Iohannis anunta marea curatenie: „Trebuie sa actionam. Eu m-am saturat de atatia penali si infractori in varful politicii romanesti” – Video

politica

Presedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o noua pozitie foarte dura fata de prezenta numerosilor politicieni cu probleme penale la varful Romaniei. „Eu m-am saturat, va spun,  de atatia penali si infractori in varful politicii romanesti”, a spus Iohannis.

„Cat de importanta este integritatea pentru schimbarea educatiei in Romania?”, l-a intrebat jurnalista Oana Dobre Dimofte.

„Ceea ce vedem in ziua de azi, in circul politic se datoreaza si faptului ca s-a pus cam rar problema valorilor si a integritatii in ultimii 30 de ani si ne dam seama ca s-a gresit profund. O societate este exact atat de buna cat este sistemul sau educational. Daca vrem altceva… Eu m-am saturat, va spun,  de atatia penali si infractori in varful politicii romanesti. Daca vrem altceva, trebuie sa actionam (aplauze). O scoala fara valori nu are valoare. Am ajuns in aceasta situatie pentru ca am lasat totul la voia intamplarii. Cred ca putem mai bine. Sunt convins ca putem mai bine, daca nu as fi convins ca putem mai mult de atat, nu as sta aici si nu as prezenta acest program publicului”, a declarat Iohannis, miercuri, cu ocazia lansarii proiectului Romania Educata.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Palatul Cotroceni ca proiectul „Romania Educata”, pe care l-a initiat si ale carui rezultate au fost puse in dezbatere publica, este unul strategic, el subliniind ca nu este o poveste politica sau programul sau electoral.

„‘Romania educata’ este un proiect strategic, ‘Romania educata’ vrea sa ajute la creionarea, la conceperea unui sistem educational pentru Romania secolului XXI, vrea sa ajute politicienii sa vina cu politici educationale bune, vrea sa ajute pe dascali sa reuseasca sa predea in asa fel incat sa fie si ei, si elevii multumiti, dar si parintii, dar si angajatorii. Este un proiect care vrea sa-l ajute pe directorul de scoala sa stie cum sa gestioneze unitatea de care raspunde, pentru a avea rezultate bune. Dar care sunt rezultatele care se masoara? Nu este chiar asa de simplu de gasit nici macar acest raspuns. (…) ‘Romania Educata’ nu este un proiect de lege, nu este un retetar simplu, nu este o poveste doar politica, nu este programul meu electoral, ‘Romania Educata’ este Romania noastra, a tuturor, pentru generatiile care vor veni”, a spus Iohannis.

El a subliniat ca educatia este baza generatiilor viitoare.

„O Romanie educata este o Romanie de succes, o Romanie puternica, o Romanie prospera, o Romanie care se profileaza bine in randul natiunilor. Asta ne dorim cu totii! Pentru asta am lucrat pana acum, aproximativ doi ani. Intre timp, avem un proiect bun, s-ar putea numi ‘un draft’, pe care il punem astazi in dezbatere”, a mai spus seful statului.

Potrivit lui, in prezent, exista elite in educatie, insa 40% dintre absolventii ciclului gimnazial sunt analfabeti functional, subliniind ca aceasta este o mare problema.

„20% dintre copiii Romaniei pleaca inainte sa termine scoala. Unde pleaca? Nu prea stim. Sunt copiii carora le fura cineva sansa de viitor. Sunt copii, majoritatea, care se pierd undeva. Foarte putini pot fi recuperati. Deci, avem rezultate, ca sa zicem asa, amestecate. Nu e bine! Daca vrem insa sa construim un sistem foarte solid, trebuie sa ne punem intrebarea: ce fel de pregatire vrem sa dam tinerelor generatii? Pentru ce anume sa ii pregatim? Pentru viata, da; pentru o cariera, da; pentru o meserie, sigur ca da. Dar ce meserie? Pentru meseriile secolului XX? Este un pic gresit. Noi trebuie sa ii pregatim pentru meseriile secolului al XXI-lea, evident, dar care sunt acestea?”, a afirmat Iohannis.

Seful statului a apreciat ca in viitor foarte multe meserii vor disparea si ca in acest context trebuie atentie la pregatirea elevilor.

„E nevoie de analize, de studii aprofundate, de foarte multa grija cum concepem acest sistem pentru viitor si de asta se ocupa ‘Romania educata’. Nu este vorba de o poveste care suna frumos la televizor, pe urma plecam acasa si ne vedem de treaba. Este vorba despre ce facem noi cu Romania. Acest rezultat al educatiei va defini societatea de maine. Asa cum ii educam pe tineri, asa va arata societatea de maine. Daca le dam o educatie serioasa, orientata spre viitor, vom avea o Romanie performanta, daca nu, vom avea o Romanie fara performante notabile. (…) Acest proiect a fost initiat de mine impreuna cu echipa mea, dar acest proiect este al dumneavoastra, este al elevilor, al studentilor, al profesorilor, este un proiect al societatii romanesti, fiindca daca raspunsurile au fost foarte diferite la intrebari, legitim, corect, un lucru au stiut toti: trebuie facut ceva pentru a imbunatati sistemul si acest fapt – ca toti au inteles de la inceput, au subliniat nevoia de imbunatatire – ne incurajeaza sa mergem mai departe”, a aratat Iohannis.

El a aratat ca se doreste un sistem educational de calitate si flexibil.

„Ambitia mea este ca niciun copil din Romania, niciun tanar din Romania sa nu ramana in afara. Trebuie sa gasim solutii care-i integreaza pe toti. Va amintiti? Am avut, cred ca acum doi ani, un Bac la care au picat jumatate. Este o catastrofa nationala asa ceva si este cea mai proasta nota pentru sistemul actual. Nu ne permitem sa pierdem niciun copil in Romania. Asta imi doresc eu cu proiectul ‘Romania educata”‘, a mentionat Iohannis.

Seful statului a prezentat cateva propuneri din proiect.

„Dezvoltarea unui sistem de educatie profesionala performant. De ani de zile vorbim de educatia duala, de educatia profesionala, de o pregatire in functie de interes, in functie de capacitate, asta asteapta si mediul privat de la noi, asteapta o diversificare si pregatire serioasa, de calitate, de la meseriasi pana la inginer sau specialist IT. Propunem cresterea conectivitatii internationale, invatamantului superior, schimbul de idei. Nu vrem sa ne izolam, vrem sa fim conectati la sistemul european, la sistemul international, extinderea accesului la educatie timpurie, adica crese, gradinite, pentru cat mai multi copii inca de la o varsta frageda. Asta atinge doua chestiuni esentiale: una – acesti copii sunt pregatiti mai bine pentru scoala; doi – ii lasa pe parinti sa mearga la serviciu. Regandirea evaluarii elevilor si studentilor: evaluarea pe care o folosim noi este cam la nivelul anilor, nu stiu, ’60, ’70, le dam note, trecem in catalog, facem mediile, la sfarsitul anului facem statistici, hartii peste hartii, le trimitem la inspectorat, la minister. Si? Cred ca nu este suficient, aceasta evaluare trebuie sa genereze un feedback pentru fiecare elev in parte, pentru fiecare parinte in parte, in asa fel incat lucrurile sa se constituie instrumente eficiente nu numai de evaluare, ci si de corectare, de imbunatatire a performantelor si – de ce nu? – de corectare a sistemului. Mult de lucru. Dezvoltarea unui sistem mai bun de formare a cadrelor didactice. Ca sa functioneze, avem nevoie de dascali dedicati, bine formati, cu performante notabile, respectati in societate, remunerati corespunzator, cu o baza materiala serioasa, adaptata nevoilor unei scoli moderne”, a mai aratat Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: