A inviat Emil Constantinescu. Anunta prabusirea Vestului: „Civilizatia occidentala intra in decadenta”

politica

Civilizatia occidentala intra in decadenta, elitele se dizolva, discursul politic se prabuseste in populism, a declarat, marti, fostul sef de stat Emil Constantinescu, presedinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului.

„Suntem intr-un moment in care civilizatia occidentala intra in decadenta. Elitele se dizolva, este o proasta intelegere si confuzie intre masificarea invatamantului si democratizarea invatamantului. Discursul politic se prabuseste in populism, democratiile au nevoie de constiinta democratica, nu numai de institutii democratice”, a afirmat Constantinescu cu prilejul participarii sale la o conferinta pe tematica relatiilor romano-arabe.

Potrivit fostului sef de stat, cultura Levantului este de fapt leaganul culturii si civilizatiei occidentale. In opinia sa, principalul scop al diplomatiei culturale este crearea unei culturi a pacii prin educatie.

„Diplomatia culturala nu vizeaza in primul rand rezolvarea conflictelor deschise sau congelate, scopul principal este crearea unei culturi a pacii prin educatie. (…) Institutul pe care l-am creat a incheiat un parteneriat cu Centrul cultural european romano-arab, pentru ca avem impreuna acest scop comun – crearea unei culturi a pacii prin dialog. Deviza sub care am lansat acest dialog e intelegerea celuilalt. Nu exista un dialog adevarat decat intre cei care-si pastreaza identitatea, numai astfel pot intelege mai bine identitatea celuilalt. Iata de ce va invit, domnilor ambasadori si distinse personalitati din elita academica, sa colaboram la acest lung drum de pastrare a identitatilor intr-un dialog deschis si sincer”, le-a spus Constantinescu participantilor la eveniment, conform Agerpres.

El a marturisit ca lumea araba a inceput sa-l atraga din copilarie. „Atractia lumii arabe pentru mine incepe din copilarie. Ea a inceput cu povestea lui Aladin, o frumoasa poveste a destinului, cu Seherezada”, a mai declarat Constantinescu.

Acesta a amintit ca atunci cand a fost ales rectorul Universitatii din Bucuresti (UB) una dintre primele initiative pe care le-a avut a fost infiintarea unui centru de studii arabe la UB.

Constantinescu a mentionat ca atunci cand a devenit presedinte al Academiei de Diplomatie Culturala din Berlin, a lansat „Initiativa Levant pentru pace globala”.

Directorul Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, Paulina Popoiu, a mentionat ca sunt zece ani de relatii intre aceasta institutie si ambasadele tarilor arabe la Bucuresti.

„In Anul Centenar al Romaniei este o deosebita placere sa vorbim de alti 100 de ani de relatii romano-arabe. (…) Sarbatorim astazi 100 de ani de relatii diplomatice, dar mai mult de 100 de ani de relatii de prietenie. Sarbatorim si 10 ani de relatii intre Muzeul Satului si toate ambasadele tarilor arabe din Bucuresti. La putin timp de la preluarea de catre mine a conducerii Muzeului Satului, am creat programul denumit ‘Dialogul civilizatiilor’ si am inceput acest dialog cu Algeria”, a adaugat Popoiu.

La finalul evenimentului, cei prezenti au avut prilejul sa vada expozitia de pictura „File din Album”, cuprinzand imagini din Romania si tari arabe. Potrivit organizatorilor, lucrarile realizate de Vladimir Ivanovici si Paul Mecet sunt expuse de marti pana pe 14 octombrie la Muzeul National al Satului. Expozitia poate fi vizitata in intervalul orar 11,00 – 18,00.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: