Invers fata de Romania. Noua majoritate din Bulgaria se formeaza FARA partidele corupte: „Prioritatea numarul unu este sa oprim coruptia”

politica

Perspectiva formarii unui guvern pare sa prinda contur in Bulgaria, dupa scorul surpriza obtinut de un nou partid anticoruptie in alegerile parlamentare anticipate desfasurate duminica, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Formatiunea ”Continuam Schimbarea”, condusa de doi intreprinzatori scoliti in SUA si care sunt ministri in actualul guvern interimar, a depasit cu mult prognozele din sondaje si a obtinut peste 25% din voturi, conform rezultatelor partiale dupa numararea a 75% din buletinele de vot. Locul doi a fost ocupat de partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, cu circa 22% din voturi.

Voturile din strainatate ar putea sa mareasca si mai mult avansul noii formatiuni conduse de Kiril Petkov si Assen Vassilev, aproape novici in politica, dar care au stiut sa se prezinte ca exponenti ai unei miscari anticoruptie, dupa ce alte partide noi – aparute in urma protestelor de anul trecut impotriva lui Borisov – si cu un mesaj similar nu au reusit sa formeze o majoritate dupa alegerile din aprilie si iulie.

”De data aceasta, vom avea o coalitie guvernamentala din patru partide”, anticipeaza directoarea institutului Alpha Research, Boriana Dimitrova, in timp ce politologul Antoni Todorov considera ca ”partidele schimbarii trebuie sa se puna de acord asupra unui program minimal realizabil in cateva luni, iar daca este posibil sa-l largeasca apoi”.

Kiril Petkov, care aspira la postul de premier, a declarat ca doreste negocieri ”transparente” cu alte doua formatiuni ce s-au afirmat tot prin mesajul anticoruptie, respectiv coalitia de dreapta Bulgaria Democratica (6%) si partidul antisistem ”Exista un Astfel de Popor” (10%). Acesta din urma, condus de cantaretul Slavi Trifonov, s-a prabusit acum la urne dupa ce castigase alegerile din iulie. Partidul Socialist, de asemenea cu circa 10% din voturi, este un alt partener de neocolit intr-o asemenea formula de coalitie.

In schimb, partidul GERB si cel al minoritatii turce (MDL, 14%) sunt excluse din discutii, ca urmare a practicilor de coruptie ce li se reproseaza din perioada de un deceniu cand Boiko Borisov a fost la putere. Cu toate ca partidele contestatare aparute in urma protestelor anticoruptie de anul trecut, si care acum ar putea face parte din aceasta coalitie, ii vad pe conservatori si pe socialisti ca facand parte din acelasi sistem corupt.

”Prioritatea numarul unu este sa oprim coruptia, care inghite resurse enorme. Fara aceasta, nu vom putea imbunatati sanatatea publica”, considera Kiril Petkov, in timp ce Bulgaria este grav afectata de un nou val de COVID-19, cu o rata a mortalitatii printre cele mai ridicate in lume.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: