Iohannis anunta un prim succes la Bruxelles, in cadrul negocierilor dure privind bugetul multianual al UE

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca atat presedintele Consiliului European, Charles Michel, cat si cel al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost deschisi propunerilor Romaniei cu privire la bugetul multianual al Uniunii Europene.

„Atat presedintele Charles Michel, cat si presedinta Ursula von der Leyen au fost deschisi propunerilor noastre si, dupa ultima discutie pe care am avut-o acum cateva saptamani cu presedintele Consiliului, au aparut modificari in propunerea de buget care vin in intampinarea solicitarilor noastre. Este o parte din negociere, dar pana cand nu avem unanimitate pe buget nu avem buget, avem doar discutii si propuneri”, a declarat presedintele Iohannis inainte de a participa la cea de-a doua zi a reuniunii extraordinare a Consiliului European.

El a aratat, insa, ca nici dupa discutiile in formate bilaterale intre reprezentantii statelor cu conducerea Consiliului European si a Comisiei Europene, „pozitiile nu s-au apropiat”.

„Aceste discutii au durat pana la ora 6,00 cand am intrat eu cu echipa mea la negocieri, insa rezultatul este, cel putin pana in momentul acesta, dezamagitor. Nu pot sa spun ca s-au facut progrese, pozitiile nu s-au apropiat si astazi, peste cateva minute, intram iarasi intr-o sedinta in plen si incercam sa vedem daca putem sa obtinem un progres in aceste negocieri. (…) Ar fi bine sa obtinem un progres, insa majoritatea dintre noi sunt – trebuie sa recunosc – destul de sceptici”, a afirmat seful statului, citat de Agerpres.

Iohannis a precizat ca nu se pot face multe modificari pe actuala propunere de buget al UE facuta de presedintele Consiliului European si, in cazul in care nu se ajunge la o intelegere, trebuie elaborata alta.

„Nu se pot face multe modificari aici. Daca nu ne intelegem pe aceasta propunere, ea trebuie uitata si venit cu alta propunere care iarasi va necesita zile pana se elaboreaza, se negociaza. Procesul s-ar putea sa fie unul destul de lung pana in final”, a spus presedintele.

In opinia sa este nevoie de cel putin inca un summit pentru a se ajunge la o intelegere.

„Lucrurile, daca avanseaza in ritmul cum au avansat ieri si azi-noapte, vor necesita multe intalniri. (…) Din punctul meu de vedere trebuie sa ne pastram energie si optimism ca in final vrem sa ajungem cu totii la un buget acceptabil, dar sansele, cu certitudine, nu sunt mai bune astazi decat au fost ieri”, a afirmat seful statului.

Acesta a mentionat ca, la reuniunea plenara de joi, a reiterat importanta pe care Romania o acorda fondurilor pentru coeziune si politicii agricole comune.

„Eu am reiterat importanta coeziunii pentru noi. Este vorba despre bani pe care ii investim in fiecare comunitate, sunt bani care ajung practic la fiecare roman si ne ajuta sa ajungem la un nivel de dezvoltare, un nivel de trai comparabil cu celelalte state din UE. Pe de alta parte, am subliniat inca o data ca politica agricola comuna este un pilon de baza, trebuie finantat si pentru Romania aceste fonduri sunt foarte importante, cu un accent special pe fondurile destinate dezvoltarii rurale unde au aparut, in aceasta propunere de buget, reduceri care ni se par prea mari. Pe de alta parte, am aratat ca este nevoie de un buget suficient de mare in ansamblu pentru a putea finanta si celelalte proiecte ale Uniunii, proiectele de modernizare, cercetare, si asa mai departe. Parerile au fost destul de impartite (…). Sunt state membre care isi doresc un buget considerabil mai mic decat cel propus, majoritatea dintre noi ne dorim un buget cel putin atat cat este propus sau mai mare”, a aratat Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri dimineata, o intalnire cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, si cu cel al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dupa ce lucrarile reuniunii extraordinare a Consiliului European pe tema bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 au fost intrerupte.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a intrerupt, joi seara, summitul pentru a avea negocieri bilaterale cu toti sefii de state sau de guverne prezenti la reuniune in incercarea de a ajunge la un acord cu privire la viitorul buget al UE.

Mai mult despre:


Comentarii: