Investigatie Reuters: O firma americana a furnizat tehnologie de retelistica unui producator de rachete rusesti

externe

De cand Rusia a anexat Crimeea in 2014, companiilor americane le-a fost interzis sa faca afaceri cu MMZ Avangard, o firma care produce rachete pentru una dintre cele mai sofisticate arme ale Rusiei, sistemul de aparare aeriana S-400, potrivit Reuters.

Chiar si in timp ce Statele Unite luau masuri pentru a diminua afacerile MMZ Avangard, o companie americana de tehnologie cotata la bursa, Extreme Networks, furniza MMZ Avangard echipamente de retelistica de calculatoare pentru sistemele sale IT de birou.

Intr-o declaratie pentru Reuters, Extreme Networks a precizat ca, pe baza informatiilor furnizate de agentia de presa, crede ca este ”posibil” ca echipamentele sa fi fost vandute catre MMZ Avangard cu ajutorul unui cumparator surogat. Extreme a precizat ca echipamentele au fost vandute ”fara stirea sa”. De asemenea, Extrem Networks a mai declarat ca va raporta autoritatilor americane constatarile sale privind aceste potentiale vanzari.

Ucraina a acuzat Rusia ca a desfasurat rachete fabricate de MMZ Avangard impotriva unor tinte terestre de cand Rusia a lansat ceea ce ea numeste ”operatiunea sa special” la 24 februarie. Autoritatile ucrainene au declarat ca rachetele MMZ Avangard au ucis cel putin treizeci de civili intr-un atac macabru impotriva unui convoi la marginea orasului Zaporojie, situat in sudul tarii, luna trecuta. Nici oficialii Kremlinului, nici MMZ Avangard nu au raspuns la intrebarile jurnalistilor Reuters pentru a oferi lamuriri suplimentare. De asemenea, compania mama a MMZ Avangard, Almaz-Antey, nu a facut niciun comentariu.

Intre 2017 si 2021, MMZ Avangard a obtinut echipamente Extreme in valoare de peste o jumatate de milion de dolari pentru sistemele sale IT, potrivit registrelor de afaceri analizate de Reuters. Produsele au inclus switch-uri de mare viteza, o componenta esentiala a retelelor IT si software.

Cat de eficiente sunt sanctiunile occidentale

Faptul ca o companie militara rusa, identificata ca fiind o amenintare de catre Washington, a continuat sa achizitioneze echipamente informatice americane reprezinta o problema care arata cum tarile occidentale si-au supraestimat capacitatea de a sufoca economia rusa cu interdictii de export si sanctiuni comerciale. De asemenea, evidentiaza cat de dependenta este masinaria militara a Rusiei de echipamentele de inalta tehnologie din SUA.

Extreme Networks, care se tranzactioneaza la bursa NASDAQ si are sediul central in Morrisville, Carolina de Nord, si-a castigat o reputatie solida in Statele Unite ale Americii si este partener oficial al Ligii Nationale de Fotbal.

O investigatie Reuters din luna august a.c. a constatat ca, in timp ce Statele Unite si aliatii au interzis exporturile de inalta tehnologie catre Rusia pentru a incerca sa paralizeze industria sa de aparare, iar multe companii de tehnologie au anuntat ca au oprit exporturile catre Rusia, fluxul de componente de calculator din Occident catre clientii rusi nu s-a oprit.

Departamentul de Comert al SUA, care administreaza restrictiile la export, a refuzat sa comenteze acest subiect.

Companiile rusesti, inclusiv cele din sectorul militar, nu au practic alta optiune decat sa cumpere echipamente straine pentru a construi retelele de calculatoare necesare pentru afaceri. Rusia are o productie interna foarte limitata de echipamente de retea.

Infiintata in 1996, Extreme este un jucator junior in industria retelelor de calculatoare. Anul trecut, a inregistrat venituri de 1,1 miliarde de dolari, fata de 50 de miliarde de dolari pentru Cisco Systems.

Cu toate acestea, compania mai mica este un ”concurent semnificativ”, potrivit lui Alex Henderson, analist de retele si securitate la Needham and Company din New York. Armata americana, precum si NASA folosesc hardware-ul si suportul Extreme, potrivit inregistrarilor contractuale, iar compania si-a construit un profil de marketing substantial.

De asemenea, in Rusia, Extreme a avut clienti prestigiosi, precum Ministerul Sanatatii, fondul federal de pensii si Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova.

In declaratia sa, Extreme a precizat ca are o ”politica ferma de a nu lucra cu entitati sanctionate”, dar a adaugat ca nu este intotdeauna notificata cu privire la clientul final, in special atunci cand produsele sale sunt vandute prin intermediul asa-numitilor distribuitori ”de stocare”.

Extreme a numit unul dintre acesti distribuitori ca fiind RRC si a declarat ca, in opinia sa, RRC a fost ”complice” la schema de aprovizionare a MMZ Avangard. RRC si compania mama din Cipru, BD Enterprise Networking, nu au droit sa faca niciun fel de comentariu fata de acest subiect.

Nu era un secret in Rusia ca MMZ Avangard folosea echipamente Extreme. La sfarsitul anului 2019, producatorul de rachete a lansat o licitatie prin intermediul platformei online de achizitii publice din Rusia, spunand ca are nevoie de piese de schimb pentru retelele de calculatoare Extreme pe care le detine. Extreme nu a contestat acest lucru, dar a spus ca nu ar fi fost neaparat la curent cu o astfel de licitatie.

In ceea ce priveste procesarea comenzilor de achizitie ale MMZ Avangard, numele producatorului de rachete nu a aparut in registrele Extreme. In schimb, angajatii Extreme din Moscova au inregistrat comenzile ca fiind plasate de o companie numita OOO DEMZ, conform e-mailurilor si inregistrarilor de vanzari.

”A fost necesar sa se foloseasca o acoperire, deoarece compania rusa se afla pe lista neagra in SUA”, a declarat una dintre persoanele din firma, dar care a dorit sa ramana sub protectia anonimatului. Din iulie 2014 a fost interzis pentru companiile americane sa faca afaceri cu MMZ Avangard, cand Departamentul Trezoreriei SUA a inclus compania mama a acesteia, Almaz-Antey, pe lista firmelor sanctionate.

MMZ Avangard a inceput sa cumpere produse de la Extreme in decembrie 2017 si a fost disimulata sub acoperirea DEMZ in registrele de afaceri ale Extreme de la acea data, potrivit e-mailurilor si altor documente consultate de Reuters. Cea mai recenta tranzactie folosind acoperirea DEMZ pe care Reuters a identificat-o a fost in septembrie 2021. In total, inregistrarile arata ca Extreme a expediat in acest mod bunuri in valoare de aproximativ 645.000 de dolari in perioada respectiva.

DEMZ este o companie mica cu sediul in Dmitrov, un oras situat la 80 de kilometri nord de Moscova. In registrele companiei rusesti figureaza Vladimir Markov ca director general al acesteia. Contactat telefonic, Markov a declarat ca DEMZ, care producea unelte pentru intretinerea vagoanelor, si-a incetat toate operatiunile in 2016. Acesta a spus ca nu a auzit niciodata de Extreme sau de faptul ca DEMZ ar fi cumparat echipamente Extreme pentru sine sau in numele altora.

Constructii navale

In Rusia, Extreme a mai furnizat echipamente IT si altor companii militare, potrivit documentelor de afaceri consultate de Reuters.
Una dintre acestea a fost United Shipbuilding Corp. Compania are sediul central in Sankt Petersburg si opereaza o serie de santiere navale rusesti, fabricand orice, de la fregate la submarine. La fel ca MMZ Avangard, United Shipbuilding figureaza pe lista entitatilor sanctionate de catre Trezoreria SUA din iulie 2014.

O alta entitate a fost Concern Morinformsystem-Agat, un producator de radare si alte sisteme electronice militare. Potrivit documentelor, inclusiv o licitatie publica din iulie 2020, Concern Morinformsystem-Agat se baza pe echipamente de la Extreme pentru unele dintre sistemele sale, care erau apoi montate pe navele de razboi ale United Shipbuilding, se mai arata in analiza Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: