Iohannis anunta o schimbare RADICALA a modului de functionare a statului roman

politica

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut marti ca gandirea multora a ramas cea de dinainte de 1989 si ca aceasta problema trebuie eliminata prin Proiectul de tara.

„Acest Proiect de tara trebuie sa fie o viziune pentru Romania, o viziune pentru prosperitatea cetatenilor Romaniei. Cetateanul este cu siguranta cel care trebuie sa fie in centrul preocuparilor noastre. Este foarte important sa avem un Proiect de tara care realizeaza acest lucru. Cred ca avem o problema pe care trebuie sa o eliminam prin acest Proiect de tara. La Revolutia din decembrie 1989, noi am decis sa transformam Romania, dar majoritatea institutiilor statului au ramas asa cum au fost si mai complicat — gandirea multora a ramas tot cea de dinainte de ’89 si daca vrem sa fim foarte realisti sau onesti, trebuie sa spunem ca inca suntem in faza in care statul se crede deasupra cetateanului si in mod paradoxal si cetateanul crede ca statul il patroneaza. Aceasta stare de lucruri nu trebuie sa ramana asa. Statul trebuie sa existe pentru cetatean, si nu invers, nu cetateanul sa existe pentru stat”, a spus Iohannis la prima sedinta a comisiei prezidentiale privind Proiectul de tara, citat de Agerpres.

El a subliniat ca trebuie promovata o relatie corecta intre stat si cetatean.

„Trebuie sa avem curajul sa indreptam lucrurile si sa transformam statul roman intr-un stat pentru si cu cetatenii romani. Trebuie sa promovam o relatie corecta. Nu trebuie sa intram in cealalta extrema. O relatie corecta, egala, in toate sensurile — si fiscal, si administrativ, si, probabil cel mai important pentru cetateni, in domeniul serviciilor publice. Asa functioneaza tarile mai dezvoltate si din UE, si din lume si asa vrem sa functioneze si Romania. Asta inseamna un stat modern”, a aratat seful statului.

Iohannis a precizat ca Romania trebuie sa devina o tara „mai performanta, bazata pe competitivitate, pe inovatie, cu un nivel de trai ridicat, educata, cu oameni bine pregatiti, bine calificati, dar cu un sistem, de exemplu, de sanatate functional la parametrii optimi, nu la nivelul de avarie”.

Pe de alta parte, el a mai sustinut ca Romania poate sa devina un actor important in aceasta regiune din Estul Europei, iar pentru acest lucru trebuie sa ramana credibila.

„Trebuie sa fim un partener predictibil. Trebuie sa fim un partener serios si de cursa lunga, iar noi, acasa, trebuie sa dovedim ca avem politici sanatoase, ca Romania duce o politica prudenta, predictibila si ca stim sa ne ordonam prioritatile”, a spus seful statului.

El a mai aratat ca este important si ca in Romania sa se aprecieze beneficiile aderarii europene, aratand ca in cei aproape zece ani de la aderare convergenta reala a crescut de la 41% la peste 57%.

„Este un progres notabil si remarcabil, in conditiile in care am trecut si noi printr-o criza economica”, a adaugat Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: