news

Iohannis anunta un amplu „proiect de reconstructie a Romaniei” dupa 14 mai: „Romania va iesi cu bine din criza”

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, intr-o declaratie de presa, ca dupa 14 mai va fi lansat un amplu „proiect de reconstructie a Romaniei”.

„Am avut in aceasta dupa-amiaza o intalnire cu reprezentanti ai mediului de afaceri, intrucat preocuparea noastra, a tuturor, este repornirea economiei dupa aceasta stare de urgenta.

Am discutat despre eforturile companiilor din Romania de a se adapta situatiei de criza pe care o traversam, dar si despre cum vede mediul de afaceri reluarea activitatilor si relansarea economiei noastre.

Antreprenorii au probleme reale provocate de epidemie si nu pot fi lasati singuri, au nevoie de implicarea si sprijinul autoritatilor.

Tocmai de aceea, chiar inainte de decretarea starii de urgenta, am sustinut crearea unui grup de lucru interinstitutional, cu specific economic, la nivelul Guvernului, unde mediul de afaceri participa in mod activ. Si asta se vede in rezultatele concrete ale acestui dialog, masurile luate de Guvern pana in prezent venind in sprijinul intreprinzatorilor.

In perioada urmatoare, eforturile noastre se vor concentra pe redeschiderea graduala a sectoarelor economice care s-au aflat sub incidenta restrictiilor.

Impreuna cu partenerii de dialog social, vom identifica masurile necesare astfel incat reluarea activitatilor economice sa se faca in conditii de siguranta pentru toti angajatii.

Protejarea sanatatii romanilor ramane obiectivul nostru principal, indiferent ca vom avea masuri de distantare sociala mai severe sau mai lejere.

Din pacate, pericolul nu a trecut si nu exista elemente care sa ne arate ca virusul va disparea de la sine intr-un orizont de timp apropiat. Din acest motiv, redeschiderea activitatii in sectorul restaurantelor, hotelurilor, turismului si a serviciilor se va realiza gradual, cu respectarea unor masuri clare de protectie sanitara.

Dupa cum bine stiti, pachetul masurilor economice adoptate de Romania in perioada starii de urgenta s-a concentrat pe mentinerea locurilor de munca si pe sustinerea sectoarelor economice cele mai afectate.

Vom pastra si dupa 14 mai sprijinul pentru acordarea somajului tehnic, dar vom introduce si noi masuri privind munca flexibila, care sa permita reluarea activitatii sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al pastrarii locurilor de munca.

De asemenea, vor continua sa fie aplicate schemele de ajutor de stat, cum sunt cele destinate Intreprinderilor Mici si Mijlocii, dar vom avea in vedere scheme de sprijin si pentru companiile mari care au fost afectate de criza si al caror aport este esential pentru relansarea economiei.

Vreau sa subliniez ca Guvernul a negociat cu Comisia Europeana ca toate fondurile europene nerambursabile disponibile la acest moment sa poata fi redirectionate cu prioritate catre programele de sprijin pentru companii si catre proiectele mari de infrastructura de transport si de comunicatii. Este o masura buna, care incepe sa produca rezultate.

Un obiectiv fundamental al planului de relansare economica, la care lucram impreuna cu Guvernul Orban, este cresterea masiva a investitiilor publice in toate tipurile de infrastructura, de la cea energetica, la cea de transport si de sanatate.

Vorbim practic de un proiect de reconstructie a Romaniei.

Produsele romanesti de calitate reprezinta, la randul lor, o resursa pe care o vom promova mult mai bine si vom sustine investitii semnificative in sectoare economice de interes strategic, cum sunt agricultura si industria alimentara, securitatea energetica, dar si sanitara. De asemenea, modernizarea si digitalizarea administratiei care, atentie, au inceput deja de acum, vor continua la fel de puternic.

In final, vreau sa transmit un mesaj de incredere companiilor si investitorilor.

Romania va iesi cu bine din aceasta criza. Convingerea mea ferma este ca parteneriatul dintre autoritati si mediul privat, bazat pe dialog constant si transparent, este calea de relansare economica si de dezvoltare durabila.

Acest lucru este cu atat mai important intr-o perioada de criza profunda, ca cea pe care o traversam acum.

Este motivul pentru care am solicitat mediului de afaceri sa fie un partener dedicat si constructiv in ceea ce priveste identificarea si implementarea masurilor de relansare economica si sunt increzator ca impreuna vom reusi sa gasim cele mai bune solutii”, a spus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

2 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

30 de minute ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

2 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

2 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

4 ore ago