externe

Invazia Rusiei in Ucraina trebuie sa se incheie cu un esec precum cel din Afganistan, afirma premierul estonian Kaja Kallas

Rusia trebuie sa se retraga din Ucraina asa cum a facut Moscova in Afganistan in anii 1980, a declarat luni premierul Estoniei, Kaja Kallas, scrie Politico.

Liderul tarii baltice, care se invecineaza cu Rusia si care a fost printre principalii furnizori de arme ai Ucrainei, a indicat ca razboiul se va incheia atunci cand trupele rusesti se vor retrage.

„Razboiul se va incheia atunci cand Rusia va intelege ca a facut o greseala, asa cum au facut in Afganistan cand s-au retras dupa 10 ani”, a declarat Kallas intr-un interviu realizat de Politico in timpul Summitului pentru democratie de la Copenhaga.

Uniunea Sovietica s-a retras din Afganistan intre 1988 si 1989, dupa aproape un deceniu de lupte, pe fondul unei campanii militare falimentare si a unei situatii economice dezastruoase in tara.

„Daca va ganditi ca totul a inceput in 2014 [odata cu anexarea Crimeei de catre Rusia], se implinesc aproape 10 ani [de cand]”, a adaugat Kallas.

Liderul estonian a indemnat tarile UE sa continue sa sustina Ucraina „pentru a trimite un mesaj Rusiei ca nu poti castiga si ca nici ei nu pot infrange vointa ucrainenilor”.

Atacand tarile UE care sunt mai putin angajate in apararea Ucrainei, Kallas si-a dat ochii peste cap – provocand rasete in randul audientei – atunci cand a fost intrebata despre liderii UE nenominalizati care vor sa ofere garantii Rusiei.

Referindu-se la posibilul rol al Chinei in instaurarea pacii, Kallas a spus: „Exista un agresor si o victima aici. A face totul neclar nu este in interesul nimanui. Dar cred ca, desigur, este mai bine sa avem China de partea noastra. Si trebuie sa lucram in acest sens”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

52 de minute ago

Romania va produce si ea drone militare, la Brasov. Acord semnat de Carfil cu Periscope Aviation din Statele Unite

Drone militare urmeaza sa fie produse si in Romania, se anunta intr-un comunicat oficial transmis…

9 minute ago

Bataie generala in Seica Mare (Sibiu), a fost nevoie de interventia mascatilor. Trei barbati au ajuns la spital

Trei barbati cu varste de 17, 19 si 35 de ani au ajuns la spital…

22 de minute ago

Blue Origin, a lui Jaff Bezos, a trimis sase turisti in spatiu. 10 minute de zbor, dupa doi ani de pauza

Sase turisti "spatiali" au ajuns, pentru scurt timp, in spatiu la bordul rachetei New Shepard,…

O oră ago