externe

Intr-o lume aflata in criza, Olaf Scholz a incercat un mesaj optimist pentru germani, de Anul Nou: „E nevoie de fiecare dintre noi, in tara noastra”

Cancelarul Germaniei si-a folosit discursul de Anul Nou pentru a face apel la cetatenii tarii nu-si piarda increderea in viitor, in timp ce se adapteaza la o lume care se confrunta cu multiple crize si se schimba intr-un ritm tot mai rapid, conform AP (Associated Press).

„Atat de multa suferinta; atat de multa varsare de sange. Lumea noastra a devenit un loc mai nelinistit si mai dur. Se schimba cu o viteza aproape uluitoare”, a declarat cancelarul Olaf Scholz, in discursul sau preinregistrat pentru Anul Nou.

Scholz s-a referit la razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, la cresterea preturilor la energie rezultate in urma acestui razboi, la suferintele din timpul pandemiei de coronavirus si la atacul Hamas care a declansat ofensiva militara a Israelului in Gaza.

„Efectul tuturor acestora este ca si noi trebuie sa ne schimbam”, a spus el. „Acesta este un lucru ingrijorator pentru multi dintre noi. Unora asta le provoaca frustrari, nemultumiri, pun asta la inima. Dar eu stiu un lucru: Noi, in Germania, vom trece peste asta.”

Cine sa se descurce, daca nu voi, in Germania?”

Cancelarul a subliniat cum, in ciuda ingrijorarii generalizate de acum un an, germanii nu au ramas fara energie sau caldura iarna trecuta, dupa ce Rusia a intrerupt cea mai mare parte a livrarilor de gaze naturale catre Europa.

„Lucrurile s-au dovedit a fi altfel. Inflatia a scazut. Salariile si pensiile au crescut. Instalatiile noastre de depozitare a gazelor sunt pline pana la refuz pentru iarna”, a declarat el, exprimandu-si increderea in politicile guvernului sau de coalitie.

Guvernul german condus de Scholz si alianta sa sunt cunoscute pentru luptele intestine din cei doi ani de mandat si a inregistrat o scadere a ratingului in sondaje. Se stie ca economia Germaniei inregistreaza performante slabe, dar cancelarul a incercat totusi sa prezinte o imagine pozitiva a anului viitor.

„Multe familii vor trebui sa plateasca mai putine taxe, iar guvernul intentioneaza sa investeasca bani in infrastructura de transport si in energia curata a tarii, care se afla acum in dificultate”, a spus el.

„Cine sa se descurce, daca nu voi, in Germania?” – este un lucru pe care il aud de la multi oameni din jurul nostru in Europa si in restul lumii”, a spus Scholz. „Si este un adevar in asta. Astazi, mai mult ca oricand, mai multe femei si barbati au locuri de munca in Germania.”

Scholz a subliniat, de asemenea, importanta Uniunii Europene, in special in vremuri de criza. „Forta noastra rezida in Uniunea Europeana. Atunci cand UE se prezinta ca un front unit, vorbeste in numele a peste 400 de milioane de oameni. Intr-o lume cu 8 miliarde, care in curand vor fi 10 miliarde de oameni, acesta este un adevarat atu”, a spus el.

Cu toate acestea, cancelarul a precizat ca Germania are nevoie de munca tuturor germanilor pentru a duce tara mai departe. „Dragi concetateni, forta noastra rezida si in constientizarea faptului ca este nevoie de fiecare din noi in tara noastra – cercetatorul de top la fel ca si ingrijitorul, politistul la fel ca soferul care face livrari, pensionarul la fel ca tanarul stagiar”, a spus el.

„Daca ne bagam asta in cap, daca ne tratam unii pe altii in acest spirit de respect, atunci nu trebuie sa ne temem de viitor”, a spus Scholz.

„Atunci, anul 2024 va fi un an bun pentru tara noastra, chiar daca unele lucruri se vor intampla altfel decat ni le imaginam astazi, in ajunul acestui an nou,” a incheiat cancelarul, preluat de Associated Press.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Ceata densa si vechimea elicopterului – principalele cauze ale accidentului in care a murit presedintele iranian. Implicarea Mossad – total exclusa

Presedintele si ministrul de externe al Iranului au fost oficial declarati morti, dupa ce agentiile…

26 de minute ago

Miron Cozma, agresiv la intrarea la Parchetul General: „Nu a existat Mineriada. Voi i-ati omorat pe astia in Bucuresti”

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat luni dimineata la Parchetul…

29 de minute ago

Presedintele Bulgariei califica victoria Ucrainei asupra Rusiei drept „imposibila”: „Cu arme, fara arme – vom ajunge la acelasi rezultat”

Presedintele Bulgariei, Rumen Radev, a calificat victoria Ucrainei asupra Rusiei drept "imposibila" si a facut…

20 de minute ago

Cine este Mohammad Mokhber, noul presedinte al Iranului. El a fost de acord sa furnizeze rachete sol-sol si drone armatei ruse

Iata cateva date cheie despre Mohammad Mokhber, 68 de ani, primul vicepresedinte al Iranului care,…

2 ore ago

Controalele la frontierele comerciale post-Brexit vor costa Marea Britanie 5,5 miliarde de euro

Marea Britanie va cheltui cel putin 4,7 miliarde de lire sterline (5,5 miliarde de euro)…

37 de minute ago

Iranienii din tara si din diaspora sarbatoresc cu bere si artificii moartea presedintelui Raisi, considerat vinovat de uciderea a mii de protestatari pentru democratie

Iranienii din intreaga lume sarbatoresc moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi, dupa ce elicopterul care il…

O oră ago