Iohannis a promulgat Legea 5G. Chinezii sunt exclusi de la licitatii, Huawei va ramane pe tusa

news

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile implementarii retelelor 5G, anunta Administratia Prezidentiala. Legea contime prevederi care impiedica companiile chineze, precum Huawei, sa partticipe la licitatii.

Prevederi din lege care permit ca Huawei si alte companii chineze sa fie tinute la distanta:

Pentru realizarea scopului prevazut, utilizarea de tehnologii, echipamente si programe software in cadrul infrastructurii informatice si de comunicatii de interes national, precum si in retelele 5G, cu exceptia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiti potrivit OUG 111/2011, este conditionata de obtinerea de catre producatori a unei autorizatii, in conditiile prezentei legi. Autorizarea se acorda prin decizie a prim-ministrului pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in termen de 4 luni de la data solicitarii.

Avizul conform se fundamenteaza pe o serie de documente, precum si pe evaluari din perspectiva riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale si apararii tarii.

In situatia in care sunt identificate riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa securitatii tarii ca urmare a analizei, avizul CSAT este negativ.

Senatul a adoptat luni, in plen, in calitate de camera decizionala, proiectul de lege initiat de Guvern privind masurile referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile implementarii retelelor 5G.

S-au inregistrat 117 voturi „pentru”, 13 impotriva (din partea senatorilor AUR) si o abtinere.

Legea are drept scop adoptarea unor masuri referitoare la autorizarea producatorilor de tehnologii, echipamente si programe software utilizate in cadrul infrastructurilor informatice si de comunicatii de interes national, precum si in retelele de comunicatii electronice prin intermediul carora se asigura servicii de comunicatii electronice de tip 5G – retele 5G, in vederea prevenirii, contractarii si eliminarii riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale si apararii tarii.

Potrivit unui amendament al comisiilor juridica, economica, de aparare si pentru comunicatii din Senat, amendament insusit de plen, furnizorii care vor fi in situatia de a li se retrage autorizatiile pot folosi echipamentele pentru un termen de 7 ani in cazul retelelor si pentru zona de nucleu – 5 ani.

„Pentru realizarea scopului prevazut, utilizarea de tehnologii, echipamente si programe software in cadrul infrastructurii informatice si de comunicatii de interes national, precum si in retelele 5G, cu exceptia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiti potrivit OUG 111/2011, este conditionata de obtinerea de catre producatori a unei autorizatii, in conditiile prezentei legi. Autorizarea se acorda prin decizie a prim-ministrului pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in termen de 4 luni de la data solicitarii”, prevede proiectul adoptat.

Potrivit actului normativ, avizul conform se fundamenteaza pe o serie de documente, precum si pe evaluari din perspectiva riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale si apararii tarii. In situatia in care sunt identificate riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa securitatii tarii ca urmare a analizei, avizul CSAT este negativ.

Furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice autorizati pot utiliza numai tehnologii, echipamente si programe software in retelele 5G realizate de producatori autorizati, in conformitate cu prezenta lege.

De asemenea, constitutie contraventie utilizarea de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice a tehnologiilor, echipamentelor si programelor software in retelele 5G puse la dispozitie de producatori care nu au obtinut autorizarea stabilita de lege si se sanctioneaza cu amenda in cuantum cuprins intre 1% si 5% din cifra de afaceri.

Vicepresedintele liberal al Senatului, Alina Gorghiu, sustine ca „suntem suficienti de pregatiti pentru a lansa licitatia 5G si la fel de pregatiti sa avem un cadru legal pe o tema atat de importanta”.

Senatorul Claudiu Tarziu a propus retrimiterea la comisii a proiectului si a atras atentia existentei riscului de infringement pentru Romania, in lipsa notificarii Comisiei Europene. El a precizat ca grupul AUR a avut o corespondenta, in acest sens, cu Comisia Europeana. Propunerea de retrimitere la comisie a fost respinsa de plen dupa ce Claudiu Tarziu a dat citire unui document „transmis informal” de Comisie.

„Este o lege importanta strategica si sunt mirat de graba si superficialitatea prin care se doreste adoptarea. Nu a existat o dezbatere reala. (…) Legea nu respecta standardele europene si internationale de securitate cibernetica a retelelor 5G (…) Fara o dezbatere reala nu avem garantia ca tehnologia 5G este sigura din punct de vedere al securitatii cibernetice si al sigurantei sanatatii noastre. Poporul roman nu trebuie sa fie din nou cobai pentru noi tehnologii insuficient studiate”, a spus Tarziu, care a acuzat partidele din coalitie si PSD ca au trecut proiectul prin comisiile de specialitate ca „trenul prin gara”.

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a mentionat ca „proiectul este o solutie la amenintarile si vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale pe partea de comunicatii”.

Ea a explicat ca nu este necesara notificarea catre Comisia Europeana, pentru ca proiectul nu contine norme tehnice si nici reguli privind serviciile societatii informationale.

Presedintele Comisiei juridice, Iulia Scantei, a precizat ca textul raspunsului primit de grupurile AUR se regaseste in expunerea de motive a proiectului Guvernului dezbatut in plenul Senatului.

Senatorul USR PLUS Raul Trifan a apreciat ca proiectul de lege este „matur”, „echilibrat” si protejeaza interesele strategice ale Romaniei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: