„Intoarcerea la vechea normalitate este evident ca nu mai reprezinta o optiune” – Comisarul european pentru Sanatate

externe

Comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Stella Kyriakides, a declarat, vineri, in cadrul celei de-a 23-a editii a Forumului European pentru Sanatate Gastein ca actuala criza sanitara reprezinta „o oportunitate de a evolua” si de a crea o „Uniune Europeana a Sanatatii”.

Invitata in cadrul sesiunii din incheierea Forumului European pentru Sanatate Gastein, desfasurat in acest an online in contextul pandemiei de COVID-19, comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Stella Kyriakides, a declarat ca provocarile importante, precum pandemia COVID-19, pot fi depasite „prin parteneriate, solidaritate si multilateralism” si a sustinut infiintarea Uniunii Europene a Sanatatii „pentru ca in viitor sa fim mai bine pregatiti, pentru a avea instrumentele corespunzatoare si pentru a raspunde in mod eficient la amenintari”.

„COVID-19 ne-a reamintit ca marile provocari cu care ne confruntam in prezent, de la schimbarile climatice, la coronavirus sau rezistenta microbiana la antibiotice, au devenit obisnuite si le putem invinge prin parteneriate, solidaritate si multilateralism”, a spus comisarul european.

„Cetatenii europeni se asteapta ca UE sa coordoneze si sa ofere raspunsul la aceasta criza. Mai mult, se asteapta de la noi sa ne intarim pregatirea in situatii de criza si gestionarea amenintarilor la adresa sanatatii. Suntem hotarati sa ne ridicam la nivelul acestor asteptari si, pentru aceasta, trebuie sa incepem sa construim acordurile pentru o Uniune Europeana a Sanatatii mai puternica si mai eficienta”, a adaugat Kyriakides.

„Acum avem o sansa de a merge mai departe impreuna, prin multilateralism si solidaritate. Haideti sa profitam de aceasta oportunitate de a evolua si de a crea o Uniune Europeana mai sanatoasa si mai rezistenta deoarece intoarcerea la vechea normalitate este evident ca nu mai reprezinta o optiune”, a incheiat Stella Kyriakides, citata de Agerpres.

„Noi competente ale UE in domeniul sanatatii”

Ilona Kickbusch, director fondator al Global Health Programme, experta in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si cadru didactic in cadrul Institutului Universitar de Studii Internationale si Dezvoltare din Geneva, a sustinut la randul sau, in cadrul Forumului European pentru Sanatate Gastein, infiintarea unei ‘Uniunii Europene a Sanatatii’.

Fiecare criza sanitara, a spus experta in sanatate oferind exemplul epidemiilor de encefalopatie spongiforma bovina (ESB), sindrom acut respirator sever (SARS) sau Ebola, „a adaugat un nou strat in ceea ce priveste politicile de sanatate si a condus la crearea unor noi institutii sanitare in Uniunea Europeana. In cazul crizei actuale, criza COVID-19, trebuie sa raspundem apelului pentru noi competente ale UE in domeniul sanatatii”.

In acest sens, a explicat Ilona Kickbusch, este necesara „identificarea formei corespunzatoare de integrare si cooperare pentru ca UE si statele membre sa actioneze impreuna intr-un mod mai eficient in domeniul sanatatii, atat in perioade de normalitate, cat si in vremuri de pandemie”. Experta in sanatate a subliniat, insa, ca acest lucru trebuie realizat „in solidaritate cu restul lumii”.

„In pandemie am invatat nu doar ca trebuie sa fim protejati, ci si ca trebuie sa ne protejam unii pe altii”, a spus experta in sanatate adaugand ca „lipsa de solidaritate de la inceputul crizei trebuie sa constituie un semnal de alarma”.

„Fragmentarea nationala duce la haos”

Clemens-Martin Auer, presedinte al Forumului European pentru Sanatate Gastein, a declarat vineri, in incheierea evenimentului, ca „aceasta criza COVID a scos la suprafata necesitatea de a dansa cu „elefantii’ care ne impiedica sa facem mai multe progrese in domeniul sanatatii”.

„Cand, daca nu acum, avem nevoie de noi parteneriate pentru sanatate, democratie si afaceri!?”, a spus Auer amintind ca „unii dintre acesti „elefanti” sunt deosebit de greu de gestionat cand vine vorba de sanatate”, oferind drept exemplu „elefantul fragmentarii nationale, al factorilor determinanti din punct de vedere social si eonomic, al nationalismului sau al populismului”.

Clemens-Martin Auer a declarat ca „raspunsul clar” la aceste probleme este reprezentat de „Uniunea Europeana a Sanatatii”. „Ceea ce ultimele sase, sapte sau opt luni au scos in evidenta de asemenea este ca fragmentarea nationala duce la haos cand vine vorba despre depasirea crizei COVID-19”, a spus el dand ca exemplu negativ problemele legate de interdictiile privind calatoriile in lipsa unor „masuri unitare pentru gestionarea situatiei”. El a oferit insa si un exemplu pozitiv, cel al „membrelor UE unite in procurarea vaccinurilor impotriva COVID-19”.

In discursul sau anual din iulie, privind starea Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a pledat pentru o „Uniune Europeana a Sanatatii” si consolidarea sistemului european de sanatate. Uniunea Europeana va crea propria agentie de cercetare biomedicala si va convoca un summit global privind sanatatea anul viitor in Italia intr-o incercare de a se pregati mai bine pentru viitoarele pandemii, a declarat von der Leyen la 16 septembrie 2020. Ea a adaugat ca va propune intarirea Agentiei Europene a Medicamentelor si a Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, precum si crearea unei agentii europene pentru cercetare si dezvoltare avansate in domeniul biomedical, asa cum exista in SUA. „Pentru ca aceasta a fost o criza globala, trebuie sa invatam lectiile globale”, a declarat von der Leyen adaugand ca „trebuie sa facem astfel incat noul nostru program ‘UE pentru sanatate’ sa reziste probei timpului”.

Editia din 2020 a Forumului European pentru Sanatate Gastein s-a desfasurat in perioada 30 septembrie – 2 octombrie, reunind virtual reprezentanti guvernamentali, ministri, experti, oameni de stiinta, directori de organizatii si centre medicale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: