Invers fata de Romania. Johnson reduce numarul functionarilor publici: „Nu vom mai cere ca statul sa aiba aceeasi prezenta colosala in vietile oamenilor”

externe

Premierul britanic Boris Johnson le-a adresat functionarilor publici un mesaj in care le explica faptul ca guvernul are nevoie de „mai putini” dintre ei si isi cere scuze pentru „preocuparile si incertitudinea” provocate de planurile sale de reduceri de personal, relateaza marti dpa, citata de Agerpres.

Premierul noteaza ca numarul functionarilor publici a crescut cu 20% din 2016, in „circumstante exceptionale”, dar banii contribuabililor trebuie cheltuiti „judicios” si guvernul sau va incerca sa scada costurile, pe fondul inflatiei ridicate, potrivit acestui mesaj la care agentia de stiri britanica PA a avut acces.

„Nu vom mai cere ca statul sa aiba aceeasi prezenta colosala in vietile oamenilor. Iar retragerea statului inseamna ca vom avea nevoie de mai putini functionari publici”, a explicat Johnson.

Boris Johnson le-a cerut mai devreme in mai ministrilor sa reduca 90.000 de posturi publice, aproximativ o cincime din total, pentru a reveni la nivelurile din 2016.

„Costul functionarii guvernului nu trebuie sa fie mai mare decat cel absolut necesar pentru a sluji adecvat populatia. Iar cum in momentul de fata numeroase familii si companii se straduiesc sa-si scada cheltuielile, pe fondul cresterii inflatiei pe plan global, este corect sa facem acelasi lucru”, a argumentat el.

In ce-l priveste, secretarul general al sindicatului PCS (Public and Commercial Services, principalul sindicat al angajatilor la stat in Marea Britanie), Mark Serwotka, a criticat faptul ca „premierul le multumeste functionarilor publici intr-o propozitie, iar in urmatoarea le spune ca locurile lor de munca sunt periclitate”. „Este rusinos si ii cerem sa demisioneze imediat, pentru binele tarii”, a conchis liderul sindical.

„Functionarii publici au muncit din greu in pandemie cu resurse deja subdimensionate, asa incat taierea in si mai mare masura a posturilor este mai mult decat lipsita de ratiune, va duce la haos. Avem nevoie de mai multe posturi in serviciul public, nu de mai putine”, a insistat Serwotka.

La randul sau, Mike Clancy, secretarul general al sindicatului Prospect, reunind ingineri si cercetatori, a atentionat ca membrii acestuia „vor fi foarte maniosi ca premierul pare sa le dea cu piciorul, spunandu-le ca unul din cinci va pleca”. „In plus, dincolo de teama ca-si vor pierde locul de munca, functionarii se confrunta si cu criza costului vietii, pe care premierul nu a facut decat sa o adanceasca”, a adaugat Clancy.

Un purtator de cuvant guvernamental a mentionat ca „a fost corect ca personalul din serviciile publice sa fie intarit in perioada Brexitului si a pandemiei, dar acum trebuie sa revenim la nivelurile de personal din 2016 si li s-a cerut tuturor departamentelor guvernului sa prezinte cum se poate realiza acest lucru”.

Comentarii: