Iohannis a avut dreptate. Ministrul de Interne si-a schimbat declaratiile referitoare la informarile SRI privind protestele din Piata Victoriei

news

Seful Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, si ministrul de interne, Carmen Dan, au fost audiati de comisia parlamentara de control al SRI. La iesirea de la audieri, niciunul dintre ei nu a vrut sa faca declaratii, precizeaza Digi24.

Cei doi au dat explicatii privind incidentele de saptamana trecuta, de la protestele din Piata Victoriei. Asta dupa ce ministrul de Interne a acuzat SRI ca nu a informat ministerul cu privire la grupurile violente care aveau de gand sa atace jandarmii. In replica, directorul SRI a declarat ca angajatii sai au respectat intocmai protocoalele.

Astazi, Adrian Tutuianu, seful Comisiei de control a SRI, a lasat de inteles ca ministrul Carmen Dan si-a schimbat declaratia in timpul audierilor din comisie.

„Doamna ministru a spus ca a primit niste SMS-uri, am verificat, s-au transmis, confirmate de ambele parti, si ca acele SMS-uri n-au continut date suplimentare celor pe care Ministerul de Interne le avea. Am spus ca comunicarea interinstitutionala a fost amplificata si derulata la nivelul cel mai inalt si am mai spus ca, incepand cu data de 2, beneficiarii legali de informatii au primit un numar important de informari cu privire la subiectele aflate in discutie. (…) Doamna ministru a spus ca a primit trei SMS-uri. Discutia o putem face, cate SMS-uri, semnate, nesemnate, dar cred ca-i mai putin relevant”, a declarat Adrian Tutuianu, presedintele Comisiei de control din Parlament a SRI.

Ce declara Carmen Dan pe 2 februarie: „Eu nu am primit informari cu privire la eventuale intentii de provocare. Aseara, intre 19:43 si 22:55, in mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Stefu si seful Politiei Bogdan Despescu au primit mesaje SMS de la ofiter din cadrul SRI. Datele primite nu semnalau riscuri in privinta tulburarii ordinii publice, intentia de a denatura caracterul manifestatiei, respectiv daca urmau sa faca acte de violenta si nici daca aveau mijloace pe care sa le utilizeze in acest scop.”

Presedintele Klaus Iohannis i-a solicitat, joi, ministrului de Interne, Carmen Dan, si Jandarmeriei sa explice de ce „au fost lasate elemente violente sa distruga o manifestatie pasnica”.

„La Ministerul de Interne s-a stiut foarte exact cand, unde si ce grupuri se pregatesc pentru a ‘sparge’ demonstratia din Piata Victoriei. In loc sa ii izoleze pe acestia acolo unde s-au adunat si s-a stiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lasat liberi sa se amestece printre demonstrantii pasnici, punand astfel in pericol nu doar demonstratia, ci au pus in pericol sanatatea si chiar viata romanilor simpli, care s-au dus sa demonstreze in mod pasnic”, a afirmat Iohannis.

Seful statului considera foarte grav faptul ca ministrul de Interne s-a dus la televizor si a spus ca nu a stiut nimic despre aceste evenimente.

„Pai daca nu a stiut nimic este cu atat mai grav. Inseamna ca nu conduce ministerul, ci doar sta in minister. Acest lucru este inadmisibil”, a adaugat Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: