Investie uriasa a Chinei in Ungaria: 7,3 miliarde de euro intr-o uzina de baterii electrice pentru Mercedes-Benz, BMW, Stellantis si Volkswagen

money

Grupul chinez CATL a anuntat vineri ca va construi in Ungaria o uzina de baterii electrice in valoare de 7,3 miliarde de euro, in conditiile in care cel mai mare producator mondial de baterii pentru autovehicule se pregateste sa raspunda unor comenzi crescute venite din partea constructorilor de automobile, transmite Reuters, citata de Agerpres.

CATL a precizat ca lucrarile de constructie la uzina sa de baterii cu o capacitate de 100 GWh, ce va fi amplasata in orasul Debretin, estul Ungariei, cea mai mare investitie de peste hotare a grupului chinez, vor incepe in acest an, dupa obtinerea aprobarilor necesare, urmand sa se intinda pe o perioada de maxim 64 de luni.

La finalizare, aceasta ar urma sa fie cea mai mare uzina de celule pentru baterii electrice din Europa si, de asemenea, a doua facilitate de productie a CATL din regiune. La uzina de la Debretin vor fi produse celule si module de baterii pentru constructori auto precum Mercedes-Benz, BMW, Stellantis si Volkswagen.

Aceasta investitie va marca „un salt urias in expansiunea globala a CATL”, a subliniat fondatorul si presedintele grupului chinez, Zeng Yuqun.

In paralel, compania chineza continua cu planurile privind debutul productiei de baterii in America de Nord pana in 2026, pentru clienti precum Ford Motor, in pofida tensiunilor dintre Beijing si Washington.

Investitia CATL este cruciala si pentru Ungaria, care a devenit un hub important pentru productia de vehicule electrice si baterii in Europa. Debretin este deja locul unde se construieste o uzina a grupului auto german BMW, in timp ce rivalul Audi are deja o uzina la Gyor, vestul Ungariei, iar Mercedes-Benz opereaza o uzina la Kecskemet, centrul Ungariei.

Compania chineza a mai anuntat ca examineaza de asemenea posibilitatea de a-si uni fortele cu partenerii locali pentru a pune la punct facilitati pentru materialele necesare productiei de baterii in Europa.

Mai mult despre:

Comentarii: