Iohannis a primit semnale pozitive: „Pe 8 decembrie este posibil un vot in Consiliul JAI cu privire la aderarea Romaniei la Schengen”

actualitate

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca vede posibil un vot in Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea Romaniei la Schengen.

„Continui sa vad acest lucru ca fiind posibil. Cred ca inca mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevarat ca unii dintre prietenii nostri au venit cu noi intrebari. Suntem gata sa colaboram si suntem gata sa vedem un vot pe 8 decembrie. Nu este vorba ca sunt chestiuni cu totul noi care ar fi aparut, atata doar ca unele parteneriate trebuie intarite, unele aspecte trebuie discutate de o maniera mai cuprinzatoare si, dupa parerea mea, toate acestea sunt inca fezabile inainte sa aiba loc discutia de pe 8 decembrie”, a spus seful statului, dupa intalnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda, citat de Agerpres.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Riga, ca, daca pana la Consiliul JAI din 8 decembrie nu exista o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea Romaniei la Schengen, este posibila o amanare a acestei decizii cu o luna sau doua.

„Cred ca s-a vehiculat 8 decembrie ca si un termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate cand aceasta chestiune poate fi discutata, si interesul meu, al nostru, este ca atunci cand se voteaza sa avem un vot clar pentru accesul Romaniei la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni sa fortam un vot care poate nu este cel asteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie. Sansele Romaniei sunt relativ bune. Avem sanse bune sa fim acceptati in spatiul Schengen, dar cum am mai spus nu exista o garantie pentru asta. Sunt state membre din Uniune care mai au intrebari pentru noi, care mai au intrebari pentru sistemul Schengen”, a spus seful statului, dupa intalnirea cu omologul leton, Egils Levits.

El a subliniat ca Romania este dispusa si pregatita sa ofere raspunsuri tarilor care mai au intrebari cu privire la Schengen.

Comentarii: