news

Iohannis a semnat decretul de pensionare a judecatoarei CSM Mariana Ghena. Cel care ii ia locul ar putea deveni noul sef al CSM

Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele de eliberare din functie pentru mai multi judecatori ca urmare a pensionarii, printre care se numara Mariana Ghena, membru in Consiliul Superior al Magistraturii.

Iohannis a semnat pensionarea judecatorilor Corina Corovei (judecator cu grad profesional la Judecatoria Turda), Mariana Ghena (judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii), Marta-Carmen Vitos (judecator la Curtea de Apel Cluj).

Presedintele a semnat, de asemenea, decretele privind eliberarea din functie ca urmare a pensionarii pentru judecatorii Jeni-Simona Marginean-Matei (Judecatoria Cluj-Napoca), Olimpia-Elisabeta Cunicel (presedintele Judecatoriei Orsova), Catalina Neacsu (Tribunalul Constanta), Maria-Stefania Pavel (Tribunalul Maramures), Toma-Florian Ciorgoda (delegat la Tribunalul Bucuresti), Constanta-Mariana Varsescu (Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti).

Sectia pentru judecatori a CSM a aprobat pe 22 decembrie cererea de eliberare din functie, prin pensionare, a judecatoarei Mariana Ghena de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, membru ales al Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecatoarea Mariana Ghena se pensioneaza, astfel, la 57 de ani, cu un an inainte de expirarea mandatului de 5 ani la CSM. Mandatul membrilor CSM, alesi in 2016, expira in 6 ianuarie 2023, iar organizarea noilor alegeri este una dintre mizele importante ale noului presedinte al CSM.

Pensionarea judecatoarei Mariana Ghena vine in contextul in care alegerile pentru sefia CSM au esuat, dupa ce cele doua judecatoare care au candidat – Andrea Chis si Gabriela Baltag – au fost respinse, si actualul presedinte al CSM, Bogdan Mateescu, s-a autopropus, iar plenul a votat sa ocupe functia interimar si dupa 6 ianuarie, cand ii expira mandatul, pana la organizarea unui nou tur de alegeri.

In locul Marianei Ghena ar urma sa vina in CSM judecatorul Marian Buda de la instanta suprema. El a fost urmatorul clasat dupa Mariana Ghena la alegerile pentru CSM din 2016 pentru posturile care revin instantei supreme.

Surse din CSM au declarat pentru HotNews.ro ca Marian Buda ar putea fi noul presedinte al CSM.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Pieleanu loveste cu un nou sondaj: Clotilde Armand pierde alegerile. Firea ar avea mai multe procente decat Nicusor Dan in Sectorul 1

Un sondaj dat publicitatii luni de Avangarde (institut patronat de Marius Pieleanu), realizat printre locuitorii…

2 ore ago

Ciuca il pune la punct pe Ciolacu: „Nu trebuie politizat subiectul cedarii unui sistem Patriot catre Ucraina”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat luni, referitor la posibilitatea ca Romania sa cedeze Ucrainei…

14 minute ago