Intotero (PSD) s-a dus la Cotroceni sa-i dea lectii presedintelui Iohannis: „I-am inmanat 24 de masuri realizate de PSD in domeniul educatiei”

politica

Presedintele Comisiei pentru invatamant de la Camera Deputatilor, Natalia Intotero, a declarat miercuri ca i-a prezentat presedintelui Klaus Iohannis 24 de masuri propuse de PSD in domeniul educatiei, adresate studentilor, profesorilor si elevilor.

„Marti, 6 iulie 2021, am participat la consultarile de la Palatul Cotroceni pe tema Proiectului ‘Romania Educata’. In cadrul discutiilor au fost prezenti colegi parlamentari din conducerea Parlamentului si membri ai Comisiilor de invatamant din cele doua Camere, respectiv presedintele Romaniei, care a prezentat principalele linii de actiune, reformele si domeniile educationale de investitii pentru realizarea cu celeritate a programului care ii priveste direct pe elevi si profesori: Romania Educata. Nu am mers cu mana goala la aceste consultari, ci am inmanat presedintelui 24 de masuri coerente realizate de PSD, care raspund punctual si fac aplicabile dezideratele asumate prin programul national pentru educatie discutat ieri. In acest document cu masuri am avut grija sa fie incluse si nevoile facute cunoscute de elevi, in ultima perioada in cadrul sedintelor Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, si care se refera la: introducerea voucherelor culturale; asigurarea transportului gratuit; extinderea programului masa calda”, a mentionat Intotero intr-un comunicat de presa.

Printre masurile propuse se PSD se numara si garantarea transportului gratuit pentru toti elevii, pentru toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic, programul „A doua sansa” care prevede o prima de instruire in fiecare luna, pentru finalizarea studiilor gimnaziale, liceale/de ucenicie pentru persoanele care au abandonat studiile, suma fiind destinata pentru acoperirea transportului, mesei, cazarii si rechizitelor, cu conditia finalizarii studiilor, fara a mai intrerupe scoala.

PSD a mai propus crearea unui grup de actiune anti-bullying in fiecare scoala din care sa faca parte un consilier scolar, cadre didactice din unitatea de invatamant, respectiv parinti, realizarea unui program national care sa permita elevilor inscrisi in invatamantul gimnazial si liceal sa aiba acces, intr-un cadru organizat, la actiuni si activitati ale institutiilor de stat din Romania, inclusiv la activitatea desfasurata de Guvern, Parlament si de Administratia Prezidentiala, masura prin care se urmareste, printre altele, formarea tinerilor cu initiativa, implicati in viata comunitatii, cat si educarea simtului civic in randul acestora.

Social-democratii considera ca salariile profesorilor trebuie sa creasca, prin implementarea Legii 173/2017 si sa fie stabilita o suma anuala ce poate fi acordata acestora, sub forma de vouchere profesionale, pentru participarea la cursuri acreditate de formare profesionala, la conferinte internationale si inscrierea la studii postuniversitare.

PSD mai solicita infiintarea scolilor cu program prelungit, pana la ora 16,00, ce ofera gratuit elevilor, pe langa programe scolare, si posibilitatea de a servi o masa calda si de a participa la activitati de aprofundare, ore remediale si extracurriculare, in functie de profilul unitatii de invatamant, modernizarea arhitecturii programelor scolare prin consultarea nationala a elevilor, studentilor, profesorilor si a actorilor relevanti din sistemul educational national, armonizarea materiei cu cerintele elevilor si cele regasite pe piata muncii, dublarea alocatiilor copiilor conform legislatiei in vigoare si acordarea de stimulente financiare, din fonduri UE, elevilor care nu au absente la cursuri.

„In interventia mea (…) am tinut sa amintesc inca o data ca, in ciuda valului patru al pandemiei care se anunta, elevii trebuie sa invete, pe cat posibil, in salile de clasa. In acest sens, am tinut sa ii adresez presedintelui urmatoarea intrebare: ‘Domnule presedinte, veti convinge Guvernul pe care l-ati propus sa sustina testarea rapida in scoli, asa cum a facut toata Europa?’. Din pacate nu am primit si un raspuns. Dialogul a fost unul deschis si sper sa se continue pe aceasta linie si in Parlament, atunci cand noua Lege a educatiei, pe care coalitia intentioneaza sa o propuna, va ajunge in dezbateri legislative”, a mai afirmat Natalia Intotero.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: