Iohannis anunta o „varianta mai supla” a starii de alerta. Apel catre parlamentari

news

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca este nevoie ca starea de alerta sa fie prelungita, pentru ca Guvernul sa aiba la indemana parghiile necesare in a lua decizii in cazuri speciale, dar ca prefera „o varianta mai simpla, mai supla” a starii de alerta, care sa prevada lucruri obligatorii – portul mastii in interior, distantarea, masurile de igiena.

„Din pacate, aceasta pandemie a venit peste noi indiferent ca am avut o guvernare sau alta. Eu, sincer, sunt foarte multumit ca am avut o guvernare liberala, cu care impreuna am putut sa gestionam aceasta epidemie si vreau sa resubliniez ca Guvernul, autoritatile au facut tot ce a trebuit si au luat masurile corecte si in timp. Acum, din pacate, nu s-a terminat. Cu totii ne-am fi dorit sa scapam mai repede de epidemie. Si astazi avem peste 200 de noi cazuri, deci nu putem sa vorbim despre fosta epidemie. Este inca in comunitate virusul si pentru ca Guvernul sa aiba parghiile necesare, sa ia masurile atunci cand se impun. Dupa parerea mea, este nevoie de prelungirea starii de alerta.

(…) Eu nu-mi doresc sa se prelungeasca starea de alerta cu masurile care acum sunt in vigoare toate. Eu vreau o varianta mai simpla, mai supla, care contine exact acele lucruri care trebuie sa ramana obligatorii, de exemplu portul mastii in interior, distantarea, masurile de igiena. Ganditi-va ca, fara acest instrument al starii de alerta, ministrii nu mai pot emite ordine care sa vina in sprijinul medicilor si in sprijinul sanatatii publice. Sunt motive practice care ne fac sa credem ca trebuie sa continuam”, a spus seful statului.

Iohannis a depus, joi, coroane de flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 si la Monumentul „Kilometrul zero al democratiei”, cu prilejul marcarii a 30 de ani de la „Fenomenul Piata Universitatii” si de la Mineriada din 1990.

El a indicat ca masurile de relaxare anuntate vor fi luate si a facut apel la parlamentari sa voteze prelungirea starii de alerta.

„Nu ne gandim sa ne intoarcem in timp. Vrem sa mergem mai departe, dar trebuie sa fim prudenti si pentru asta, in continuare, eu fac apel la parlamentari sa inteleaga ca aici nu putem sa ne targuim pe voturi. Este vorba de sanatatea oamenilor si de o justa masura, lucru pe care l-am solicitat si Guvernului. Daca si unii si altii vor face ceea ce este bine pentru romani, atunci lucrurile vor merge inainte”, a mai spus Iohannis.

El a fost intrebat daca ar fi suficienta prelungirea starii de alerta cu 15 zile.

„Vedeti ca sunt masuri care probabil vor trebui impuse si in viitor, nu doar 15 zile. Daca lucrurile merg bine – si sper sa mearga asa -, atunci vom avea dupa doua saptamani inca o faza de relaxare. Ne gandim sa mai permitem si activitati care chiar acum inca nu sunt posibile. De exemplu, portul mastii, sau distantarea, sau ordinele comune ale ministrilor ca sa reglementeze anumite domenii, in domeniul medicina, in domeniul invatamantului si asa mai departe – acestea sunt necesare in continuare. Ele reglementeaza, nu afecteaza viata oamenilor in sensul ca nu permit activitati. Pana la urma, aproape toate activitatile vor fi posibile, dar fara acest instrument, niciun Guvern nu poate sa reactioneze atunci cand apare o problema. Ganditi-va ca apare undeva un focar de infectie, se reaprinde intr-o localitate infectia. Fara un instrument, Guvernul nu poate sa faca nimic, nu poate nici sa declare carantina, nu poate sa ia masuri care atunci impun o interventie”, a afirmat Iohannis.

Seful statului participa joi si la o intalnire cu reprezentantii comunitatii universitare din cadrul Universitatii din Bucuresti, la 30 de ani de la „Fenomenul Piata Universitatii”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: