politica

Iohannis a anuntat noua Strategie Nationala de Aparare. Documentul va fi maltrat in Parlamentul PSD, care trebuie sa-si dea acordul

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o declaratie de presa dupa sedinta CSAT.

Principalele declaratii:

Punctul central l-a constituit analiza noii Strategii Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024

Strategia a fost elaborata in contextul pandemiei. In aceste conditii speciale, relatiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, ceea ce sporeste impredictibilitatea mediului international.

Perspectiva unei evolutii ciclice a virusului obliga statul roman sa continue masurile pentru gestionarea unei asemenea crize pe multiple planuri, inclusiv cresterea rezilientei economice.

Politicile publice din domeniul securitatii nationale vor fi concepute si implementate avand ca beneficiar final cetateanul, pentru ca fiecare roman trebuie sa simta ca traieste intr-un mediu sigur si sa aiba incredere ca institutiile il apara si il protejeaza.

Romania e un stat care trebuie sa-si apere cetatenii, care le asigura securitatea, le respecta drepturile. E tara care isi apara valorile, interesele, simbolurile, bunurile nationale si resursele naturale, patrimoniul.

Documentul va fi transmis Parlamentului si sper ca in cel mai scurt timp, Romania sa aiba aprobata o noua strategie

Au fost si alte puncte pe ordinea de zi. Armata Romaniei va participa cu un efectiv de 1940 de militari si civili la misiuni in afara tarii, cu 436 mai putin decat in acest an

MAI va participa cu 841 militari, cu 181 mai putini decat in 2020

Numarul de cazuri de infecatari ramane destul de constant, ne mentinem inca pe un platou. Vom depasi cu bine aceasta etapa, daca ramanem vigilenti si responsabili. Daca purtam masti, pastram igiena si mentinem distanta, vom face posibila ridicarea mai rapida a cat mai multor restrictii

Declaratia integrala a presedintelui Iohannis

Am condus astazi sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in care au fost abordate mai multe teme relevante pentru apararea tarii si securitatea nationala.

Punctul central de pe ordinea de zi l-a constituit analiza noii Strategii Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024 si vreau sa va prezint mai multe aspecte legate de acest document esential pentru siguranta cetatenilor si securitatea nationala in ansamblu.

In primul rand, Strategia a fost elaborata in contextul unei pandemii care a afectat toate statele lumii si care a declansat o criza economica profunda. In aceste conditii speciale, relatiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, fapt care sporeste volatilitatea si impredictibilitatea, deja accentuate, ale mediului de securitate international.

Romania a trebuit sa faca fata intr-un timp scurt acestei pandemii, iar perspectiva unei evolutii ciclice a virusului obliga statul roman sa continue masurile pentru a creste capacitatea de gestionare a unei asemenea crize pe multiple planuri: medical, al ordinii publice, din perspectiva sistemului educational, a asigurarii serviciilor publice si mai ales in ceea ce priveste cresterea rezilientei economice.

Noua Strategie ofera raspunsuri la intrebarile esentiale privind obiectivele noastre nationale prioritare pentru asigurarea securitatii Romaniei si a cetatenilor sai si arata ce avem de facut pentru a le atinge.

Politicile publice din domeniul securitatii nationale vor fi concepute si implementate avand ca beneficiar final cetateanul, pentru ca fiecare roman trebuie sa simta ca traieste intr-un mediu sigur si sa aiba incredere ca institutiile il apara si il protejeaza.

Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024 opereaza cu acelasi concept de securitate nationala extinsa, introdus si definit in precedentul document. Pe langa apararea armata, inteleasa in dubla calitate, de aparare nationala si aparare colectiva, Strategia vizeaza si alte dimensiuni precum politica externa, ordinea publica, educatia, sanatatea, economia, mediul, securitatea energetica sau securitatea cibernetica.

Am gandit aceasta Strategie ca pe un instrument care fundamenteaza o viziune si o directie in materie de securitate nationala privind deopotriva cetateanul, societatea in ansamblul sau si institutiile statului.

Romania este un stat care trebuie sa isi apere cetatenii oriunde s-ar afla ei, care le asigura securitatea, care le respecta drepturile si pune institutiile publice in serviciul lor. Este, totodata, tara care isi apara valorile, interesele, simbolurile, dar si bunurile nationale si resursele naturale. Este o tara care stie sa-si protejeze patrimoniul, domeniile de excelenta si care are ca prioritati educatia, sanatatea si siguranta cetateanului. Nu in ultimul rand, Romania este un stat care contribuie la mentinerea securitatii colective, alaturi de partenerii ei, si la promovarea democratiei si libertatii.

Toate acestea presupun continuitate in angajamente si predictibilitate in actiuni. In aceasta constructie, este evident ca Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si Uniunea Europeana sunt reafirmati ca piloni ai politicii noastre externe si de securitate.

Strategia Nationala de Securitate pentru urmatorii patru ani implica o noua abordare si propune un management al problematicii de securitate nationala cu accent pe gestionarea integrata a riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor.

Este o abordare determinata de schimbarea de paradigma de la nivel global si care tine cont de evolutiile din regiune, de deteriorarea relatiilor dintre NATO si Federatia Rusa, de proliferarea terorismului, de amenintarile hibride si cele cibernetice, dar si de alte tipuri de provocari.

De asemenea, ca element de noutate, Strategia se raporteaza la un concept multi-dimensional al securitatii, bazat pe relatia securitate – prosperitate – stat de drept – democratie – identitate, echilibrul dintre stat si individ ca beneficiari ai securitatii nationale.

Siguranta cetateanului ramane, in mod evident, un element cheie al abordarii, statul avand datoria de a identifica strategii sectoriale eficiente de protejare a sa. Pe cale de consecinta, gestionarea securitatii presupune si participarea societatii civile.

Tocmai de aceea, Strategia incurajeaza colaborarea si coordonarea inter-institutionala mai eficienta, inclusiv prin constituirea unui Grup de Reflectie Strategica, astfel incat schimbarile din mediul international sa fie analizate si evaluate intr-un cadru comun.

Noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii se bazeaza pe o diagnoza clara a statului roman si a institutiilor sale publice. Doar cunoscand in profunzime starea societatii romanesti, pot fi corect identificate interesele si obiectivele noastre nationale de securitate, pot fi bine definite amenintarile, riscurile si vulnerabilitatile din perspectiva securitatii nationale si pot fi stabilite directiile de actiune.

In cadrul Strategiei, am acordat un rol central colaborarii public-privat, cetatean-comunitate si civil-militar, pentru ca parteneriatul cu romanii si cu societatea, in ansamblu, este de fapt cea mai puternica arma pentru a consolida capacitatea de a rezista in fata noilor tipuri de amenintari, care vin inclusiv pe fondul evolutiilor tehnologice. Responsabilitatea pentru a face fata noilor tipuri de atacuri subtile si subversive se afla la intersectia sferei sociale si individuale cu sfera institutionala publica si cu cea privata.

Ramane un obiectiv prioritar modernizarea cadrului legislativ, care trebuie sa fie unul coerent si aplicat, capabil sa consolideze cultura de securitate in interiorul societatii noastre si sa faca posibila adaptarea la noile provocari a institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.

Acestea sunt cateva linii majore care au conturat proiectul noii Strategii Nationale de Aparare a Tarii, care are la baza conceptul unei Romanii normale, a unei tari care, prin institutii democratice puternice, isi protejeaza si isi apara toti cetatenii. Conform Constitutiei, documentul in integralitatea sa va fi transmis Parlamentului si sper ca, in cel mai scurt timp, Romania sa aiba aprobata o noua Strategie pentru perioada 2020-2024.

Pe ordinea de zi a sedintei CSAT de astazi au fost si alte puncte la care ma voi referi pe scurt. Asadar, am aprobat fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2021. Armata Romaniei va participa cu un efectiv de 1.940 de militari si civili la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, cu 436 mai putini decat in acest an, iar Ministerul Afacerilor Interne va participa cu 841 militari si politisti, adica cu 181 mai putini decat in 2020.

Tot in sedinta de astazi, am aprobat Programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva.

Fara o armata puternica, un stat nu are credibilitate internationala si strategica. Resursele importante destinate inzestrarii Armatei Romaniei fac posibila realizarea capabilitatilor de aparare nationala in cadrul sistemului de aparare colectiva a NATO si, in acelasi timp, programele multianuale coerente pot oferi industriei romanesti sanse de relansare, in special prin cooperare industriala cu firmele de profil ale aliatilor nostri.

In comunicatul scris veti gasi si alte detalii despre sedinta de astazi.

In finalul acestei declaratii de presa, tin sa fac unele precizari legate de evolutia epidemiei generate de noul coronavirus. Numarul de cazuri de infectari ramane destul de constant, cu unele cresteri, urmate de scaderi, ceea ce inseamna ca ne mentinem inca pe un platou. Vom depasi cu bine si aceasta etapa daca vom continua sa ramanem vigilenti si responsabili. Daca purtam masti, daca pastram igiena si mentinem distanta vom scadea foarte mult curba imbolnavirilor si, deci, vom face posibila ridicarea mai rapida a cat mai multor restrictii.

Dragi romani, va doresc multa sanatate! Aveti grija de dumneavoastra si de cei din jur!

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Ministrul de Interne, Catalin Predoiu, da asigurari ca „nu exista riscul unui flux masiv de migranti ilegali” in Romania

Ministrul de Interne, Catalin Predoiu, a afirmat ca, de la inceputul acestui an, s-au inregistrat…

13 minute ago

FMI prognozeaza ca economia „de razboi” a Rusiei va creste cu 3,2% in 2024, depasind toate economiile avansate, inclusiv SUA

Potrivit Fondului Monetar International, se asteapta ca economia Rusiei sa creasca semnificativ mai rapid decat…

43 de minute ago

Amenintarea cu bomba de la bordul unui avion care zbura spre Egipt si a aterizat de urgenta la Timisoara s-a dovedit a fi falsa

Alarma cu bomba de la bordul unui avion care transporta pasageri de la Wroclaw (Polonia)…

O oră ago

Directorul CIA avertizeaza: „Daca nu primeste ajutor militar, Ucraina ar putea pierde total razboiul in fata Rusiei pana la sfarsitul acestui an”

Directorul CIA, William Burns, a transmis un mesaj de avertizare legislatorilor din Washington DC, subliniind…

2 ore ago