Iohannis a facut ordine in Guvern. Dancila il umileste in public pe Melescanu pentru declaratiile privind situatia din Republica Moldova

politica

Premierul Viorica Dancila a sanctionat declaratiile de luni ale ministrului de Externe, Teodor Melescanu, in privinta crizei politice din Republica Moldova. MAE a avut, marti, o pozitie diferita fata de cea a ministrului, de luni.

„Unii s-au grabit cu declaratiile. Am facut o comisie la nivelul MAE din care fac parte toti factorii de decizie, ma refer la Administratia Prezidentiala si de la Guvern, la toti cei care sunt implicati in acest aspect si vom veni cu o pozitie comuna, o pozitie de tara”, a declarat Dancila.

Intrebata daca a vorbit cu presedintele Klaus Iohannis pe aceasta tema, Dancila a raspuns: „Da”.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis marti, referitor la criza politica din Republica Moldova, o pozitie diferita fata de cea exprimata, luni, de Teodor Melescanu. MAE afirma ca „intr-un stat democratic, vointa cetatenilor, exprimata prin vot (…) este singura care asigura un proces politic legitim, bazat pe dialog”.

„Avand in vedere evolutiile recente de pe scena politica a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coalitii guvernamentale si a unui nou guvern de catre Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,

Romania, ca partener strategic al Republicii Moldova, considera ca, intr-un stat democratic, vointa cetatenilor, exprimata prin vot si reflectata in configuratia politica a Parlamentului, este singura care asigura un proces politic legitim, bazat pe dialog”, precizeaza ministerul intr-un comunicat de presa remis marti, la cateva zile de la izbucnirea crizei de peste Prut.

Pozitia de azi a MAE este similara cu cea a UE si a statelor occidentale, care au recunoscut dreptul coalitiei PSRM – ACUM de a forma un guvern, in ciuda deciziilor Curtii Constitutionale a Moldovei.

Aceasta pozitie a MAE o contrazice pe cea a ministrului de Externe, Teodor Melescanu. Ministrul a precizat, luni, ca Romania nu recunoaste noul guvern de la Chisinau, pentru ca nu exista aceasta institutie de drept international.

Intrebat de jurnalisti direct daca MAE recunoaste Guvernul Maia Sandu, asa cum au facut-o deja Uniunea Europeana, dar si Rusia, Melescanu a dat un NU diplomatic.

„Nu exista institutia recunoasterii guvernului, exista recunoasterea unui stat. Noi suntem preocupati ca exista o situatie exploziva si vrem sa subliniem ca trebuie gasite modalitati de a fi depasita aceasta situatie. Atunci cand lucrurile se incurca, solutia e sa ne intoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problema”, a spus Melescanu, intr-o conferinta de presa.

La Chisinau, un nou guvern fost investit la data de 8 iunie, atunci cand Parlamentul format din majoritatea ACUM-PSRM a votat-o pe Maia Sandu in functia de premier, iar aceasta a depus juramantul.

In acelasi timp, insa, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul de numire in functie, iar fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC in functia de presedinte interimar, acesta anuntand ca dizolva Parlamentul si vor avea loc alegeri anticipate pe 6 septembrie.

Mai mult despre: ,

Comentarii: