Iohannis a promulgat bugetul pe 2022, imediat dupa ce CCR a respins sesizarea USR

news

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, marti, sesizarea USR privind Legea bugetului de stat pe 2022.

Potrivit unui comunicat al CCR, marti, plenul Curtii Constitutionale a preschimbat, din oficiu, termenul de judecata pentru aceasta sesizare, fixat initial miercuri.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi: a respins, ca inadmisibila, obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022. A respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constitutionale in raport cu critica de neconstitutionalitate extrinseca formulata numai in masura in care aplicarea lor se realizeaza dupa o eventuala modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. A respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constitutionale in raport cu criticile formulate”, se precizeaza in comunicat.

Vinerea trecuta, USR a depus o sesizare de neconstitutionalitate cu privire la Legea bugetului de stat pe 2022.

„In conformitate cu prevederile art. 146 lit. a) din Constitutia Romaniei, republicata, si ale art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deputatii mentionati in anexa atasata formulam prezenta sesizare de neconstitutionalitate a Legii bugetului de stat pe anul 2022, inregistrata la Camera Deputatilor cu codul PL-x nr. 611/2021 si la Senat cu codul L566/2021, pe care o consideram neconforma cu prevederile art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) si (2), art. 74 si art. 75 din Constitutia Romaniei, motiv pentru care solicitam instantei de contencios constitutional sa constate neconstitutionalitatea acesteia”, se preciza in sesizare.

Reprezentantii USR invocau incalcarea prevederilor constitutionale privind egalitatea in fata legii („prin nealocarea de resurse financiare proportionale cu necesitatile in Sectorul 1, fara aplicarea mecanismelor si algoritmului de alocare prevazute in Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale”) si dreptul la invatatura („prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local si judetean al elevilor la scoala, contrar Legii educatiei nationale nr. 1/2011”).

Conform semnatarilor sesizarii, au mai fost incalcate principiile legalitatii („prin adoptarea unui amendament lipsit de orice motivare si care profita exclusiv partidului din care fac parte initiatorii (PPU-SL”), bicameralismului („prin adoptarea in sedinta reunita a unui amendament care eludeaza Legea nr. 334/2006 privind finantarea partidelor politice, lege organica ce nu poate fi modificata si completata decat separat, mai intai de catre Senat, ‘Camera de reflectie’, si apoi de catre Camera Deputatilor, ‘Camera decizionala’) si principiul calitatii legii („prin caracterul neclar, imprecis si interpretabil a numeroase prevederi”).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: