politica

Iohannis anunta ca Romania vrea sa cumpere „avioane de ultima generatie, F-35”. Pretul unui astfel de avion este in jur de 80 de milioane de dolari

Presedintele Iohannis a anuntat, miercuri, la Baza 71 Aeriana „General Emanoil Ionescu” din Campia Turzii ca Romanai vrea sa achizitioneze „avioane de ultima generatie, F-35”.

Contextul de securitate de pe Flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice confirma necesitatea unei prezente mai consistente a NATO, a Statelor Unite si a altor aliati in regiunea Marii Negre si „vor urma curand anunturi concrete in acest sens”, a afirmat, miercuri, presedintele Klaus Iohannis.

„Noile tipuri de avioane intrate in dotarea Armatei, in special aeronavele F-16, permit executarea cu eficienta ridicata a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Fortelor Aeriene nu se va opri insa aici, avem in vedere sa achizitionam si avioane de ultima generatie, F-35”, a declarat Iohannis.

Pretul unui avion de lupta F-35 este in jur de 80 de milioane de dolari.

Discursul integral al lui Iohannis

Tocmai am incheiat vizita la aceasta baza aeriana situata in inima Transilvaniei, una deosebit de importanta pentru Armata Romaniei. Mi-au fost prezentate cateva tipuri de aeronave cu care sunt dotate Fortele noastre Aeriene si am avut discutii foarte bune, foarte aplicate despre capacitatile tehnice si pregatirea acestor aeronave si ale fortelor care sunt prezente aici.

Ma bucur sa constat ca avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a Fortelor Aeriene, dar si a Fortelor Terestre, doua componente de baza ale armatei noastre.

Romania a luat primele masuri pentru modernizarea fortelor armate inca de la inceputul anului 2015, odata cu semnarea acordului politic pe care l-am initiat si prin care am decis atunci alocarea a 2% din PIB pentru Aparare pentru o perioada de cel putin 10 ani.

De atunci, in concordanta cu deciziile asumate de Romania in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, am facut eforturi continue pentru a avea echipamente cat mai performante si pentru a optimiza pregatirea structurilor militare prin exercitii, tot mai complexe, inclusiv in format aliat.

Actualul context din vecinatatea noastra directa dovedeste, o data in plus, ca aceste masuri erau necesare: parcurgem o perioada extrem de tensionata, in care riscurile si amenintarile la adresa securitatii regionale, europene si euroatlantice, inclusiv a securitatii Romaniei, s-au amplificat.

Sunt evidente tendintele de revenire la politica de forta si de contestare a actualei ordini internationale liberale, precum si a arhitecturii europene de securitate, construite dupa Razboiul Rece.

In aceste conditii, trebuie sa fim foarte bine pregatiti pentru a contracara actiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu in spatiul cibernetic. Romania actioneaza ferm si consecvent pentru consolidarea solidaritatii si a unitatii NATO, iar relatia transatlantica reprezinta un element principal de sustinere a coeziunii aliate.

Din aceasta perspectiva, angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii in Europa sporeste consistenta si credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare si aparare in spatiul euroatlantic, confruntat, in prezent, cu amenintari semnificative in partea de Est a Europei.

Acest context de securitate confirma necesitatea unei prezente mai consistente a NATO, a Statelor Unite si a altor aliati in regiunea Marii Negre, pentru a asigura o postura consolidata de descurajare si aparare, asa cum am sustinut in mod repetat.

Reiterez, de aceea, in acest cadru, aprecierea mea deosebita pentru deciziile anuntate foarte recent ale Presedintilor Biden si Macron privind desfasurarea de forte militare in Romania, contributii extrem de relevante la efortul comun de descurajare si aparare in sudul Flancului Estic, la Marea Neagra si, in acelasi timp, expresie a solidaritatii si angajamentului acestor parteneri strategici ai Romaniei pentru securitatea noastra.

Am fost, in toata aceasta perioada, si suntem in contact strans la nivel diplomatic, operational si tehnic pentru stabilirea detaliilor si datelor exacte ale desfasurarii unitatilor militare americane si franceze in Romania si, fara indoiala, vor urma curand anunturi concrete in acest sens.

In ceea ce ne priveste, Romania este hotarata sa-si dezvolte si sa-si modernizeze in continuare capabilitatile militare, conform angajamentelor asumate in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.

In acelasi timp, vom acorda si pe mai departe o atentie sporita cresterii capacitatii operationale a tuturor structurilor militare, atat prin efort national, cat si in context multinational. Continuarea eforturilor strategice ale Romaniei pentru garantarea integritatii teritoriale si securitatea cetatenilor, precum si pentru acordarea de sprijin statelor aliate si partenere, in conformitate cu angajamentele internationale asumate, constituie o prioritate a politicii externe si de securitate a tarii noastre.

Totodata, cresterea rezilientei, atat la nivelul structurilor militare, cat si la nivelul institutiilor publice si al societatii in ansamblu reprezinta o directie principala de actiune subsumata implementarii Strategiei Nationale de Aparare a Tarii.

Dragi militari,

Armata Romaniei este o institutie fundamentala a statului, intotdeauna dedicata apararii independentei, integritatii si suveranitatii nationale a Romaniei.

Valorile morale pe care se bazeaza forta combativa a acesteia – onoare, patrie si datorie – constituie fundamentul misiunii fiecarui militar. Fortelor Aeriene le revine un rol major in consolidarea capacitatii de aparare a tarii noastre, fiind capabile sa execute misiuni complexe de aparare a spatiului aerian al Romaniei, precum si sa efectueze misiuni de transport aerian la mare distanta.

Noile tipuri de avioane intrate in dotarea Armatei, in special aeronavele F-16, permit executarea cu eficienta ridicata a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Fortelor Aeriene nu se va opri insa aici, avem in vedere sa achizitionam si avioane de ultima generatie, F-35.

Dragi militari,

Cetatenii romani va apreciaza pentru realizarile dumneavoastra profesionale si au un respect deosebit pentru patriotismul si dorinta de autodepasire care va caracterizeaza.

Va indemn sa va pregatiti si in continuare cu aceeasi tenacitate si daruire pentru nobila misiune de aparare a Romaniei.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

2 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

7 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

7 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

6 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

7 ore ago