Iohannis a retrimis bugetul in Parlament, PSD continua propaganda

pagina verde

Presedintele Klaus Iohannis a transmis vineri Parlamentului cererea de reexaminare a legii bugetului de stat pe 2019, apreciind ca acest lucru este necesar intrucat alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentata pe o prognoza nerealista, iar pe de alta parte, nu asigura o reala functionare a unor institutii publice cu rol esential in societate.

„Separat de motivele de neconstitutionalitate, consideram ca Legea bugetului de stat pe anul 2019 se impune a fi reexaminata de catre Parlament, intrucat alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentata pe o prognoza nerealista, iar pe de alta parte, nu asigura o reala functionare a unor institutii publice cu rol esential in societate. Mai mult, bugetul pentru anul 2019 afecteaza dezvoltarea comunitatilor locale si realizarea unor investitii strategice, in special segmentele programate de autostrada care ar trebui sa contribuie direct la dezvoltarea societatii.

Totodata, aceasta lege ar trebui reanalizata sub aspectul modului in care sunt alocate resursele in domeniile sanatatii si educatiei, cu atat mai mult cu cat au crescut in mod semnificativ alocarile destinate partidelor politice”, afirma presedintele in cererea de reexaminare, potrivit News.ro.

Argumentele sefului statului sunt: cadrul macroeconomic pe care s-a fundamentat bugetul anului 2019 este lipsit de realismul necesar unei constructii bugetare credibile; veniturile bugetare sunt supraestimate; cheltuielile bugetare sunt subestimate; deficitul bugetar pune in discutie respectarea unor obligatii asumate de Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene;  arhitectura bugetelor unitatilor administrativ teritoriale afecteaza dezvoltarea comunitatilor locale;  majorarea sumelor alocate pentru finantarea partidelor politice apare ca fiind nejustificata in raport cu subfinantarea altor domenii.

In prealabil consilierul prezidential Cosmin Marinescu a explicat, vineri, intr-o declaratie sustinuta la Cotroceni, ca veniturile din bugetul pe 2019 sunt supraevaluate, iar cheltuielile sunt subevaluate si ca cifrele arata ca banii din buget nu asigura plata tuturor pensiilor.

In replica, PSD spune ca Iohannis „nu intelege economie” si a plecat intr-o minivacanta de weekend, trimitandu-si consilierul economic sa vorbeasca, din nou, despre lipsa banilor. „Problema reala a comunitatilor locale nu e bugetul propus de PSD, care aloca bani in plus, ci faptul ca Iohannis a blocat bugetul”, a transmis PSD.

„PSD constata ca presedintele Klaus Iohannis nu a dorit sa isi schimbe obiceiul de a isi lua o minivacanta in weekend si nici sa riste sa se faca din nou de ras spunand ca nu mai sunt bani de pensii, de aceea astazi si-a trimis consilierul sa ne spuna aceeasi poezie de anul trecut si de acum doi ani. Toti cetatenii Romaniei s-au convins ca in fiecare an si fara nicio intarziere, guvernarea PSD+ALDE a asigurat fara probleme banii de pensii, salarii sau pentru asistenta sociala. Iohannis a gresit de prea multe ori cu predictiile economice incat atunci cand spune ca economia va merge rau, putem fi siguri ca va merge bine!”, a transmis, vineri, PSD.

„Iohannis nu intelege economie. A dovedit-o chiar miercuri cand ne-a aratat ca nu stie sa citeasca un proiect de buget. Spunea ca administratiile locale vor primi cu un miliard de lei mai putin, desi in realitate proiectul de buget propune cu 4,6 miliarde in plus. Problema reala a comunitatilor locale nu e bugetul propus de PSD, care aloca bani in plus, ci faptul ca Iohannis a blocat bugetul. Din acest motiv, alesii locali nu pot colecta 100% din impozitul pe venit, ci doar 71,5% cum era prevazut in bugetul pe anul trecut. Tot din cauza lui Iohannis, primarii nu pot incepe investitiile noi, in valoare de circa 5 miliarde lei”, au mai transmis social-democratii.

Potrivit acestora, in loc sa isi ceara scuze, dupa ce Curtea Constitutionala i-a respins sesizarea impotriva Legii Bugetului, „Iohannis se incapataneaza sa blocheze guvernarea PSD, in speranta ca cetatenii nu vor vota acest partid la viitoarele alegeri”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: