Intr-un azil de batrani din Suedia a fost instalata o statie de autobuz falsa pentru a-i linisti pe pacientii cu Alzheimer care „vor sa plece acasa”

externe

statie autobuz, Alzheimer, Suedia, amintiri, batrani, anxietate

Intr-un azil de batrani din Suedia, rezidentii asteapta un autobuz care nu vine niciodata. Personalul a instalat o statie de autobuz falsa pe un hol pentru a linisti mintile pacientilor anxiosi care sufera de dementa si sunt nerabdatori sa plece, scrie site-ul The Local.se.

O banca este lipita de perete sub un semn de statie de autobuz autentic al companiei municipale de transport, cu o harta a orasului Sodertalje.

Pe peretele opus este afisat chiar si un orar imaginar de autobuz.

Caroline Wahlberg, care conduce azilul de batrani Tallhojden, s-a asezat la masa cu Edward, un rezident in varsta de 80 de ani, ai carui ochi albastri patrunzatori privesc vag in departare.

„Este foarte comun… ca ei sa aiba aceasta ingrijorare si sa vrea sa plece acasa” intr-un anumit stadiu al bolii Alzheimer si al dementei. Unii isi fac bagajele in timp ce asteapta pe banca”, a declarat ea

Statia de autobuz a ajutat pacientii in numeroase ocazii. „Am avut o doamna care locuia aici si venea la mine de mai multe ori pe zi si cerea ca parintii ei sa vina sa o ia”, a spus Wahlberg.

„Obisnuiam sa stam pe banca cu ea si sa asteptam.Si apoi am inceput sa vorbim… si apoi era mai calma (si) mai fericita. Si apoi puteam sa mergem sa mancam sau sa ne uitam la televizor”, a spus ea.

In 2008, in Germania, in parcurile din fata unor aziluri de batrani au fost instalate statii de autobuz false pentru a le oferi pacientilor ratacitori un loc in care acestia s-ar duce instinctiv sa se aseze.

La azilul suedez aflat la 35 de kilometri sud-vest de Stockholm, unde traiesc in prezent 17 persoane, masura face parte din tratamentul pacientilor.

„A adus o oarecare schimbare aici, este ca o terapie”, a declarat Louise Bass, o asistenta medicala care lucreaza la azil de 13 ani.

Banca este cel mai mult solicitata la sfarsitul zilei, cand pacientii sunt mai predispusi sa se simta nelinistiti.

„Toata lumea a luat un autobuz. Recunosc semnul, asa ca uneori cred ca vine autobuzul”, a spus Bass.

„Noi stam aici si discutam, iar ei uita ca au vrut sa iasa. Ajuta foarte mult”.

Statia de autobuz „aduce amintiri”, a adaugat Rebecka Gabrielsson, managerul mai multor camine de batrani din oras.

„Batranii pot vorbi despre locurile unde au lucrat, unde au calatorit. Este un instrument care ii ajuta cu simptomele lor.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: