politica

Iohannis, anunt major dupa sedinta CSAT: „Suntem gata sa gazduim o prezenta aliata crescuta pe teritoriul nostru. Romania are peste 600 de kilometri de frontiera comuna cu Ucraina”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru orice scenariu posibil in contextul situatiei de securitate din regiune.

„Astazi am facut o analiza completa a situatiei de securitate din regiune, inclusiv din punctul de vedere al implicatiilor militare, economice si energetice, dar si din perspectiva migratiei necontrolate. Romania are peste 600 de kilometri de frontiera comuna cu Ucraina si trebuie sa ne asiguram ca suntem pregatiti pentru orice scenariu posibil. Actuala criza de securitate creata de Rusia nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre securitatea regionala la Marea Neagra si nici macar despre securitatea europeana, ci este despre securitatea intregului spatiu euro-atlantic, de aceea in aceste momente este important ca la nivelul NATO si al UE sa dam dovada de unitate si solidaritate”, a spus seful statului la Palatul Cotroceni, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

„Am spus-o constant si repet ca suntem gata sa gazduim o prezenta aliata crescuta pe teritoriul nostru.

De altfel, in urma anunturilor SUA si ale Frantei, suntem in contact cu cei doi aliati pentru a stabili concret modalitatile de realizare pe teritoriul nostru a prezentei militare a celor doi parteneri”, a mai spus Iohannis.

Declaratia integrala a lui Iohannis dupa sedinta CSAT

Am incheiat sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in care am abordat situatia de securitate din Zona Extinsa a Marii Negre si de pe Flancul Estic al NATO. De asemenea, am examinat masurile privind dezvoltarea capacitatilor de raspuns la noile provocari ale mediului de securitate, care sa ne permita o consolidare a rezilientei Romaniei.

Astazi am facut o analiza completa a situatiei de securitate din regiune, inclusiv din punctul de vedere al implicatiilor militare, economice si energetice, dar si din perspectiva migratiei necontrolate. Romania are peste 600 de kilometri de frontiera comuna cu Ucraina si trebuie sa ne asiguram ca suntem pregatiti pentru orice scenariu posibil.

Actuala criza de securitate creata de Rusia nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre securitatea regionala la Marea Neagra si nici macar doar despre securitatea europeana, ci este despre securitatea intregului spatiu euroatlantic.

De aceea, in aceste momente este important ca la nivelul NATO si al Uniunii Europene sa dam dovada de unitate si solidaritate.

Vreau sa subliniez: avem un dialog permanent, extrem de dens si de substantial, la toate nivelurile, in cadrul NATO, cu Statele Unite ale Americii, in cadrul OSCE si al Uniunii Europene.

Escaladarea tensiunilor si consolidarea masiva a prezentei militare a Federatiei Ruse in proximitatea Ucrainei si in regiunea Marii Negre afecteaza securitatea si stabilitatea internationale.

Aceste demersuri ale Rusiei reliefeaza posibilitatea folosirii fortei impotriva Ucrainei, cu toate consecintele care pot decurge de aici.

De asemenea, actiunile recente ale partii ruse, prin propunerile inaintate in luna decembrie, incearca sa modifice in mod inacceptabil parametrii arhitecturii europene de securitate.

In egala masura, ne preocupa posibilitatea continuarii si aprofundarii folosirii tacticilor hibride, care complica situatia de securitate, inclusiv din perspectiva capacitatii de reactie.

Am analizat o gama intreaga de actiuni potentiale, de la atacurile cibernetice menite sa destabilizeze institutii si infrastructura critica, asa cum am vazut recent in Ucraina, pana la utilizarea energiei pentru a atinge obiective politice sau folosirea dezinformarii si a propagandei.

A fost un schimb de evaluari care a inclus, cum este si firesc, elementele care au reiesit din coordonarea noastra aprofundata si constanta cu aliatii si partenerii atat in cadrul NATO, cat si in cadrul Uniunii Europene.

Romania a sustinut si continua sa sustina abordarea actuala de la nivel euroatlantic. Am fost foarte activ implicati din punct de vedere diplomatic in adoptarea deciziilor la nivel aliat si european, prin prisma pozitionarii noastre geografice si a interesului strategic pe care Romania il are in stabilitatea Vecinatatii Estice a NATO si a Uniunii Europene.

Dialogul diplomatic trebuie sa aiba un rol primordial in detensionarea situatiei actuale si este important ca acesta sa continue. Discutiile recente cu Federatia Rusa, inclusiv cele din cadrul Consiliului NATO-Rusia, au permis prezentarea detaliata a abordarii NATO fata de situatia de securitate actuala, insistand asupra obiectivului clar al dezescaladarii.

Am transmis fara echivoc Federatiei Ruse interesele de securitate si ingrijorarile noastre, aliate, fata de conduita acesteia din ultimii ani, inclusiv din ultima perioada. De asemenea, alaturi de aliatii si partenerii nostri, am transmis si continuam sa transmitem mesaje clare, care sa sublinieze atasamentul nostru pentru apararea principiilor fundamentale si a valorilor spatiului euroatlantic din care facem parte, precum si a principiilor si normelor de drept international.

Totodata, reiteram sustinerea pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si a celorlalti parteneri estici, precum si pentru consolidarea rezilientei acestora.

Trebuie insa sa fim pregatiti si pentru scenariul in care partea rusa va refuza sa continue calea dialogului.

Actuala criza dovedeste o data in plus ceea ce am spus constant la nivel aliat inca de la inceputul primului meu mandat: consolidarea prezentei Aliate pe Flancul Estic al NATO, inclusiv in tara noastra, este foarte importanta pentru stabilitatea regionala, dar si pentru securitatea Aliantei in ansamblul sau si a cetatenilor din statele aliate. Indiferent de evolutiile actuale din regiune, NATO trebuie sa isi mentina la nivel ridicat capacitatea de descurajare si aparare, care sa ii permita sa isi indeplineasca eficient obiectivele strict defensive – repet, strict defensive – pentru care Alianta a fost creata.

Subliniez inca o data ca masurile luate de NATO pana in prezent pentru intarirea prezentei militare pe Flancul de Est reprezinta un raspuns eminamente defensiv la riscurile, amenintarile si provocarile de securitate in crestere din regiune.

Salut si cu acest prilej mesajele clare transmise inclusiv public de catre Presedintele Statelor Unite, Joseph Biden, si de catre Presedintele Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Statelor Unite si a Frantei – parteneri strategici ai Romaniei – de a spori prezenta in tara noastra, ca parte a raspunsului aliat la evolutiile de securitate din regiune.

Aceste demersuri sunt rezultatul eforturilor pe care eu personal si membri ai Guvernului le-am depus, inclusiv in cadrul discutiilor directe pe care le-am avut in ultima perioada.

Am spus-o constant si repet ca suntem gata sa gazduim o prezenta aliata crescuta pe teritoriul nostru.

De altfel, in urma anunturilor SUA si ale Frantei, suntem in contact cu cei doi aliati pentru a stabili concret modalitatile de realizare pe teritoriul nostru a prezentei militare a celor doi parteneri.

In paralel, la nivelul Uniunii Europene, discutam aprofundat despre o serie de masuri restrictive, adica sanctiuni, care, asa cum am decis la Consiliul European din decembrie, vor avea consecinte masive si costuri serioase pentru Federatia Rusa, daca aceasta va initia actiuni agresive impotriva Ucrainei. Este vorba despre o plaja extinsa de sanctiuni sectoriale si individuale, demersurile de pregatire a acestora fiind accelerate in ultima perioada.

In acest sens, am decis in sedinta CSAT o serie de masuri importante. Voi da, din motive lesne de inteles, doar cateva exemple, avand in vedere sensibilitatea tematicii. Cum ar fi continuarea demersurilor concrete pentru cresterea prezentei Aliate si a SUA pe teritoriul Romaniei, ca masura de intarire a securitatii statului roman.

Guvernul Romaniei si institutiile cu atributii in domeniu vor continua planificarea, la nivel interinstitutional, pentru gestionarea eventualelor intrari de refugiati pe teritoriul nostru si pentru a fi pregatiti sa gestionam efectele negative ale situatiei de securitate in domeniile economic, energetic si financiar-bancar.

De asemenea, vor fi urgentate procedurile de revizuire a proiectelor de lege referitoare la securitatea nationala cuprinse in Planul de implementare a Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024.

Seful Statului Major a prezentat astazi in CSAT un plan de masuri care vine in completarea, in continuarea planurilor deja existente, armonizate cu NATO, si care vor avea ca rezultat o pregatire corespunzatoare a Romaniei pentru orice scenariu. Acest plan a fost aprobat de CSAT.

Romania, ca membru al NATO, care este cea mai puternica alianta politico-militara din istorie, se bucura in prezent de toate garantiile de securitate si nu este cazul ca vreun cetatean al Romaniei sa se teama.

Ii asigur pe cetatenii Romaniei ca suntem angajati impreuna cu aliatii si partenerii nostri sa discutam, sa decidem si sa punem in practica cele mai eficiente masuri pentru siguranta noastra, a tuturor.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Piedone anunta ca e cautat insistent de PSD: „Am primit mesaje de la mai multe persoane ca ar fi bine sa ma retrag si sa o sustinem acum pe doamna Firea”

Cristian Popescu Piedone a anuntat, miecuri, ca este contactat insistent de reprezentanti ai PSD pentru…

O oră ago

Tupeu la Prahova. Iulian Dumitrescu si-a depus candidatura: „Am trecut prin furtuna, vreau sa le fac prahovenilor o viata mai buna”

PNL Prahova a transmis, miercuri, un comunicat de presa in care anunta ca Iulian Dumitrescu,…

O oră ago

Ciolacu, pocnit de amnezie: „Nu stiu cine este Ion Doldurea”. Doldurea, baron local PSD, este tatal patronului statiei GPL de la Crevedia

Premierul PSD Marcel Ciolacu a pretins miercuri ca nu mai stie cine este Ion Doldurea,…

3 ore ago

Proiectul secret american de inteligenta artificiala Maven a fost testat pe campurile de lupta din Ucraina. Tehnologia este folosita pentru detectarea automata a tintelor

Un proiect experimental de inteligenta artificiala (AI) dezvoltat de armata americana a avut rezultate mixte…

2 ore ago

Sondaj la Brasov: Coliban (USR) – 54,6%, Scripcaru (PSD-PNL) – 45,4%. Surse: „Nemultumiri mari in PSD si PNL”

Sondaj dezastruos pentru alianta PSD-PNL la Brasov. Candidatul aliantei, fostul primar George Scripcaru, se afla…

4 ore ago