Investitiile in distributia de energie electrica trebuie dublate, altfel cursa pentru decarbonizarea economiei europene va fi pierduta

pagina verde

retea electrica, statele baltice, 2025, BRELL, Europa

Retelele de distributie din Europa trebuie modernizate de urgenta pentru a permite electrificarea masiva a transporturilor, a incalzirii si a industriei, pentru a integra sursele regenerabile de energie si pentru a rezista la fenomene meteorologice extreme mai frecvente si la amenintari cibernetice, relateaza Bloomberg.

Studiul „Grids for Speed”, realizat de Asociatia europeana Eurelectric, arata ca investitiile in retelele de distributie ar trebui sa creasca de la o medie de 33 de miliarde de euro la 67 de miliarde de euro pe an intre 2025 si 2050, ceea ce reprezinta aproximativ 20% din ceea ce a cheltuit UE pentru importurile de combustibili fosili in 2023.

Ridicarea vitezei retelei va reduce semnificativ importurile de combustibili fosili, va crea peste 2 milioane de locuri de munca, va aduce economii de energie si va asigura o aprovizionare mai fiabila cu energie electrica, accelerand in acelasi timp decarbonizarea economiei europene.

Pana in 2050, energia electrica va reprezenta 60% din consumul final de energie, fata de 23% in prezent, iar capacitatea de productie din surse regenerabile va fi crescut de sase ori fata de 2020, cu 70% din productia de energie din surse regenerabile. Cererile de conectare cresc mai repede decat modernizarea retelei si vor continua sa creasca pe masura ce electrificarea sectoarelor de utilizare finala avanseaza. Aceste evolutii pun presiune asupra retelei.

Investitiile vor ajuta UE sa economiseasca 309 miliarde de euro in fiecare an din importurile de combustibili fosili intre 2040 si 2050.

„Pentru o tranzitie energetica de succes, UE are nevoie de cantitati masive de capacitate suplimentara de retea. Volumele de investitii pentru operatorii de sisteme de distributie trebuie sa se dubleze. In timp ce acest lucru va necesita o crestere semnificativa, costul lipsei de investitii este si mai mare. Pentru a reusi, avem nevoie de randamente atractive pentru investitori pentru a putea finanta, de tehnologie si de o electrificare rapida pentru a gestiona taxele de distributie”, a declarat presedintele Eurelectric si directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum.

Pregatirea retelei pentru viitor depinde, de asemenea, de lantul de aprovizionare. Chiar daca investitiile necesare sunt indeplinite, lipsa actuala a cuprului, termenele de fabricatie prelungite si costurile transformatoarelor pot impiedica dezvoltarea infrastructurii. Astfel de blocaje trebuie abordate prin planificare strategica, printr-o colaborare sporita intre factorii de decizie politica si industrii si prin noi initiative de formare pentru a asigura o forta de munca calificata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: