Ioana Mihaila, noul ministru al Sanatatii. Iohannis a semnat decretul

politica

Presedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru numirea Ioanei Mihaila in functia de ministru al Sanatatii.

Administratia Prezidentiala transmite intr-un comunicat de presa ca ceremonia de investitura are loc la ora 18:15 la Palatul Cotroceni. Ulterior, Iohannis sustine o declaratie de presa.

Mihaila a fost propunerea USR PLUS pentru conducerea Ministerului Sanatatii, dupa ce, in urma cu exact o saptamana, premierul Florin Citu l-a demis pe Vlad Voiculescu.

Au urmat sapte zile tensionate in coalitie, impacarea venind marti seara, prin semnarea unui protocol care sa reflementeze pe viitor conditiile in care premierul poate schimba ministrii.

Despre Mihaaila Citu a evitat sa dea prea multe declaratii. A spus inca ca asteapta de la aceasta sa reformeze ministerul, inclusiv prin restructurarea sau eliminarea posturilor. Printre acestea Citu l-a numit si pe cel al secretarului adjunct al MS, despre care Voiculescu a spus ca e fost securist si actual informator al PSD, platit degeaba din bani publici.

Planurile Ioanei Mihaila

In prima declaratie publica, transmisa miercuri dimineata intr-un comunicat al USR-PLUS, Mihaila a anuntat ca va lua masuri pentru spitale, pentru a face fata situatiei cauzate de pandemia de COVID-19 si va ”reface infrastructura de sanatate”.

„Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin masuri concrete care sa vina in sprijinul spitalelor. Sunt medic si cunosc indeaproape care este situatia din spitale si cu ce se confrunta colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de solutii ferme si clare si asta imi propun sa fac, alaturi de colegii mei din minister – sa venim in ajutorul lor, iar tot ce a fost facut bun pana acum va fi continuat.

Raman consecventa angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat in Ministerul Sanatatii: refacerea infrastructurii de sanatate, sprijinirea segmentului ambulatoriu si a medicinei de familie, precum si alocarea finantarilor pe criterii obiective. Depolitizarea sistemului de sanatate va fi un punct esential al mandatului meu”, a declarat Ioana Mihaila, potrivit comunicatului USR PLUS.

Cine e Ioana Mihaila

Ioana Mihaila s-a nascut in 1980 si este de profesie medic primar endocrinolog si un cunoscut antreprenor in domeniul medical din judetul Bihor, unde a pornit de la zero un mic cabinet medical care s-a transformat in cativa ani intr-o clinica de specialitate cu zeci de angajati, implicati in tratarea pacientilor din judet, furnizand servicii medicale de o calitate evaluata la superlativ de institutiile de specialitate.

Absolventa a Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, Ioana Mihaila s-a clasat intre primii 100 de candidati pe tara la examenul national de rezidentiat, profesand ca medic endocrinolog in Cluj si in Oradea, iar in 2016 a promovat cu nota 10 examenul pentru obtinerea gradului de medic primar.

A coordonat caravane medicale prin care au fost oferite servicii medicale gratuite in satele din judetul Bihor. Ioana Mihaila a fost numita in functia de secretar de stat in Ministerul Sanatatii la inceputul anului 2021.

In aceasta calitate, a coordonat activitatile de gestionare a investitiilor in sistemul medical romanesc din fonduri externe si elaborarea componentei de sanatate din Planul National de Redresare si Rezilienta, cea mai importanta oportunitate de investitie in infrastructura de sanatate a Romaniei. Ioana Mihaila este casatorita si are doi copii.

 

Mai mult despre: ,

Comentarii: