Categories: externe

In 26 de zile, Franta a inregistrat un record istoric de ploi: „Niciodata nu a plouat atat de mult intr-un timp atat de scurt”

Intai furtunile Ciaran si Domingos, apoi inundatiile din Pas-de-Calais – niciodata nu a plouat atat de mult intr-un timp atat de scurt in Franta. Meteo France a inregistrat un record in ce priveste ploaia cazuta in 26 de zile, intre 18 octombrie si 12 noiembrie, relateaza Le Figaro.

Cum se poate explica faptul ca aceasta ploaie pare sa nu se mai opreasca? De la jumatatea lunii octombrie, Franta a fost traversata de o succesiune de ploi neintrerupte provocate de o depresiune atmosferica, prezenta de o luna in apropierea Atlanticului. „Un curent atmosferic de mare altitudine inca prezent in emisfera nordica si care sufla de la vest la est, este indreptat spre Franta”, explica Meteo France.

Diferenta de temperatura dintre latitudinile inalte si regiunile subtropicale permite acestui curent sa urce dinspre Atlantic spre Europa de Vest. „Aceasta formeaza un coridor pentru perturbatiile ploioase care se formeaza in largul marii si care sunt aduse pe continent”, explica Meteo France.

Aceste fenomene meteorologice extreme nu sunt lipsite de consecinte pentru populatie. Furtunile Ciaran si Domingos au provocat pagube de aproximativ 1,3 miliarde de euro, potrivit unei estimari publicate luni de federatia France Insurers, una dintre cele mai mari pierderi financiare legate de furtuni in Franta. Au fost constatate numeroase pagube materiale: acoperisuri smulse, masini avariate, infiltratii de apa in case… In plus, au fost inregistrate trei victime si numerosi raniti.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Simion il umileste pe Mihail Neamtu, aflat pe lista AUR la europarlamentare: „A venit cu o justificare penibila, i-am zis sa nu mai ia medicamente” – Video

Presedintele AUR, George Simion, l-a ironizat pe Mihail Neamtu, ocupantul locului 10 pe lista AUR…

4 ore ago

China acuza ca militari filipinezi au indreptat arme de foc catre militari chinezi in apele disputate din Marea Chinei de Sud

Presa de stat chineza a scris duminica ca personalul de pe o nava filipineza a…

5 ore ago

Grav accident aviatic in Portugalia. Un pilot a murit dupa ce doua avioane s-au ciocnit in aer

Doua avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminica dupa-amiaza, in timpul unui show aviatic la…

4 ore ago

Ucraina are permisiunea Frantei de a lovi aeroporturi din Rusia cu rachetele Storm Shadow/Scalp. Acestea au o raza de actiune de 250 km

Ucraina a primit permisiunea Frantei de a folosi rachete de croaziera Storm Shadow/Scalp cu raza…

9 ore ago

Garry Kasparov, amenintat de Kremlin cu un dosar penal pentru incalcarea „legii agentilor straini”

Fostul campion mondial la sah Garry Kasparov, care a fugit din Rusia in urma cu…

6 ore ago