INTERVIU Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: „Guvernul nu are bani sa plateasca pensiile de acum, daramite pensii marite. Ciolacu nu se pricepe la nimic, este doar un covrigar de la Buzau, nu trebuie sa avem prea multe pretentii”

analize

Vlad Gheorghe

Actuala legislatura europeana se apropie de sfarsit si din pacate, in ciuda unor reusite, precum obtinerea de fonduri prin PNRR, Romania este inca privita de multi ca o ruda saraca, fiind sabotata constant de alte tari din cadrul UE. Opozitia Austriei fata de intrarea noastra in Schengen a aratat impotenta sau reaua vointa a guvernantilor nostri in a sustine mai ferm interesul national, in ciuda eforturilor depuse de reprezentantii Romaniei la Bruxelles. Unul dintre europarlamentarii romani care s-au luptat  pentru primirea in spatiul Schengen si tragerea Austriei la raspundere pentru sicanele facute este Vlad Gheorghe, de la USR, caruia i-am solicitat un interviu pe aceasta tema, dar si pe altele.

In 2019, USR a reusit sa obtina aproape 23% din voturile la europarlamentare. Sondajele din acest moment anticipeaza ca partidul nu ar obtine mai mult de 13%. Unde s-au dus cele zece procente lipsa?

Aici este o discutie ampla si cred ca trebuie sa ne uitam si la tot ce se intampla in restul Uniunii Europene, la atatea criza cate au trecut, una dupa alta, peste Europa. Am avut criza Covid, apoi a venit razboiul din Ucraina, care a bulversat absolut totul. Vedem cum cresc partidele extremiste peste tot si cred ca aici este cheia: modul in care discutam cu cetatenii, modul in care le propunem ideile noastre cetatenilor, astfel incat ele sa fie simple, sa nu fie elitiste, sa fie pe intelesul tuturor, pentru ca lumea nu poate sa le accepte daca nu le cunoaste. Daca ramanem in birourile noastre de la Strasbourg, de la Bruxelles si chiar de la Bucuresti, inchisi in bula noastra, nu vom face decat sa pierdem, iar extremistii, care sunt foarte activi sunt singurii care ajung la cetateni cu mesajul lor.

Cum apreciati scurta perioada petrecuta de USR la guvernare? Ati fost prea mici pentru un sistem atat de mare?

Fara indoiala ca sistemul a fost extrem de puternic, dar in acelasi timp s-au intamplat si multe lucruri care, daca nu ar fi fost USR la guvernare, nu s-ar fi putut intampla. Deci nu pot sa o cataloghez ca fiind o perioada de esecuri sau una cu lucruri rele, dimpotriva, s-au intamplat foarte multe lucruri bune. Evident, cred ca ar fi fost mult mai bine pentru toata lumea ca aceasta perioada sa continue, dar uitandu-ma inapoi si vazand care era planul lui Iohannis, de a face aceasta casatorie intre PNL si PSD, realizam ca lucrurile erau pecetluite inca de cand a inceput acel guvern si Iohannis era perfect hotarat sa scape de USR si sa intre in pat cu PSD.

Ati fost unul dintre cei mai activi europarlamentari romani. Ce veti face daca nu veti mai fi pus pe liste intr-o pozitie eligibila? Ramaneti in USR sau va faceti un alt partid, ca doamna Cosette Chichirau?

Acestea sunt discutii politice care nu cred ca-si au rostul in acest moment. V-ati referit la activitatea mea si fix despre ea vreau sa vorbesc acum. Chiar daca este sfarsit de legislatura in Parlamentul European, am foarte multe proiecte pentru care am nevoie de votul colegilor mei europarlamentari. Exista propunerea de interzicere a accesului la fonduri europene si fonduri nationale in Europa pentru acele companii care fac bani din comertul cu Rusia lui Putin, propunerea de confiscare a activelor oligarhilor lui Putin si mai sunt si alte proiecte pe care le voi depune in perioada urmatoare si care veti vedea ca sunt in legatura tot cu statul de drept si cu valorile europene, deci sunt multe lucruri de vorbit si in zona asta.

USR, PMP si Forta Dreptei si-au anuntat, de principiu, acordul pentru o alianta electorala de dreapta. In ultimele saptamani si multi liberali au semnalizat o posibila ruptura de PSD. Credeti ca ar fi posibila realizarea unei mari aliante de dreapta, precum DA, din perioada Basescu, capabila sa invinga PSD si sa preia guvernarea?

Nu vad pe nimeni de la PNL facand ceva in directia unei posibile rupturi. Putinele luari de cuvant care ar sugera asta sunt doar de fatada. Din pacate, PNL este un partid total subjugat lui Iohannis, Iohannis are un singur interes, acela de a-si perpetua intr-un fel sau altul o functie. Acum are dorinta de a obtine o functie europeana si tocmai de aceea nu deranjeaza pe nimeni in Consiliu, asa cum nu vrea sa deranjeze pe nimeni nici la PSD, pentru ca se gandeste ca premierul Ciolacu va face propunerile de numiri, iar daca PSD va iesi pe primul loc la alegeri va controla orice alte parghii politice pentru functii sau alte interese ale lui Iohannis. PNL este blocat in siajul lui Iohannis, iar acesta nu actioneaza decat pentru propriul interes, deci nu vad PNL sa faca vreun pas spre o despartire de PSD.

In ultimele trei decenii, alegatorii romani s-au lasat de multe ori indusi in eroare de demagogi. In trecut i-am avut pe Vadim, Funar, Dan Diaconescu, acum pe Simion si Sosoaca. De ce nu se invata odata minte electoratul si continua sa se lase prostit?

Nu cred ca trebuie sa privim lucrurile in aceasta cheie – nu cred ca electoratul este de vina. De vina suntem noi, ceilalti oameni politici, fiindca nu reusim sa aratam adevarul sau sa explicam lucrurile suficient de bine. Sosoaca este fara indoiala pro-exit. Ea are drept tinta, de la patronul ei, Putin, scoaterea Romaniei din Uniunea Europeana si destabilizarea cat se poate de mult a proiectului european. Noi trebuie sa explicam asta oamenilor, pentru ca altfel nu are cine sa le spuna cum stau lucrurile. Problema este asadar la noi, nu la electorat, si la fel a fost problema la politicienii din trecut, din vremurile pe care le-ati enumerat. Acei politicieni ori n-au avut interesul sa le explice oamenilor situatia, ori n-au fost capabili sa explice. Si vedem si acum ca multi nu doresc sa le explice oamenilor pericolul, deoarece vor astfel de adversari facili pentru a ajunge in turul doi, pentru a fi siguri ca vor castiga turul doi al prezidentialelor si pentru tot felul de alte combinatii politice pe care si le doresc.

Este posibil ca George Simion sa devina presedintele Romaniei, pe fondul unui vot de blam pentru actuala clasa politica, sau e folosit doar ca „iepure” pentru Ciolacu?

Cred ca Marcel Ciolacu isi doreste acum sa faca exact ce-a facut Iohannis cu Viorica Dancila. Cred ca asta este visul lui Ciolacu: sa aiba un rau mai mare decat el. Cat o sa reuseasca, nu stiu, eu zic ca ar putea exista surprize foarte mari la prezidentiale. Nu cred ca acum e momentul sa ne gandim la cine castiga si cine pierde, ganditi-va ca prezidentialele sunt ultimele din cele patru randuri de alegeri de la anul. Avem in fata o iarna foarte grea de trecut, cu inflatie mare, au aparut deja promisiuni ca se vor mari pensiile, ca va curge lapte si miere, promisiuni care stim deja ca nu pot fi concretizate. Guvernul nu are bani sa plateasca pensiile de acum, daramite pensii marite. Asa ca va trece multa apa pe Dambovita pana cand se va cristaliza ceva cu adevarat pentru presedintie si eu inca pariez pe un candidat interesant si surpriza.

Posibilul candidat al USR la functia prezidentiala, Elena Lasconi, a fost recent subiectul unui imens scandal. Pe cine veti propune, in aceste conditii, pentru Cotroceni? Ar putea fi Laura Codruta Kovesi un candidat din partea USR?

Doamna Kovesi a spus in repetate randuri ca nu candideaza, prin urmare nici nu are rost sa comentam mai mult, mi-e greu sa cred ca lucrurile s-ar schimba. Daca nu vrea „candidatul”, nu vad cum s-ar putea sa se intample candidatura.

Si atunci va fi domnul Drula?

Va fi cum va decide partidul prin forurile statutare, dar deocamdata nu exista vreo decizie in acest sens. Repet insa, nu mi-as face planurile pentru prezidentiale pentru fotografia de moment de acum.

Daca ati fi acum in guvernul roman, ce ati face pentru a convinge Austria sa ne accepte in Schengen? De ce nu strange Marcel Ciolacu surubul cu austriecii?

Dar noi facem deja, chiar daca nu suntem in guvern. Si cred ca Iohannis ordona sa nu se stranga surubul foarte tare. Iohannis este cea mai mare frana, pentru ca urmareste doar functia lui europeana, iar Austria ar trebui sa-l voteze pentru aceasta functie si de aceea el nu vrea sa-i supere cu nimic pe austrieci. Pe Iohannis il banuiesc de ticalosie, iar pe Ciolacu de incompetenta. Ciolacu nu stie, nu se pricepe la nimic, nu are niciun fel de treaba cu politica externa. El este totusi un covrigar de la Buzau, deci nu trebuie sa avem prea multe pretentii si de fiecare data ne-a aratat, atunci cand isi citeste notitele, ca le cam incurca, la fel cum facea si Viorica Dancila. I s-a spus ca trebuie sa cerem despagubiri de la Austria, el a inteles ca trebuie sa dam in judecata Austria – sunt niste lucruri total diferite. De aceea, repet, nu ma astept din partea lui sa ia prea multe decizii, dar guvernul poate face multe lucruri. Noi in Parlamentul European am trecut o rezolutie la propunerea mea prin care avem temei legal de a cere despagubiri Austriei si altor tari care au votat abuziv impotriva noastra. Trebuie sa o facem printr-o simpla cerere la Comisia Europeana, pentru ca ea sa inceapa sa calculeze despagubirile. Acesta ar fi primul pas. Nimeni din guvernul Romaniei nu a aplicat aceasta rezolutie pana acum. Intr-un raspuns de la Comisia Europeana primit in urma solicitarilor continute in Rezolutia despre Schengen ni se transmite iar regretul Comisiei ca nu am intrat in Schengen. Comisia subliniaza ca regreta PUTERNIC controalele la frontierele interne cu Bulgaria si Romania si observa ca aceste controale afecteaza nu numai cetatenii bulgari si romani, ci toate persoanele care trec frontierele respective, indiferent de nationalitatea lor. Partea buna este ca macar Comisia NU a renuntat la intrarea Romaniei in Schengen si lucreaza indeaproape cu Presedintia spaniola a Consiliului pentru o decizie favorabila ridicarii controalelor la frontierele interne in acest an. In continuare Romania are un sprijin cu care se pare ca guvernul Ciolacu nu stie, nu vrea, nu poate sa faca nimic bun. Dar din pacate exista si o veste proasta: Comisia Europeana crede ca romanilor si bulgarilor nu le este restransa exercitarea dreptului de libera circulatie prin faptul ca tarile noastre nu sunt inca in Schengen. Este prima oara cand primim un astfel de raspuns oficial si cu atat mai mult ne-ntrebam UNDE este Guvernul Romaniei, cum sustine el cauza romanilor care sunt umiliti in aeroporturi, care stau la cozi interminabile la vami, care pierd timp, bani si nervi si li se spune ca este ok si de fapt nu sunt discriminati?!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: