficient si cel mai bine banii din campanie. Cred ca faceau ei o raportare la numarul de voturi, sau ceva de genul asta, obtinut pentru un buget asa mic.

„Eu am o fata de 4 ani, ma gandesc cu teroare la lumea in care va creste! Lume cu razboi, cu schimbari climatice, cu mai stiu eu ce. Si am incercat sa ma pun in pielea lor si perspectiva nu este grozava, sa stiti! Eu, ca un copil al anilor ’90, am simtit mult mai mult optimism in privinta viitorului atunci decat simt ei acum!“

Matei Udrea: Dumneavoastra ati zburat oarecum sub radar, pentru ca sondajele nu va cuprindeau…

Nicu Stefanuta: A fost doar INSCOP care ne-a cuprins si care ne-a dat la 2,6%, deci reflecta realitatea. Dar noi am fost sub radar pentru ca am fost pe strada foarte mult! Am avut aproape 1.000 de voluntari in toata tara si prezenta noastra in strada contat enorm. Toata lumea crede ca am fost un fenomen de TikTok sau nu stiu eu ce, dar noi eram in strada din februarie! Foarte mult, foarte vizibil. Ne si intrebau oamenii cum de suntem mai vizibili decat mari partide. Si raspunsul se gaseste la inima, la motivatia oamenilor. Oamenii nostri erau foarte, foarte motivati pentru ca nu fusesera ascultati si nu fusese nimeni de genul asta in politica: asumat progresist, modern, verde. Si atunci oamenii au simtit aceasta flacara, se si vedea ca la sondajul la care am facut referire, la INSCOP, noi am avut cea mai mare motivare la votanti, adica 95% din cei care ziceau ca voteaza cu mine ziceau ca merg sigur-sigur la vot.

Matei Udrea: Erau determinati.

Nicu Stefanuta: Erau cei mai determinati votanti dintre toti!

Matei Udrea: Vreau sa va intreb legat de acest segment al publicului tanar. O sa va spun mai intai o chestiune care mie mi-a atras atentia. In interviuri pe care le-am facut cu diversi profesori universitari, respectiv cu Valentin Naumescu de la Cluj, cu Mihai Maci de la Oradea si cu Armand Gosu de la Bucuresti…

Nicu Stefanuta: Persoane respectabile!

Matei Udrea: Da. Toti trei, independent unul de celalalt, mi-au spus acelasi lucru. Ca, in general…

Nicu Stefanuta: Tinerii nu ies la vot?

Matei Udrea: Nu. Lasand la o parte nivelul de educatie care scade de la generatie la generatie, au mai observat ca studentii sunt din ce in ce mai interesati sa se angajeze in institutiile de forta. Sunt mai putin preocupati de cum ar putea sa-si continue studiile sau sa se perfectioneze si mai mult sunt interesati daca nu cumva cineva stie pe cineva ca sa intre si ei la SRI, la Jandarmerie, la Politie, la Armata, undeva, sa intre intr-o structura militarizata, sa aiba si ei un salariu fara griji si, eventual, sa iasa la 45 de ani la pensie, daca se poate…

Nicu Stefanuta: Iertati-ma, eu cred ca este o generalizare. Si sunt multe generalizari pe piata. Eu cred ca, mai degraba, fenomenul este invers. Tinerii au tot mai putine oportunitati economice. Stiu ca suna ciudat asta in anul 2024, dar din pandemie incoace, contractele de munca sunt pe perioada scurta, nu mai primeste nimeni pe perioada nedeterminata. Asta inseamna ca nu poti sa-ti iei un credit, nu poti sa-ti iei o casa, te chinui de la zi la zi si in acelasi timp vezi, poate, oferta de la stat, care iti da mult mai multa siguranta. Si poate sa fie o tentatie in acest sens. Dar, din nou, n-am vazut cifre. Ce pot sa va zic este ca exista tot felul de generalizari despre tineri pe care eu le-am invalidat si le-am gasit total gresite. Ba ca sunt extremisti, ca voteaza cu AUR – gresit! Le place un anumit limbaj mai radical, mai deschis, mai modern, mai putin de lemn, dar nu inseamna ca le place AUR neaparat. Nu a fost cineva care sa zica lucrurile omeneste si pe fata. Si, de aceea, poate n-au gasit. Dar iata ca, in candidatura mea, au gasit o optiune de acest gen! Din nou, ca ar fi lenesi, ca s-ar uita numai dupa joburi (slujbe – n. red.) la stat… Eu as vrea sa ne uitam la sursa acestor chestiuni. Sursa este ca nu mai ai o plasa de siguranta a statului, nu mai exista pentru tineri si nu sunt asigurati in privinta serviciilor de sanatate. Adica sanatatea mintala de care multi sufera, anxietati, depresii, depresie climatica, depresie de razboi! Eu am o fata de 4 ani, ma gandesc cu teroare la lumea in care va creste! Lume cu razboi, cu schimbari climatice, cu mai stiu eu ce. Si Romania nici macar nu recunoaste sanatatea mintala ca fiind partea de sanatate. Si am incercat sa ma pun in pielea lor si perspectiva nu este grozava, sa stiti! Eu, ca un copil al anilor ’90, am simtit mult mai mult optimism in privinta viitorului atunci decat simt ei acum! Ceea ce nu ar trebui sa fie asa. Si atunci as sta un pic departe de generalizarile de acest tip si m-as uita efectiv la datele socio-economice care determina sentimentul oamenilor.

Matei Udrea: E posibil ca acel optimism din anii ’90, cum spuneti dumneavoastra, sa fi provenit si din faptul ca nu existau surse de informare. Acum poti oricand sa intri pe TikTok si sa crezi ca te informezi de acolo.

Nicu Stefanuta: Nu cred! Cred ca are de-a face cu deschiderea pe care o simteam, cu oportunitatile, cu intrarea in UE, cu libertati. Eu asa am resimtit anii ’90, desi au fost de tranzitie dura pentru parintii mei, pentru multi altii. Eu, copil, am simtit ca o deschidere, totusi. Adica trecerea de la pionieri si de la inchistare, pe care o uram, si de la iarna aceea groaznica a lui 1989, cu frig, fara cadouri, fara nimic, la o libertate, totusi, la o… Optimismul asta nu mai prea exista, asta vreau sa va zic, ca s-a schimbat optimismul asta. S-a schimbat intr-un pesimism si o angoasa in privinta viitorului.

Matei Udrea: Inteleg. Glumind putin, va incadrati si dumneavoastra la campania aia care se duce pe Facebook, cu „era mai bine inainte“.Probabil ca stiti despre ce e vorba, pozele acelea cu oameni care mancau pe jos sau in conditii mizerabile si despre care se scrie ca erau saraci, dar sanatosi si fericiti.

Nicu Stefanuta: Vai, am fost si eu la Alimentara! Nu e adevarat! Adica tin minte foarte clar cum arata cartela noastra rapciugaita pe care cumparam un sfert de paine. Stiu cum aratau rafturile alea goale, stiu cat de frig era la noi, la bloc, pe Gheorghe Gheorghiu Dej, in Sibiu. Adica tin minte. Aveam 9 ani, dar totusi tin minte. Tin minte cum s-a auzit Kalasnikovul in oras cand a fugit Nicu Ceausescu, care era prim-secretar la Sibiu. Adica pe mine nu ma impresioneaza acele imagini. Stiu, cand mergeam intr-o tabara, ce mancare puturoasa se servea. Asa ca imaginile acelea de nostalgie, vezi-Doamne, sunt niste fake-uri, sa recunoastem!

Matei Udrea: Da, pai sunt, bineinteles! Peste 90% nici nu sunt din Romania, sunt din Uniunea Sovietica sau din alte tari slave ex-socialiste.

Nicu Stefanuta: Exact! Sunt din Rusia, din…

„Eu sustin Partidul SENS. Pentru mine, batalia este pe termen lung. Imi doresc sa construiesc zona asta progresista pe termen lung. Este foarte important ca sunt candidati tineri, ca sunt oameni tineri, dar in niciun caz nu trebuie sa fie un un sfarsit de drum daca pragul parlamentar nu este atins“

Matei Udrea: Acum revenind la actualitate, am vazut ca dumneavoastra sustineti Partidul SENS. Ce sperante aveti sa faca pragul de 5%?

Nicu Stefanuta: Eu ii sustin. Partidul SENS este format in buna parte din voluntari ai campaniei noastre si ii sustin, ii incurajez, ii ajut, dar pentru mine batalia este pe termen lung. Deci, pentru mine batalia este pe termen lung. Imi doresc sa construiesc zona asta progresista pe termen lung. Este foarte important ca sunt candidati tineri, ca sunt oameni tineri, dar in niciun caz nu trebuie sa fie un un sfarsit de drum daca pragul nu este atins sau ceva de genul asta. Dimpotriva, cred ca este foarte, foarte important ca candidatii sa fie ceea ce trebuie, ca procesele de resurse umane sa fie ceea ce trebuie, ca tinerii sa se simte intr-un safe space, cum se numeste, intr-o zona de siguranta. Asta este foarte important pentru mine.

Matei Udrea: Din raspunsul dumneavoastra in ceea ce priveste Partidul SENS detectez la dumneavoastra faptul ca acest „pe termen lung“ poate sa insemne si ca va tenteaza sa intrati, la un moment dat, in politica interna. Poate peste 5 ani, dupa ce va veti termina mandatul la Bruxelles?

Nicu Stefanuta: Nu stiu! Stiti, traim intr-o lume atat de complicata incat nu stii ce-ti aduce viitorul. Clar, eu vreau sa raman in politica romaneasca atat cat simt eu ca servesc si ca aduc o plusvaloare. Nu doresc sa raman la nesfarsit. Nu-mi doresc o functie anume, daca asta intuiati, imi doresc sa raman cat timp sunt relevant. Am vazut personaje politice care erau imbatate de propriile lor proiecte politice. Eu imi doresc sa raman cat timp sunt eu insumi si constant principiilor, ca am vorbit la inceput si de santaj, presiuni s.a.m.d. Cat timp raman asa, atat imi doresc sa raman in politica si sa construiesc alaturi de tineri si de oameni care gandesc la fel.

Matei Udrea: O sa reformulez, ca poate nu am fost foarte explicit. Planuiti sa intrati in politica interna dupa ce veti termina la Bruxelles? Pentru ca, realist vorbind, OK, dumneavoastra sunteti vicepresedinte al Parlamentului European, poate sunteti in niste comisii, va ocupati de niste lucruri, dar din pozitia aceea nu puteti sa ajutati decat foarte putin si indirect politic romanii.

Nicu Stefanuta: Clar, vreau sa ajut politic. Eu mi-am mai propus, de-a lungul timpului, am cochetat cu ideea de a candida ca primar, care este o functie, din nou, foarte-foarte importanta in politica. Dar, cum am zis, depinde si de timpuri si de ce provocari ne mai aduce viata. Acum am un mandat important, acesta de vicepresedinte al Parlamentului European, onorant. Sunt al treilea roman care obtine acest rol si vreau sa plusez pe temele din campanie, pe sanatatea mintala, pe locuinte, pe drepturile comunitatilor, pe drepturile tinerilor, pe camine. Sa imi aduc contributia pe ceea ce am promis. Iar acasa, politic, da, sa cresc aceasta parte progresista. Chiar daca sunt independent, imi doresc clar ca partea moderna, progresista a Romaniei sa creasca.

„Trebuie reformata legea partidelor politice si o gramada de legi ce guverneaza participarea la politica. Politica din Romania nu este libera, nu intra oricine! Este foarte aparata de garduri inalte, cu sarma ghimpata. Si asta este o mare problema, pentru ca tinerii, oamenii moderni, progresisti, cu greu isi fac loc. De fapt, trebuie sa sparga ziduri, asa cum a facut campania noastra, ca sa intru“

Matei Udrea: Ultima intrebare. Cum vedeti dumneavoastra, realist vorbind, Romania in urmatoarea legislatura? Nu ma intereseaza parerea sau dorinta omului Nicu Stefanuta, care sigur ca, la fel ca toti oamenii, isi doreste pace, isi doreste prosperitate, cinste si asa mai departe. Eu il intreb pe politicianul Nicu Stefanuta. Realist vorbind, uitandu-se la cum arata Romania astazi, la cum arata campania electorala si cum arata raportul de forte pe plan intern in politica, la ce se asteapta in legislatura 2024-2028?

Nicu Stefanuta: Sa va spun ce nu-mi doresc. Nu-mi doresc o normalizare a extremei dreapta. Am vazut-o in prea multe tari. Normalizare inseamna o acceptare, o invitare la participare guvernamentala. Nu imi doresc asa ceva! Nu vreau fascisti si nu vreau extremisti in viata publica romaneasca. Cred ca nu ne trebuie asa ceva! In acelasi timp, nu ne trebuie nici corupti! Si e pacat ca, in loc sa se imbunatateasca, parca s-a inrautatit clasa politica din Romania. Si mi-as dori ca partidele mari sa-si reinnoiasca septelul, sa-si reinnoiasca oamenii. Ca au cu ce, au milioane de euro de la buget, au puterea politica! Si ar trebui sa le cam dea de gandit, sa-si schimbe personalul. Asta mi-as dori.

Matei Udrea: OK, dar nu mi-ati zis…

Nicu Stefanuta: Ca sa va mai zic foarte sincer, in Romania mai trebuie reformata legea partidelor politice si o gramada de legi ce guverneaza participarea la politica. Politica din Romania nu este libera, nu intra oricine! Este foarte aparata de garduri inalte, cu sarma ghimpata. Si asta este o mare, mare problema, pentru ca tinerii, oamenii moderni, progresisti, cu greu isi fac loc in politica romaneasca. De fapt, trebuie sa sparga ziduri, asa cum a facut campania noastra, ca sa intru.

Matei Udrea: As vrea sa insist…

Nicu Stefanuta: Si realist, ca asta era intrebarea…

Matei Udrea: Intrebarea era cum vedeti urmatoarea legislatura? Ce se va intampla in Romania, dupa felul in care arata lucrurile acum?

Nicu Stefanuta: N-o vad asa de negru in acest moment. De ce? Pentru ca de bine, de rau suntem parte a unui sistem european si trebuie sa incasam niste bani care altfel dispar. Si aici este o mare problema! Si sper ca de bine, te rau, banii din PNRR sa intre o data in tara acum, ca alegerile au luat sfarsit. Si imi doresc un pic de politica mai sociala, un pic de politica de mediu, politica de egalitate. De asta lupt ca si colegii care s-au inscris in acest partid progresist sa aiba o voce, sa aiba o sansa. Dar eu cred ca va mai dura, intr-adevar! S-ar putea sa fie rau inainte sa fie bine in Romania!

Matei Udrea: Am inteles. Va multumesc mult pentru amabilitate!

Nicu Stefanuta: Numai bine! Multumesc!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: